El Servei d’Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana rep el premi Menina 2023 per la seva tasca amb dones víctimes de violència masclista : Servei de Premsa

El Servei d’Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana rep el premi Menina 2023 per la seva tasca amb dones víctimes de violència masclista

29/11/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Servei d’Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana (SAV) ha estat premiat per la Delegació del Govern a Catalunya amb el Premi Menina 2023 per la seva tasca integral en l’atenció immediata i l’acompanyament de les víctimes de violència de gènere.

La Delegació del Govern va lliurar ahir a la tarda els reconeixements Meninas 2023 amb motiu del 25 de Novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. Aquests premis destaquen la tasca de persones i organitzacions compromeses amb l’eradicació de la violència masclista.

 

Més de 1.300 intervencions en vuit mesos

Actualment la Guàrdia Urbana disposa de dos SAV, el situat a Rambles, 43, i que s’ha convertit en la primera dependència policial destinada exclusivament a l’atenció de víctimes de violència masclista, i a Marie Curie, 20, a la comissaria de Nou Barris.

Des de la seva posada en marxa el passat 1 de març, i fins el mes d’octubre, els SAVs han realitzat 1.382 intervencions: 463 atencions a víctimes; 156 atencions amb menors; i 763 assessoraments a patrulles. El 20% de les dones ateses van venir acompanyades dels seus fills/es i 43 van ser derivades a serveis habitacionals d’urgència municipals.

 

 

Els SAVs són un punt d’atenció integral a dones víctimes de violència masclista i als seus fills i filles que es dirigeixen a dependències policials a efectuar la denúncia o a ser atesos i també de qualsevol intervenció de les patrulles de la Guàrdia Urbana en aquest àmbit. Tenen  l’objectiu d’augmentar els recursos i la preparació dels i les agents per millorar la prevenció, la detecció i l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes, així com optimitzar els recursos existents del sistema.

Les seves dependències estan pensades per a les víctimes, on la prioritat és la seva atenció coordinant els serveis assistencials i policials. Dissenyades amb una mirada criminològica, dotades d’espais amables amb zones per a l’estada de nens i boxes d’atenció adequats, que ajuden a reduir l’estrès i l’angoixa emocional, facilitant d’aquesta manera la declaració de la víctima.

Les persones que s’adrecen a aquests serveis són ateses per agents especialitzats que han rebut formació específica en l’àmbit de la violència masclista de 140 hores, amb una mirada molt més àmplia i transversal, que ajuda a ser molt més eficients a l’hora de tractar amb les víctimes d’aquests fets delictius. Paral•lelament, la resta del cos ha rebut més de 50 hores de formació en matèria de detecció o actuació en matèria de violència masclista. Aquesta formació integral converteix a la Guàrdia Urbana de Barcelona en un dels cossos policials més especialitzat en primera atenció a la víctima.

 

 

 

Reconeixements Meninas 2023

Durant l’acte també s’han lliurat reconeixements a:





Paraules clau

guàrdia urbana/ gub/ Servei d’Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana (SAV)/