Servei de Premsa
21/12/2024
L’Ajuntament destina 4,5M d’euros per reforçar la salut comunitària a la ciutat
19/12/2023
Temps estimat de lectura: 6 minuts
- La nova Mesura de Govern contempla l’ampliació i reforç del programa Barcelona Salut als Barris a 11 nous territoris, fet que servirà per augmentar sinergies entre l’Atenció Primària i la Salut Pública, multiplicant els resultats en l’àmbit de la salut comunitària, i contribuint a reduir les desigualtats socials en salut a Barcelona
- Destaca la recepta esportiva, una proposta innovadora per apropar els centres esportius municipals a la població a través d’una prescripció que fomenti l’activitat física
- La mesura també contempla l’ampliació del programa ArtGran a 15 barris més de la ciutat, un projecte per millorar la salut i benestar de les persones grans a través de l’art i la cultura
L’Ajuntament de Barcelona presenta una nova Mesura de govern per reforçar la salut comunitària a través de l’ampliació del programa Barcelona Salut als Barris (BSaB), liderat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), aquest reforç s’executarà fins a l’any 2030. La mesura s’acompanya també de la millora dels equipaments de l’Atenció Primària i Comunitària que permetrà l’ampliació i creació d’11 nous CAPs a la ciutat de Barcelona en els propers anys.
L’objectiu principal és millorar la salut i la qualitat de vida de la població de Barcelona mitjançant estratègies de salut comunitària, basades principalment en la promoció de la salut, però també en la prevenció de riscos per a la salut, realitzades conjuntament entre els diversos agents del territori que interactuen en els districtes i barris de la ciutat (ASPB, equips d’atenció primària, serveis socials, veïnatge, entitats, plans comunitaris, etc).
Dotada un pressupost total de més de 4,5M d’euros, la mesura se centra en quatre objectius concrets que inclouen l’ampliació del programa de salut comunitària BSaB; potenciar l’accés als recursos i activitats dels barris de la ciutat a través de prescripcions; l’art i la creativitat com a eines de millora de la salut en persones grans; i el reforç d’actuacions per a la millora de la salut mental.
Barcelona Salut als Barris s’amplia a 11 territoris
Barcelona Salut als Barris (BSaB) es va posar en marxa l’any 2007 i actualment arriba a 26 barris de la ciutat. Durant l’any 2022 s’hi han desplegat més de 204 intervencions en què han participat prop de 13.000 persones i més de 500 agents. La mesura proposa que, a partir de l’any 2025 i de manera gradual fins el 2030, el programa arribi a implementar-se en 11 barris més (Vilapicina i la Torre Llobeta, Hostafrancs, la Clota, el Camp de l’Arpa, el Clot, Montbau, Porta, Sant Antoni, Can Baró, el Parc i la Llacuna del Poblenou i Provençals del Poblenou). Amb aquesta ampliació, el districte de L’Eixample també si suma al projecte i ja seran 7 districtes de la ciutat els que podran gaudir de BSaB; el que es tradueix en arribar a una població de gairebé 680.000 residents.
L’estratègia en salut comunitària que desenvolupa Barcelona Salut als Barris (BSaB) cerca el co-lideratge entre l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), el Consorci Sanitari de Barcelona (CSB) junt amb l’Equip d’Atenció primària (EAP) dels barris on s’implanta BSaB, i els districtes de cada territori.
El programa coordinat per l’ASPB dona servei als barris més desafavorits de la ciutat, millorant la salut i qualitat de vida, tot contribuint a la reducció de les desigualtats socials en salut de la població de Barcelona. Les intervencions de salut comunitària que actualment es desenvolupen en el marc del programa BSaB abasten tots els cicles de vida i s’orienten a generar oportunitats saludables per i amb la comunitat, com activitats d’oci per a famílies, programes de salut a les escoles, primeres experiències prelaborals, promoció de la salut sexual-afectiva o taules i grup de treball per impulsar i coordinat projectes en comunitat.
En son alguns exemples els programes per la promoció de la salut que s’ofereixen a les escoles de la ciutat com 1,2,3 Emoció! o Ens fem grans, que tracten de l’educació emocional i l’alimentació saludable en el cicle infantil. O les activitats per fomentar l’envelliment actiu i reduir la soledat en persones grans, com Baixem al carrer, que ajuda a persones grans amb problemes de mobilitat i aïllades socialment a sortir al carrer i fer comunitat.
Totes aquestes activitats es basen en l’evidència i la sostenibilitat, i s’implementen a partir d’un diagnòstic i priorització de les necessitats de cada territori que es fa de manera conjunta entre els diferents agents que hi intervenen. Amb aquesta mesura també es vol que BSaB contribueixi a abordar noves línies prioritàries en salut comunitària com l’impacte del canvi climàtic en la salut, l’alimentació sostenible, la promoció del benestar emocional, l’impuls de les cures, o la prevenció de les addiccions.
Recepta esportiva per millorar la salut a través de l’esport
Els Equips d’Atenció de Primària de Salut tenen en la prescripció social una eina per oferir alternatives a la medicalització per tractar els malestars de la vida quotidiana a través d’activitats de la comunitat que poden influir a millorar la seva salut i benestar de la població.
En aquesta línia, el consistori prepara un projecte per fomentar l’activitat física com una eina fonamental per millorar la salut i el benestar. La incorporació de nous perfils professionals al sistema sanitari, com nutricionistes o fisioterapeutes està facilitant la realització d’activitats grupals i comunitàries. No obstant això, aquestes propostes acostumen a ser limitades en el temps, i per això, l’oportunitat de dur a terme aquestes activitats grupals amb una Recepta Esportiva que vinculi les persones als equipaments esportius del territori es considera com una gran oportunitat de cara als propers anys.
La mesura permetrà implementar una xarxa coordinada entre agents sanitaris i centres esportius municipals per apropar l’activitat física a les persones derivades des dels centres de salut. D’aquesta manera es minimitzen les barreres que es puguin tenir per accedir a practicar algun tipus d’activitat física i beneficiar-se de la seva pràctica. El projecte s’està treballant en col·laboració amb el Consorci Sanitari de Barcelona i l’Institut Barcelona Esports i es preveu que es pugui aplicar al llarg de l’any 2025.
Art i creació per millorar la salut i el benestar de les persones grans
La participació de les persones grans en activitats artístiques ajuda a tornar-les a connectar amb la comunitat i a disminuir el seu sentiment de soledat no desitjada. Així ho demostra el resultat de la prova pilot del programa de l’ASPB ArtGran on van participar 63 persones de 70 anys o més, seleccionades a 10 barris de la ciutat.
ArtGran ofereix activitats relacionades amb l’art i tallers participatius a sis museus i centres culturals de la ciutat. Els resultats de l’avaluació de la prova pilot mostren que les persones grans participants en la intervenció milloren en alegria i capacitat per fer les activitats diàries. A més, es redueix el sentiment de solitud en comparació amb aquelles que no hi han participat. La majoria es mostra molt satisfeta amb l’activitat i considera que els ha ajudat a sortir, relacionar-se i sentir-se millor.
La prova pilot impulsada per l’ASPB es va dur a terme en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, atenció primària de Barcelona ciutat de l’Institut Català de la Salut (ICS), Serveis Socials, les xarxes socials i comunitàries dels barris de Porta, Prosperitat, Guinardó, Baix Guinardó, Montbau, Vall d’Hebron, Vila de Gràcia, La Salut, Camp d’en Grassot i Sant Antoni, i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Centre de Cultural Contemporània de Barcelona (CCCB), Museu Picasso, CaixaForum i Recinte Modernista Sant Pau.
Amb aquesta mesura es proposa incorporar ArtGran a 15 nous barris: el Coll, la Salut, la Ribera, el Fort Pienc, el Poble-sec, Hostafrancs, la Bordeta, el Guinardó, Vilapicina, la Sagrera, la Clota, Porta, la Verneda, Sant Martí de Provençals i Vallbona. Això implica que gairebé 150.000 persones grans s’hi puguin beneficiar.
Reforç de les actuacions per millorar la salut mental
Dins de l’estratègia comunitària BSaB existeixen diferents intervencions que tenen com a objectiu millorar el benestar emocional i la salut mental en poblacions en risc d’exclusió social. La nova Mesura de govern implica un reforç i ampliació de les intervencions actuals, i el disseny i implantació de noves accions sempre que sigui necessari.
En aquest punt també s’aborda millorar i ampliar els projectes comunitaris que prioritzin la prevenció de conductes i substàncies addictives mitjançant el Pla de Drogues i Addiccions de la ciutat de Barcelona, com el programa Contracorrent per prevenir el consum de tabac, alcohol i cànnabis en la població adolescent o Cara i creu, per prevenir addiccions amb el joc d’apostes en estudiants de 4t d’ESO.
Per últim, la mesura també prioritza l’abordatge del creixement en la població del malestar psicològic. El repte que s’assumeix és impulsar un programa de primers suports en salut mental a Barcelona que implica una formació adreçada a professionals dels serveis d’atenció de proximitat i una altra a la ciutadania, amb l’objectiu de millorar i enfortir les xarxes de suport social a la comunitat, dotant-les de referents comunitaris en acompanyament emocional i lluitar contra l’estigma relacionat amb els trastorns mentals.
Enllaços:
Mesura de Govern Salut Comunitària
Paraules clauASPB/ salut/