Servei de Premsa
19/01/2025
Comencen les obres de 53 nous habitatges públics a l’àmbit de la presó de la Trinitat Vella
31/01/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- És la segona promoció que es posa en marxa, després que a finals del 2022 s’iniciessin els treballs dels primers 41 pisos
- Aquests habitatges aniran destinats a reallotjar a les famílies que actualment viuen als edificis de l’entorn de la presó en condicions d’habitabilitat precàries
- Amb aquesta actuació continua el procés de reparació d’un greuge històric del veïnat del barri
- La previsió és que els primers 41 habitatges estiguin llestos el darrer trimestre de 2024, i que els 53 que comencen ara acabin el segon trimestre del 2026
- Restaran 35 habitatges per construir, que s’aixecaran un cop s’enderroqui la presó, fent un total de 129 nous habitatges per al reallotjament de famílies de la Trinitat Vella
Aquest dimarts s’ha posat la primera pedra de 53 nous habitatges públics a l’àmbit de la presó de la Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu, una promoció que s’emmarca en la reparació d’un greuge històric del veïnal del barri, que actualment viu als edificis de l’entorn de la presó en condicions d’habitabilitat precàries. Es tracta de la segona promoció que es posa en marxa, després d’una primera promoció, que es va iniciar a finals del 2022. Per últim, quedaran 35 habitatges per construir, en una segona fase de la primera promoció actualment en execució, que s’aixecaran un cop s’enderroqui la presó, fent un total de 129 habitatges per al reallotjament de famílies de la Trinitat.
Durant l’acte, l’alcalde Jaume Collboni ha assenyalat que “l’acte d’avui simbolitza la lluita de molts anys d’un barri que va voler convertir la presó en ciutat. Avui comencem a construir 53 noves esperances, nous projectes, de famílies que veuran millorar la seva qualitat de vida”. “La nostra prioritat és millorar els barris, l’espai públic, els carrers, però també amb l’habitatge, que és la primera prioritat del Govern municipal”, ha afegit.
La presó de la Trinitat es va inaugurar el 1964, i durant la seva història ha tingut diversos usos: primer, per a dones; després, per a joves; i, finalment, com a centre obert. Des del 2009 està parcialment enderrocada. Després de l’acord del 2021 entre la Generalitat i per al trasllat de les presons de Wad-Ras i de la Trinitat Vella a la Zona Franca, els terrenys són propietat de l’Ajuntament de Barcelona, permetent l’impuls dels habitatges públics per a les persones afectades pel procés de reallotjament.
L’Ajuntament de Barcelona invertirà en aquesta nova promoció de 53 habitatges 12.135.985 euros, que se sumaran a la inversió de 8.217.513 euros de la primera promoció de 41 habitatges. La previsió és que els primers 41 habitatges estiguin acabats el darrer trimestre del 2024, i els que comencen ara, estiguin llestos el segon trimestre del 2026.
A nivell arquitectònic, la nova promoció de 53 pisos disposarà d’un pati interior pensat com una gran plaça pública, on s’ubicaran els quatre vestíbuls de la promoció, de manera que funcionarà com a espai de centralitat de l’edifici i de relació del veïnat. Atesa la topografia del terreny, les quatre escales tindran un nombre diferent de plantes, de manera que les escales A i B tindran planta baixa i cinc plantes pis, la C arrencarà a la primera planta fins a la cinquena, i la D, al seu torn, arrencarà a la tercera planta i creixerà fins a la cinquena.
Quant a les dimensions dels habitatges, 40 tindran tres habitacions i tindran entre 74 i 79 metres quadrats; nou seran de dues habitacions, entre 58 i 66 metres quadrats; i per últim, quatre seran de quatre habitacions, amb una superfície d’entre 81 i 89 metres quadrats. El projecte dibuixa que tots els dormitoris siguin exteriors, estructurats a partir d’una sala-menjador que dona a les dues façanes. Alhora, s’han tingut en compte aspectes per garantir l’adaptabilitat dels habitatges i la flexibilitat dels espais per permetre l’evolució de les famílies amb el pas del temps.
El projecte també contempla aspectes que faran que els habitatges siguin més saludables per a les persones que hi viuran, aspectes relatius a les instal·lacions i subministraments dels habitatges i l’ús de materials lliures de tòxics. A més, s’ha dissenyat l’edifici de manera que tingui una baixa demanda energètica. L’equip d’arquitectura autor del projecte és una UTE formada per Mipmarío Arquitectura i Disseny i Estudio Álvarez-Sala.
Impuls a l’ampliació del parc públic d’habitatge
L’Ajuntament de Barcelona afronta el nou mandat municipal amb un renovat impuls en l’habitatge assequible, entre les obres en marxa i els nous acords i aliances com ara el conveni amb l’Incasòl. Concretament en obres en execució l’IMHAB té 19 promocions, tant d’obra nova com grans rehabilitacions, que fan un total de 1.333 habitatges que s’aniran acabant i adjudicant a partir de l’any que ve i durant tot el mandat, amb una inversió prevista de 228,6 milions d’euros. A aquests, cal sumar-hi 750 habitatges que des de finals de 2023 i durant el primer quatrimestre de 2024 s’estan lliurant a famílies adjudicatàries d’habitatges públics.
En paral·lel a la promoció directa de l’IMHAB, a partir d’aquest 2024 començaran les primeres obres de tota la promoció delegada a tercers d’habitatge protegit municipal. Es tracta, d’una banda, dels habitatges previstos al conveni que té l’Ajuntament amb entitats sense ànim de lucre, que signifiquen a dia d’avui 600 habitatges de lloguer assequible i cooperatius; i de l’altra, de la primera fase d’execució de l’operador metropolità públic-privat Habitatge Metròpolis Barcelona, amb quatre promocions de 341 pisos. A l’activitat promotora municipal s’hi sumarà, a partir d’ara, la de la Generalitat, que gràcies a l’acord amb l’Ajuntament, podrà iniciar els pròxims anys les obres de 637 pisos de lloguer protegit més en 11 sòls de titularitat municipal.
Paraules clauhabitatges públics/ presó de la Trinitat Vella/ Sant Andreu/