[INCLOU DECLARACIONS] Barcelona impulsa un nou planejament de la Teixonera per millorar el barri i resoldre les afectacions urbanístiques : Servei de Premsa

[INCLOU DECLARACIONS] Barcelona impulsa un nou planejament de la Teixonera per millorar el barri i resoldre les afectacions urbanístiques

08/02/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Barcelona inicia el procés participatiu per definir una nova ordenació urbanística del barri de la Teixonera, al districte d’Horta-Guinardó. Avui, al Centre Cívic Teixonera, s’ha celebrat la primera sessió oberta per debatre i concretar la Modificació del Pla general metropolità (MPGM) de la Teixonera i a través de la qual es vol donar solució a més de mig segle d’afectacions en habitatges, així com començar a abordar la necessitat d’habitatge i equipaments, la mobilitat, els espais públics i la sostenibilitat ambiental d’aquest barri del districte d’Horta-Guinardó.

El procés participatiu constarà d’una sèrie de sessions en què es promourà el debat i el contrast d’arguments per definir el nou instrument urbanístic, i hi estan cridats a participar el veïnat, entitats, col·lectius, organitzacions i agents socials i econòmics del barri de la Teixonera, especialment interessats o afectats per aquesta modificació del planejament. En aquesta primera trobada, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona a través de la plataforma dedidim.barcelona –plataforma que també permet seguir el procés a través del web–, s’ha presentat públicament el projecte i l’encaix general de l’MPGM dels àmbits de la Teixonera a la Vall d’Hebron.

El principal objectiu serà definir un nou planejament que resolgui les afectacions actuals i l’encaix i el desenvolupament dels àmbits i alhora faciliti la seva integració a l’entorn, generant espais residencials i per a equipaments vinculats al barri i a la ciutat i dotant de vitalitat urbana l’àmbit amb una mirada de gènere i salut.

L’àmbit territorial que es debat inclou dos sectors del barri de la Teixonera pendents de desenvolupar des de l’aprovació del PGM, el 1976. Conformen un àmbit discontinu i estan delimitats de la següent manera:

 

 

Al llarg dels anys, tots dos sectors han estat objecte de diversos instruments de planejament per ordenar-los però mai han estat executats, i això ha fet que diversos habitatges quedin pendents d’expropiació o de reordenació des de fa anys. En concret, són 29 parcel·les afectades que sumen un total de 52 habitatges. La tramitació d’una nova MPGM té com a finalitat concretar una ordenació d’aquests sòls que pugui resoldre les afectacions i alhora faciliti la integració dels sectors a l’entorn.

Per tant, els objectius específics de la modificació de planejament són establir les bases urbanístiques per:

És en aquest marc que s’impulsa el procés participatiu iniciat avui. La voluntat és recollir aportacions per definir els criteris d’ordenació i completar una proposta d’MPGM que es preveu dur a aprovació inicial aquest semestre.

El procés participatiu comptarà amb més sessions, entre les quals una sessió de retorn del document aprovat inicialment i també d’altres que continuaran durant l’exposició pública, i on es podran afegir observacions al document de modificació de planejament de cara a l’aprovació provisional.

Altres objectius concrets del procés són:

 





Paraules clau

Horta-Guinardó/ La Teixonera/ MPGM/