El juny s’iniciaran les obres per cobrir la ronda de Dalt entre l’IES Vall d’Hebron i l’avinguda de Vallcarca : Servei de Premsa

El juny s’iniciaran les obres per cobrir la ronda de Dalt entre l’IES Vall d’Hebron i l’avinguda de Vallcarca

13/02/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La cobertura de la ronda de Dalt continua fent avenços. La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures, Mobilitat i Habitatge ha aprovat definitivament aquest dimarts el projecte executiu de l’estructura de la cobertura de la ronda entre l’avinguda Vallcarca i l’IES Vall d’Hebron, que es començarà a executar el juny vinent. El document ha vist llum verda amb els vots favorables del Govern municipal, Junts per Catalunya (Trias per Barcelona), Barcelona en Comú, ERC i PP l’abstenció de VOX.

L’equip de Govern tira endavant així una de les actuacions prioritàries en matèria urbanística i de gran importància per al desenvolupament dels barris de la zona i del conjunt de la ciutat, i dona resposta a una demanda ciutadana llargament reivindicada. A més, es dona compliment al gran pacte de ciutat amb entitats veïnals i grups polítics posat en marxa el setembre passat per transformar aquesta infraestructura viària i l’entorn que l’envolta.

Es tracta de la segona fase de la cobertura de la ronda al seu pas pel districte d’Horta-Guinardó. És la que va a continuació de la primera, d’uns 200 metres i ja executada entre el Mercat de la Vall d’Hebron i l’Institut Vall d’Hebron, i permetrà cobrir 340 metres més de ronda en què es podrà generar nova superfície per a ús ciutadà i verd que beneficiaran els veïns de Sant Genís dels Agudells i la Teixonera. Per tant, amb les dues fases se sumarà fins a 540 metres de cobertura.

 

 

Concretament, el projecte executiu d’estructura inclou les obres per construir el mur central de recolzament de l’estructura de cobertura, la pròpia cobertura i els passos de serveis a la cobertura, així com la resta d’elements necessaris per a habilitar l’estructura com a túnel: sis sortides d’emergència i una sala tècnica integrada en una de les sortides.

 

L’estructura de cobertura tindrà forma de T i es compondrà d’un mur central de formigó armat i una coberta formada per prelloses recolzades en la coronació del mur central i sobre l’extrem del voladís. Pel que fa a les sortides d’emergència, se n’habilitaran tres al costat mar i tres al costat muntanya, i al llarg de la cobertura s’inclouen sis passos de serveis.

 

Les obres d’estructura s’executaran en dues fases. Una primera en què s’executaran el mur central i les sortides d’emergència, i una segona on s’executaran la coberta i els passos de serveis juntament amb les instal·lacions i acabats del túnel generat, que es definiran en un altre projecte. La previsió és que la primera fase comenci el juny vinent i que totes les actuacions de cobertura, estructura i instal·lacions estiguin finalitzades el juny de 2027.

 

Planta de la cobertura

 

Secció de la cobertura

 

Un cop estigui acabada la cobertura, caldrà tirar endavant les obres d’urbanització del nou espai que s’haurà generat. La definició i les característiques de la zona de passeig i activitats seran objecte d’un projecte posterior que es concretarà en el marc del pacte per la ronda de Dalt i que s’executarà a partir de 2027, una vegada finalitzades les obres de cobertura.

Pel que fa al pressupost, les obres d’estructura incloses en el projecte aprovat ara comptaran amb 17,75 milions d’euros. A això caldrà sumar-hi el cost de les instal·lacions i acabats del túnel i el de la urbanització, que es definiran en dos projectes propis. S’estima que el cost total de totes les obres de cobertura del tram serà d’uns 40 milions d’euros, dels quals uns 33 seran en aquest mandat.

 

Un gran pacte de ciutat per la cobertura de la ronda de Dalt

El desenvolupament d’aquest tram de cobertura de la ronda, així com la concreció de la urbanització del nou espai urbà que es generarà, s’abordarà en el marc de la Comissió del Pacte per a la transformació de la ronda de Dalt i el seu entorn. Se’n va acordar la creació al Plenari del Consell Municipal del setembre, i és l’òrgan on estudiar i avaluar les opcions de futur per al cobriment de la ronda amb el màxim diàleg i complicitat entre les entitats veïnals i socials, institucions i els grups municipals que en formen part i la participació dels millors professionals de tots els sectors implicats per comptar amb la màxima informació tècnica, rigorosa i contrastada.

Fa ja més de 30 anys des que es van construir les rondes, i des de llavors la ciutat ha anat evolucionant amb la creació de nous barris i noves centralitats. Les rondes enllacen i connecten, però també separen barris i generen soroll i contaminació. Per això, la ronda de Dalt es va cobrir al seu pas per barris com Canyelles, el Bon Pastor i Baró de Viver, i ara cal continuar el cobriment pels barris nord d’Horta-Guinardó: Montbau, Vall d’Hebron, Sant Genís i la Teixonera. La comissió, doncs, debatrà i concretarà les actuacions urbanístiques i les mesures a tirar endavant, tenint en compte criteris de transició ecològica, urbanístics, econòmics i socials.

A més de la segona fase entre IES Vall d’Hebron i l’avinguda de Vallcarca, també es treballaran en el marc de la comissió les fases següents, que suposaran una nova superfície guanyada per a equipaments i més espai verd.





Paraules clau

Ronda de Dalt/