Publicat l’informe de salut i drets sexuals i reproductius a Barcelona : Servei de Premsa

Publicat l’informe de salut i drets sexuals i reproductius a Barcelona

14/02/2024



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Ja està disponible l’informe sobre Salut i Drets Sexuals i Reproductius a Barcelona 2022, elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). La sexualitat i la reproducció ocupen un paper rellevant a la vida de les persones, influenciant la seva identitat, estat de salut i benestar, tant individual com col·lectiva. Aquest informe presenta indicadors clau de Barcelona des de la perspectiva dels drets humans considerant diversos eixos de desigualtat social amb l’objectiu de proporcionar una visió completa de la situació actual, identificant àmbits de millora i promoció de la salut i dels drets en aquests àmbits fonamentals de la vida de les persones.

 

Resultats principals

Pel que fa a salut i drets sexuals, el document destaca que a Barcelona l’orientació sexual majoritària en dones i homes és l’heterosexual. Tanmateix, en les persones joves, especialment en les dones, la proporció d’aquelles que s’identifiquen com a lesbianes, gais o bisexuals és major que en altres franges d’edat. En els homes joves s’observen, però dificultats per expressar obertament l’orientació sexual mentre que elles l’expressen amb més llibertat. D’altra banda, el document subratlla l’augment de denúncies per violència masclista a la ciutat, sobretot de dones joves. També creix el nombre d’atencions per agressió sexual, en el 90% dels casos, les víctimes són dones amb homes com a agressors. Quant a les infeccions de transmissió sexual continua l’increment entre els homes, sobretot en gonocòccia i clamídia, mentre que entre les dones la incidència és estable. El VIH mostra un repunt del 32,5% entre els homes.

Sobre salut i drets reproductius, l’informe apunta que malgrat la millora pandèmica i econòmica, els naixements continuen a la baixa. Es mantenen les desigualtats segons lloc de naixement i de residència en les adolescents. Els parts amb cesàries es mantenen respecte als anys anteriors amb un 31,5%, superant les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (15%). La salut neonatal mostra algunes variacions lleus, amb un lleuger repunt en el baix pes dels nadons i baix pes per setmanes gestacionals.

Finalment, sobre l’educació sexual a l’escola es destaca que la cobertura del programa “Parlem-ne; no et tallis!” de l’ASPB està en recuperació, tot i que amb nivells encara inferiors als d’abans de la pandèmia.

Descarregar document en format PDF





Paraules clau

drets sexuals i reproductius/ salut/