Barcelona aprova inicialment el Pressupost per al 2024 : Servei de Premsa

Barcelona aprova inicialment el Pressupost per al 2024

20/02/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment el pressupost de Barcelona per al 2024, amb els suports del govern, ERC i Barcelona en Comú. Comença ara la seva tramitació i el període d’exposició pública de quinze dies hàbils per poder fer-hi aportacions, abans que se sotmeti a aprovació definitiva en el plenari del 22 de març.

El tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha agraït “el diàleg amb els grups” i ha defensat que és el pressupost que requereix la ciutat, “ambiciós, valent i realista”. “Es tracta del pressupost més gran i més social que ha tingut l’Ajuntament de Barcelona, que posa la ciutadania al centre, amb les polítiques socials com a principal inversió”, ha dit.

“És un pressupost que representa prop del 4% del PIB de la ciutat i que consolida la represa econòmica després de la pandèmia. És un pressupost proper, que té l’ADN dels 73 barris, a qui facilita l’autonomia amb més recursos gestionats pels districtes, que busca solucions als grans reptes que te plantejats la ciutat, que ajuda en la gestió de la sequera i que diversifica l’economia de la ciutat, promovent un creixement econòmic sostenible”, ha afegit Valls. 

El tinent d’alcaldia ha posat l’accent en que la proposta pressupostària “incrementa l’esforç inversor, municipal, amb 777,6M€ i dóna resposta a acords de ciutat que s’han assolit com la transformació de la Rambla o la cobertura de la Ronda de Dalt”.

El projecte per aquest any arriba als 3.807M€ i amb 211M€ més disponibles, s’incrementa un 5,9% respecte 2023. Les polítiques amb major despesa corrent son Serveis socials i promoció social, amb 438,7M€, que passa a ser la principal beneficiaria de recursos. L’atenció a la dependència, el suport  a la cobertura de necessitats bàsiques de famílies vulnerables (alimentació, despeses escolars), i els allotjaments d’emergència per la crisis habitacionals son les principals partides. La segona política de despesa és Benestar Comunitari amb 419M€ destinats a l’endreça i la cura de l’espai públic (recollida, neteja, clavegueram, etc), i la política de Seguretat i Prevenció, que rebrà 396M€, i que compta amb un increment de 125 agents de Guàrdia Urbana. 

La principal novetat es troba a nivell d’inversions que augmenten respecte l’any passat i també respecte a l’escenari vigent de pròrroga. En total es preveu una inversió a la ciutat de 944M€. La inversió estrictament de l’ajuntament arriba als 777,6M€, a la que se li sumen les actuacions que es faran a través de les empreses i entitats municipals. Destaca l’aposta prioritària per construir i ampliar l’habitatge públic, amb 153M€. 

Pel que fa als projectes de transformació previstos a la ciutat, hi ha grans projectes estratègics de mandat que ja tenen una translació econòmica en el pressupost 2024. 

La transformació de la Rambla, la cobertura de la Ronda de Dalt, el Pla de Barris i actuacions vinculades al canvi climàtic, com el pla de climatització d’escoles o la millora de la xarxa d’aigües freàtiques per fer front a la sequera, es troben entre les actuacions destacades.

 

Proposta responsable que manté la solvència financera

La proposta de pressupost fa seus els principis de solvència i equilibri i compliment de les regles fiscals. Preveu un dèficit 0, destinar més d’un 15% dels ingressos corrents a inversions. L’endeutament previst per aquest 2024 es manté estable i se situa en el 31,2% dels ingressos corrents. El pagament a proveïdors continua sent molt inferior als 30 dies que marca la llei i se situava, aquest desembre passat, en els 21,7 dies.





Paraules clau

pressupost/