Servei de Premsa
22/12/2024
Barcelona doblarà el suport a Gaza a través de l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA)
05/03/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- L’Ajuntament aportarà 190.000 euros annuals d’ajuts ordinaris a la UNWRA per a finançar projectes destinats a la població palestina
- La ciutat ja treballa per construir aliances amb d’altres ciutats i ONGs de la Mediterrània per augmentar els l’ajuts i contribuir en la construcció de corredors humanitaris en un context d’alto al foc
- La trobada ha servit per refermar el compromís de Barcelona per un alto el foc i per donar suport a la feina i als treballadors i treballadores de l’agència
Aquest matí, el comissionat de Relacions Internacionals i Promoció de Ciutat, Pau Solanila ha mantingut una trobada amb la directora General d’UNRWA a Espanya, Raquel Martí. A la reunió també hi ha assistit el director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, David Llistar, treballadors de l’Agència de l’ONU de les oficines de Catalunya i Espanya i tècnics municipals responsables dels projectes de cooperació amb Palestina i Gaza.
Pau Solanilla ha expressat la solidaritat i el suport de la ciutat a la feina de l’Agència de l’ONU. El comissionat ha assegurat que Barcelona doblarà l’aportació econòmica ordinària que fa a la UNRWA, passant de 90.000 a 190.000 euros anuals. D’altra banda, també es tornaran a activar els fons d’emergència extraordinària al llarg de 2024 per poder atendre la situació extrema que viu la població palestina. Segons la UNWRA uns 1,7 milions de persones (més del 75% de la població) han estat desplaçades en tota la franja de Gaza, algunes en diverses ocasions perquè les famílies es veuen obligades a desplaçar-se repetidament a la recerca de seguretat.
Segons ha explicat Raquel Martí, abans del 7 d’octubre, i per assegurar el normal abastiment dels 2 milions de persones, més de la meitat nens, entraven fins a 700 camions diaris a la Franja de Gaza. Actualment, estan molt per sota dels 500 al dia, amb dificultats importants per portar subministraments tant a través dels passos de Karem Abu Salem (Kerem Shalom) com de Rafah. Donades les restriccions al lliurament d’assistència humanitària i els tancaments de fronteres, la situació de fam de la població al nord de la Franja és extremadament crítica.
En l’actualitat, es troba en marxa el projecte per la distribució de productes alimentaris bàsics al qual l’Ajuntament de Barcelona ha aportat 300.000 euros, cofinançat amb la UNWRA, que n’aporta 300.000 més. Al llarg dels deu mesos de la intervenció s’espera poder arribar a prop de 20.600 persones. Aquesta iniciativa es va finançar a través les subvencions extraordinàries d’acció humanitària i emergències.
En les condicions actuals, les úniques vies d’actuació són les de l’ajut d’emergència, però Solanilla ha assegurat que Barcelona ja treballa, en un escenari d’alto a foc, per tenir la capacitat de col·laborar amb tasques tècniques que permetin obrir corredors d’ajut humanitari “estem explorant les vies per construir aliances amb altres ciutats i ONG de la Mediterrània per augmentar l’ajuda i contribuir a construir noves vies d’accés a la població”.
Barcelona està compromesa a donar continuïtat al treball conjunt amb la UNRWA que s’ha desenvolupat en diversos projectes a Palestina i a Jordània des de 2012.
Entre altres, a la franja de Gaza, des del mes de març del 2023, es duia terme un projecte de prestació de serveis de salut maternoinfantil que comptava amb més de 900 dones embarassades registrades al centre de salut i 1.200 menors atesos d’entre 0 i 12 mesos.
L’Ajuntament de Barcelona, en el marc dels diferents Plans Directors de Cooperació, finança i dona suport tant a projectes de desenvolupament com d’ajut humanitari a la Franja de Gaza des de 1999. Tots els projectes estan coordinats i informats al Consolat d’Espanya a Jerusalem, que coordina i dona suport a tota la cooperació espanyola que s’implementa als Territoris Palestins Ocupats (TPO), i que vigila l’aplicació de les Directives Europees en relació amb el finançament del terrorisme. La major part dels projectes finançats es fan a través d’ONG locals i bàsicament tracten de formació i millora de serveis d’atenció sanitària i psicosocial, es treballa amb Metges del Món, CREART i també la UNRWA. Cap d’aquests projectes contempla cap finançament directe ni indirecte de les institucions governamentals a Gaza, i tots són auditats segons el marc legal vigent.
Barcelona també ha dut a terme de manera continuada activitats de cooperació directa amb l’Ajuntament de Gaza, aquests intercanvis són tècnics i de coneixement, i no impliquen cap transferència de fons ni de cap material a la Franja de Gaza.
En l’actual crisi humanitària a la Franja de Gaza els fons destinats per l’Ajuntament de Barcelona a cobrir necessitats bàsiques de la població civil es vehiculen a través de Nacions Unides (UNRWA) i la Mitja Lluna Roja (Creu Roja) ambdues amb estrictes protocols d’accés a les víctimes civils, de seguretat i de neutralitat en el conflicte.
Paraules clauonu/ UNWRA/