Barcelona Activa atén 55.728 persones i 8.579 empreses i projectes emprenedors l’any 2023 : Servei de Premsa

Barcelona Activa atén 55.728 persones i 8.579 empreses i projectes emprenedors l’any 2023

06/03/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Barcelona Activa, l’agència de promoció econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, va atendre 55.728 persones l’any 2023 i va acompanyar 7.178 empreses, un 2,8% més que l’any anterior, i 1.401 projectes emprenedors, un 8,7% més que el 2022. Del total de persones ateses, un 58% eren dones, un 47% tenien estudis universitaris, i un 58% tenien 45 anys o més, mentre que prop d’un terç d’atencions es van fer a menors de 30 anys. Aquestes són algunes de les dades que s’han presentat en el balanç anual que l’agència ha portat aquets dimarts al seu Consell d’Administració, que també ha donat llum verda al tancament dels comptes de l’exercici 2023.

De les 7.178 empreses acompanyades, el 18% eren del sector comerç, un 13% de serveis, un 12% del sector hoteler, un 10% d’indústria, i un 8% del sector TIC. D’altra banda, un 44% de les empreses ateses eren societats limitades, i un 37% corresponien a persones treballadores autònomes. Dels 1.401 projectes emprenedors, un 62% estaven impulsats per dones. A més, s’ha ajudat a tramitar la constitució de 536 empreses.

El Servei de Finançament de Barcelona Activa ha ajudat a aixecar 35,16 milions d’euros en finançament, en un total de 110 operacions durant l’any 2023. El 75% prové d’operacions d’inversió privada, i la resta provinent de finançament públic (ENISA, CDTI, ACCIO) i bancari. Aquest import se suma als 10 milions compromesos en 6 fons de capital risc, en el marc dels fons Accelera que, amb les inversions realitzades pels socis privats, han suposat un total de 112 milions de nova inversió per a les startups de l’àrea de Barcelona. Com a novetat durant el 2023 s’han compromès un total 8,5 milions d’euros en 8 fons en el programa d’inversions del Barcelona Deep Tech.

Barcelona es manté com a referent europeu, sent la tercera ciutat preferida per obrir una startup, segons Startup Heatmap Europe Report. Barcelona Activa ha allotjat 114 empreses a la seva xarxa d’incubadores i al Parc Tecnològic durant 2023. I de les 2.100 startups que ara mateix hi ha a Catalunya, segons dades d’ACCIÓ, 307 van passar pels serveis de Barcelona Activa el darrer any.

L’any 2023, la ciutat ha assolit una taxa d’atur del 6,1%, la més baixa dels darrers 16 anys. I els contractes indefinits han experimentat un creixement notable, amb 378.870 contractes signats, una xifra que triplica la de de l’any anterior. Els sectors que han impulsat aquest creixement són els vinculats al pla Barcelona Green Deal: tecnològic, indústries creatives, ciències de la vida i salut, i turisme.

 

Donar resposta als reptes ocupacionals i empresarials de la ciutat

Pel que fa a l’atenció a joves, Barcelona Activa ha atès 9.265 menors de 30 anys des del serveis ocupacionals i més de 14.000 comptant els serveis d’emprenedoria i empresa, dels quals prop del 30% es trobaven en situació d’atur (la xifra de joves a l’atur registrat actual és de 7.784). A més, des de l’agència s’ha afavorit la inserció al mercat de treball de manera directa de més de 1.000 persones, a través de serveis de gestió del talent; i a través de la IT Academy s’ha contribuït a generar més talent digital a la ciutat, de les 1.002 persones formades al 2023, el 84% s’ha inserit al mercat laboral, un 40% dones.

Barcelona Activa ha donat suport, també, al treball en règim d’autònom: un 37% de les empreses ateses correspon a aquest règim; i un 18% d’autònoms han rebut l’ajuda Activa Autono+. A més, s’ha estimulat la contractació indefinida. N’és un bon exemple el programa Crea Feina Plus, que incentiva les empreses que contracten a llarg termini, i que durant el 2023 ha servit perquè 469 persones en situació d’atur aconseguissin contractes. A més, per a les empreses, s’han agilitzat els tràmits en el marc del Pla Barcelona Fàcil, arribant al 88% de la tramitació de comunicats i llicències respecte al total de la ciutat.

Uns altres programes amb subvencions duts a terme per l’agència de promoció econòmica han estat el de ‘Locals amb Energia’, amb 725 establiments beneficiats, o els coneguts ‘Impulsem el que Fas’, que ha atorgat 150 ajuts el 2023.

 

Aprovació de comptes

El Consell d’Administració de Barcelona Activa, celebrat la tarda del 5 de març, ha aprovat els comptes de 59 milions d’euros executat per l’agència, que arriba a 67 milions d’euros en cas de sumar-se la resta de pressupost gestionat directament per l’equip de Barcelona Activa durant el 2023.

Els projectes més destacats han sigut la línia de Deep Tech per l’impuls d’start-ups científico-tecnològiques, amb una segona edició del Barcelona Deep Tech Summit amb prop de 1.300 assistents; el reforç de la IT Academy per generar el talent tecnològic a Barcelona, i la publicació d’un Mapa de Talent que analitza les tendències professionals a la ciutat.

Entre d’altres actuacions, s’ha desplegat el potencial de la plataforma d’innovació oberta Connectio, amb un ecosistema de més de 100 organitzacions empresarials, i  s’ha donat una forta empenta al sector estratègic blau a la ciutat, tant amb projectes emprenedors, com amb l’anunci de la celebració d’esdeveniments a la ciutat com el UN Ocean Decade 2024.

A més, s’ha posar de relleu la celebració conjunta del Saló de l’Ocupació i Biz Barcelona, que va atreure gairebé 13.000 persones permetent que la comunitat emprenedora i empreses així com persones en cerca d’ocupació o millora d’ocupabilitat puguin trobar noves connexions i sinèrgies.

Com s’ha explicat al Consell d’Administració, Barcelona Activa enfoca cap a nous projectes i assoliments, com ara la creació dels nous pols d’activitat econòmica, considerats com a eina innovadora de política econòmica local. Els  primeres a inaugurar-se seran la Nau Palo Alto (indústries creatives) i la Nau Besòs (economia circular), a finals de 2024, mentre que al 2025 s’estrenarà la Nau d’Àvila (innovació urbana i Smart City).





Paraules clau

Barcelona Activa/