Servei de Premsa
18/01/2025
L’Ajuntament executarà el 85% de les propostes de l’Assemblea Ciutadana pel Clima
11/03/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- De les 34 propostes que els participants de l’Assemblea van traslladar a l’Ajuntament se n’han acceptat i se’n desenvoluparan 29
- Les propostes giren al voltant de tres eixos principals, l’energia, la mobilitat i el model de consum i residus
- Un total de 100 persones, veïns i veïnes de Barcelona, seleccionades a l’atzar i representatives de la ciutadania que viu a la ciutat, van participar en les 10 sessions de treball de l’assemblea entre setembre i desembre de 2022
L’Ajuntament de Barcelona ha fet aquesta tarda la sessió de retorn de les propostes que l’Assemblea Ciutadana pel Clima va presentar al consistori un cop finalitzat el procés deliberatiu. La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, acompanyada de representants de l’equip executiu municipal, han traslladat als participants que l’Ajuntament treballarà el 85% de les propostes que van presentar el mes de gener de 2023.
Les propostes giren al voltant de tres eixos, l’energia, la mobilitat i el model de consum i residus. Els participants a l’Assemblea Ciutadana pel Clima van elaborar 34 propostes en aquests tres àmbits, de les qual se n’han acceptat 29. Fins a 7 propostes s’accepten sense cap modificació i en 22 s’han fet algunes consideracions per poder garantir-ne la viabilitat, sobretot perquè les actuacions no són únicament de competència municipal o perquè cal desenvolupar normativa prèvia per poder iniciar-ne la implantació.
Per poder realitzar aquest retorn, els equips municipals de cada àmbit han realitzat una avaluació de les propostes pel que fa a la viabilitat tècnica, la dificultat d’implantació i l’impacte esperat. De totes les propostes s’ha valorat la seva alineació amb el Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica de l’Ajuntament i altres plans municipals rellevants.
L’informe de conclusions d’aquesta sessió de retorn es publicarà al web decidim.barcelona. Serà en aquest espai on es podrà fer el seguiment de les propostes i, anualment en el marc del Consell ciutadà per la Sostenibilitat, es convocaran les persones i entitats membres de la Comissió de seguiment de l’assemblea. Actualment ja s’ha iniciat el pla de treball de les propostes acceptades amb les diferents accions a implementar per poder fer-ne el calendari i el pressupost.
Les assemblees ciutadanes, una aposta per la participació de veïns i veïnes en les polítiques de ciutat
Les assemblees deliberatives són grups de ciutadans i ciutadanes seleccionats a l’atzar, representatius de la ciutadania a partir d’un sorteig estratificat que participen en un procés de presa de decisions guiat per elaborar una sèrie de recomanacions col·lectives que s’entreguen a les autoritats públiques.
Els participants a l’Assemblea Ciutadana pel Clima han estat seleccionats a partir d’una preselecció de 20.000 persones entre 16 i 75 anys a qui se’ls va enviar una carta convidant-los a prendre part en la iniciativa, de les quals van respondre a la crida unes 1.600 persones. Aquesta preselecció es va basar en una sèrie de criteris d’estratificació social en funció del sexe/gènere, l’edat, l’origen i el districte on es viu. A partir de la voluntat explícita de participar-hi per part de les persones preseleccionades es va acabar de concretar la composició final de forma aleatòria, assegurant que corresponia a una mostra representativa demogràficament i socioeconòmica de la ciutadania de Barcelona. Concretament es va fer un segon sorteig per decidir les 100 persones participants que fossin el més representatives de les que viuen a la ciutat.
L’inici d’aquest procés va convertir Barcelona en la primera gran ciutat catalana i de l’Estat que va impulsar una assemblea deliberativa sobre el canvi climàtic en l’àmbit local seguint experiències internacionals com l’assemblea pel clima francesa, l’assemblea climàtica escocesa o l’assemblea ciutadana pel clima espanyola. L’Assemblea Ciutadana pel Clima és la segona assemblea deliberativa que ha impulsat l’Ajuntament de Barcelona. La primera va ser el Fòrum Jove BCN.
Les assemblees ciutadanes, juntament amb altres iniciatives de participació, han permès que Barcelona sigui actualment, i fins a l’octubre de 2024, la Capital Europea de la Democràcia.
Paraules clauAssemblea Ciutadana pel Clima/ Clima/