[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Declaració institucional de l’alcalde de Barcelona : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Declaració institucional de l’alcalde de Barcelona

14/03/2024



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha fet aquesta tarda la següent declaració institucional:

 

Comparec davant de tots vostès i de tota la ciutadania perquè les conseqüències de la votació que es va produir ahir al Parlament de Catalunya són que la Generalitat de Catalunya no comptarà amb el pressupost que el país necessitava i mereixia per al 2024. Com a conseqüència, el Molt Honorable President de la Generalitat ha convocat de forma avançada eleccions pel proper 12 de maig.

El primer missatge que vull transmetre és clar:

Aquest alcalde i aquest govern municipal seguirem més compromesos que mai a protegir Barcelona de la inestabilitat política i evitar que aquesta inestabilitat afecti als serveis públics i als ciutadans en el seu dia a dia. Com a alcalde segueixo més compromès que mai a generar la confiança que Barcelona necessita. Confiança per seguir avançant, per generar prosperitat i oportunitats. Confiança per seguir lluitant contra les desigualtats socials. Confiança per combatre el canvi climàtic.

Com a alcalde segueixo plenament compromès a resoldre, en definitiva, els problemes del dia a dia dels ciutadans i de les ciutadanes. Per això, avui els anuncio que el govern de Barcelona continua endavant amb la tramitació dels seus pressupostos municipals, tal com estava previst. Seguim i seguirem esmerçant tots els esforços perquè el proper 22 de març Barcelona compti amb el pressupost que els seus ciutadans i ciutadanes necessiten i mereixen.

Com a alcalde de Barcelona no puc fer més que lamentar profundament l’oportunitat perduda ahir al Parlament de Catalunya. En moments com aquests, on comencem a deixar enrere els efectes de la pandèmia, on comencem a orientar el model productiu del país pels propers anys, on comencem a assegurar una prosperitat en benefici de tots i de totes, amb llocs de treballs de qualitat, no podem perdre cap oportunitat. I no podem perdre cap oportunitat per interessos partidistes i per la irresponsabilitat política d’alguns.

Catalunya i la seva capital necessitaven un pressupost que permetés al país donar resposta a les necessitats urgents que tenim ara els ciutadans i ciutadanes:

  • Garantir l’accés a l’habitatge, especialment als joves de la classe mitja treballadora.
  • Afrontar una greu sequera, que ja està perjudicant el nostre dia a dia i la nostra economia.
  • Continuar avançant en la transició ecològica justa i equilibrada.
  • Millorar el sistema educatiu, sobretot el públic, que pateix una manca de recursos inajornable.
  • Garantir infraestructures essencials per generar oportunitats i progrés per tothom.

Havien estat mesos de molta feina i de molt diàleg per aconseguir les solucions necessàries. I ahir vam perdre tots. Va perdre Catalunya i va perdre Barcelona. I vam perdre, sobretot, els catalans i les catalanes, els barcelonins i les barcelonines. Perquè el pressupost acordat entre el Govern de la Generalitat i el Partit Socialista de Catalunya era bo per al país i era bo per a Barcelona.

Ara, la nostra estimació és que la ciutat de Barcelona deixarà de rebre de l’àmbit competencial de la Generalitat de l’entorn de 650 milions d’euros. Amb un greu perjudici per polítiques tan importants i necessàries com l’educació pública, l’habitatge, la millora del transport públic i la seguretat ciutadana. Les conseqüències d’una decisió irresponsable i incoherent que perjudiquen als barcelonins i les barcelonines.

Alguns exemples:

Aquest pressupost incloïa 32 milions d’euros per a l’ampliació de l’Hospital del Mar, tant necessari per reforçar el sistema sanitari públic de la ciutat. Aquest pressupost comptava amb importants inversions per ampliar la xarxa de metro -el mitjà de transport més democràtic, ecològic, sostenible- com per exemple, fer arribar la L4 a La Sagrera. El pressupost comptava  amb la dotació per 7 jutjats nous per millorar l’actuació contra la multireincidència, contra la delinqüència. I també incloïa millores a les escoles i els instituts públics de la ciutat.

Tot això és el que ara està en risc.

Barcelona i Catalunya avancen quan assolim acords sòlids i grans consensos. Els ciutadans i ciutadanes ens reclamen que parlem i que acordem. I la decisió presa ahir per alguns grups polítics va en contra del sentit del que ens demana i ens reclama la ciutadania. Perquè la nostra obligació és acordar. La nostra obligació és trobar punts d’acord i no quedar-nos encallats només en les diferències. I és per això que com a alcalde i com a Govern municipal farem el que hem estat fent des de l’inici: dialogar, dialogar, dialogar, i buscar acords.

La confiança que tantes vegades demanem a la ciutadania en les institucions i la política, l’hem de transmetre nosaltres en primer lloc. A Barcelona tenim encara l’oportunitat de demostrar-ho aprovant els pressupostos municipals pel 2024.

Al llarg de la seva història democràtica, aquest Ajuntament i aquesta ciutat han estat exemple de diàleg, d’acords i de consensos. Per tant, és l’hora de mirar endavant. És l’hora d’estar a l’alçada. I és l’hora, sobretot, de ser coherents.

Per aquest motiu, faig una nova crida a la responsabilitat de la resta de grups municipals. D’ells en depèn l’aprovació del pressupost municipal per poder treballar en favor dels barcelonins i barcelonines. Un pressupost amb 3.800 milions d’euros, que és el més alt de la història. Un pressupost que té com a primera prioritat la inversió social. Un pressupost que té un rècord d’inversions en els barris. Un pressupost que ja ha estat acordat amb el grup d’ERC.

Estic convençut que és molt més allò que ens uneix que allò que ens separa amb la resta de grups. Per això faig una crida a fer de Barcelona punt de trobada, i a acordar les solucions als problemes del dia a dia de la ciutat i dels nostres conciutadans i conciutadanes.

Repeteixo:

Vull protegir Barcelona de la inestabilitat política. Vull generar la confiança que la ciutadania de Barcelona mereix i necessita. Vull treballar per resoldre els problemes i les necessitats reals que tenen els nostres conciutadans i conciutadanes.

Per això, demano a la resta de grups polítics que no posin en risc -com ha passat amb els pressupostos de la Generalitat- ni l’accés a l’habitatge dels joves, ni les millores als barris, ni atendre la gent gran, ni millorar les escoles i el transport públic que contenen els pressupostos municipals per al 2024.

Durant aquests mesos de mandat ja hem assolit acords. El propi Plenari ha votat acords:

  • El pacte per al cobriment de la Ronda de Dalt
  • La reforma de La Rambla
  • La cessió de solars a la Generalitat per a la construcció de 1.700 habitatges protegits
  • La climatització de les escoles de primària a la ciutat
  • La construcció i ampliació d’11 nous CAPs a Barcelona

Per tant, faig una crida a redoblar esforços i voluntats. Com a alcalde tinc la porta oberta. Demano que treballem. Demano que proposem i demano que acordem. Demano als grups municipals que no abandonin Barcelona a la seva sort. Demano als grups municipals que no condemnin als nostres conciutadans a perdre els recursos públics que necessiten i que  necessitem per fer polítiques progressistes. Tots i cadascun dels regidors/es del nostre govern treballaran fins el darrer minut per fer-ho possible. Perquè això va de Barcelona. Això va dels barcelonins i les barcelonines.

Vull acabar fent referència a la convocatòria d’eleccions autonòmiques anunciada ahir pel President de la Generalitat. Donades les circumstàncies, és bo que els catalans i les catalanes votem quan abans millor. Catalunya necessita obrir un temps nou. Catalunya necessita encertar les seves prioritats.

Com a alcalde de la capital de Catalunya, desitjo que el país compti amb un President que governi al costat dels ajuntaments i que atengui les necessitats a les quals hem de fer front tots els municipis catalans, des del més gran com Barcelona fins al més petit.

Perquè Catalunya, la Catalunya en què creiem, comença als seus municipis i comença a través dels ajuntaments. Perquè Barcelona seguirà exercint de cap i casal del país en favor del progrés del conjunt de tots els catalans i catalanes.

 

 

 

 

 

 

Enllaç relacionat

Enregistrament de la declaració institucional (Youtube Ajuntament de Barcelona. Català més resum en castellà)

 





Paraules clau

Alcalde/ declaració institucional/