Servei de Premsa
18/01/2025
Es constitueix la Comissió d’estudi sobre multirreincidència
11/04/2024
Temps estimat de lectura: 2 minuts
- L’objectiu de la Comissió és estudiar les reformes legislatives que cal impulsar per a poder reduir dràsticament el fenomen de la delinqüència multireincident i aconseguir l’enjudiciament dels delictes lleus en els terminis previstos per la Llei
- Durant les següents sessions compareixeran persones expertes en la lluita contra aquest fenomen i s’analitzarà l’impacte social i econòmic de la multirreincidència
Aquest matí s’ha constituït la Comissió no permanent d’estudi per tal d’analitzar la reformes legislatives i altres mesures organitzatives a proposar per a fer front a la multireincidència delictiva, sobretot en els casos de delictes lleus, i aconseguir que els procediment judicials corresponents es portin a terme en els terminis legalment previstos. La creació d’aquest nou àmbit de treball es va aprovar en el Plenari del Consell Municipal del mes de febrer.
La comissió està integrada per dos/dues regidors/es de cadascun dels grups municipals i el seu objecte és estudiar les reformes legislatives que cal impulsar per a poder cobrir dos objectius: reduir dràsticament el fenomen de la delinqüència multirreincident vinculada sobretot a la comissió de determinats il·lícits penals (furts, robatoris amb intimidació), i aconseguir l’enjudiciament dels delictes lleus en els terminis previstos per la Llei.
Aquesta primera sessió ha aprovat el calendari de les següents convocatòries (16 i 24 de maig i el 7 i 20 de juny) i ha acordat que en les tres següents compareguin persones expertes de l’administració municipal i d’altres administracions. La comissió també analitzarà experiències comparades i impactes urbans, socials i econòmics de la multirreincidència i a la última sessió presentarà un informe de propostes que tinguin el màxim consens.
Concretament tractarà els temes següents:
- Proposta de modificació del Codi Penal, als efectes que es produeixi una efectiva condemna dels multireincidents autors de delictes de furt (art. 235.1.7).
- Proposta de modificació de la Llei 38/1998, de 28 de desembre, de Demarcació i Planta Judicial.
- Proposta de modificació del RD 95/2009, de 6 de febrer, sobre els sistema de registres administratius de suport a l’Administració de Justícia.
- Avaluació de l’acompliment de la modificació de l’article 234.3 del Codi Penal del juliol del 2022.
- Experiències comparades.
- Impactes urbans, socials i econòmics de la multireincidència.
La implementació d’aquestes reformes legislatives, que afectarien bàsicament al Codi Penal i a la Llei d’Enjudiciament Criminal, així com la planta judicial, són fonamentals per a aconseguir la reducció tant de la taxa de criminalitat, com de la percepció d’inseguretat per part de la ciutadania.
La lluita contra la multirreincidència és un dels reptes de seguretat de la ciutat. Durant l’any passat, segons les dades presentades a la última Junta Local de seguretat, s’han detectat 526 persones catalogades com a multi reincidents, dels quals 487 han estat actius durant 2023, i que han estat imputats per 6.169 fets penals de furts o robatoris com els apuntats. El 78,6% de les persones detingudes tenen algun antecedent per robatori amb violència o intimidació, i el 71,9% de les causes de les detencions són furts o robatoris amb violència o intimidació.
Paraules claumultirreincidència/ prevenció/ seguretat/