Servei de Premsa
18/01/2025
Obre al públic el nou parc de la Colònia Castells amb zones d’esbarjo i jocs infantils a les Corts
21/04/2024
Temps estimat de lectura: 6 minuts
- L’Ajuntament ha finalitzat les obres d’urbanització de l’àmbit delimitat pels carrers d’Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre, que revitalitzarà la zona i l’omplirà d’usos veïnals
- Hi ha una plaça rodona central, horts urbans comunitaris, fins a 161 arbres i espècies arbustives, una àrea de joc infantil singular amb forma d’eriçó de mar, una àrea de salut amb elements de calistènia i espais d’estada amb bancs i cadires
- El parc incorpora elements per donar resposta als reptes de l’emergència climàtica i poder mantenir un verd de qualitat, com ara parterres que funcionen com a grans sistemes de drenatge sostenible i infiltren l’aigua de pluja per poder aprofitar-la per recarregar els aqüífers
- El parc acull aquest diumenge la Festa de la Primavera amb activitats al voltant de la natura, la jardineria i la importància del bon ús de l’aigua en temps de sequera
L’Ajuntament de Barcelona ha finalitzat les obres del nou parc de la Colònia Castells, a les Corts. Es tracta d’una nova zona verda, de salut, esbarjo i joc infantil delimitada pels carrers d’Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre que revitalitzarà la zona i l’omplirà d’usos veïnals i que esdevindrà un petit pulmó per al districte. Els treballs han comptat amb un pressupost de 3,64 milions d’euros i han estat executats a través de l’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU).
El parc té una superfície de més de 9.000 m2. Està presidit per una gran plaça rodona on es podran desenvolupar diverses activitats; a més, hi ha uns horts delimitats per una tanca, una zona de jocs infantils amb paviment de cautxú i un circuit de salut i àrea per a la gent gran. I al voltant d’aquesta àgora central hi trobem un camí de formigó, que serveix de recorregut per als vianants. També s’hi ha instal·lat una pèrgola formada per dues zones rectangulars allargades i una tercera que les creua perpendicularment pensada per aportar ombra a través de la vegetació, en aquest cas, plantes enfiladisses.
La zona de jocs infantils i saludables és un dels punts destacats del parc. Hi destaca una àrea de joc singular, és a dir de més de 600 m2 i amb un element principal de joc que actua com a pol d’atracció. En aquest cas, és una estructura amb forma d’eriçó de mar que té tres tobogans per a edats i capacitats diverses. A un d’ells s’hi accedeix per mitjà d’una plataforma de transferència i una lona helicoïdal que permet que els infants amb discapacitat motriu amb to muscular al tronc superior puguin pujar de forma autònoma per la lona fins a arribar al tobogan, que té un final pla i a alçada de transferència. Per enfilar-se hi ha també diversos elements de corda, preses d’escalada, una xarxa metàl·lica i plataformes. També uns nius hamaca per a estirar-se i unes boles sensorials. L’element incorpora ombra perquè els mesos de més calor no s’escalfi tant.
Complementant l’element principal hi ha diversos tipus de gronxadors, un giratori, un balancí i un sorral amb una retroexcavadora manipulable des del paviment accessible. A banda, el parc també ofereix una zona de cal·listènia i jocs saludables i una font.
El parc incorpora elements per donar resposta als reptes de l’emergència climàtica i poder mantenir un verd de qualitat. Així, els parterres infiltren l’aigua de pluja, de manera que funcionen com a grans sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS) per recarregar els aqüífers. En aquests parterres s’hi ha plantat 161 arbres nous, com ara xicrandes, tipuanes, iuques, bellaombres i nesprers del Japó, i plantes de diverses espècies, i disposen de zones de descans amb llocs per seure.
A més, es durà a terme una prova pilot amb l’ús de gespa artificial com a paviment. Aquesta gespa artificial ocupa 744 m² i s’ha col·locat en les zones amb un ús més intensiu com la zona de la cal·listènia, la de jocs saludables i zones d’estada.
El parc compta amb zones de descans amb mobiliari urbà divers. En total, s’ha col·locat 45 cadires, 33 bancs, i una desena de papereres. També s’ha instal·lat nou enllumenat LED, amb una setantena de punts d’il·luminació amb bàculs de diferents alçades segons la seva ubicació. L’horari d’obertura del parc serà l’habitual de la resta de parcs de la ciutat: des de les 10h fins al voltant de les 21h en horari d’estiu, i des de les 10h fins a les 19h en horari d’hivern.
Una de les actuacions importants fetes en el marc del projecte de transformació urbanística és la conservació d’una part dels habitatges de l’antiga colònia per posar en valor la memòria històrica del recinte i els usos que havien tingut. En total, s’han mantingut 9 cases ubicades al passatge de Piera i el traçat d’un dels vials de la colònia, al qual s’accedeix des del carrer del Montnegre. Els usos de les casetes es definiran amb un planejament urbanístic que les ordenarà i concretarà.
El nou parc acull la Festa de la Primavera
Aquesta activitat anual vol aprofitar l’arribada de la nova estació per posar en valor la jardineria, l’agricultura ecològica i la biodiversitat a Barcelona. Al llarg del matí s’ha previst un programa ple d’activitats al voltant de la natura i la jardineria que enguany vol sensibilitzar també sobre la sequera, els seus efectes en els espais verds de la ciutat i la importància de l’aigua i les estratègies que se segueixen per adaptar la ciutat a l’escassetat d’aigua.
Gràcies a aquesta celebració, la ciutadania pot conèixer de ben a prop l’expertesa i el coneixement de les jardineres i els jardiners de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, qui tenen cura diàriament dels espais verds. Així, d’una manera lúdica i festiva, poden aprendre els secrets de la jardineria, les eines que habitualment es fan servir o com aconseguir que les plantes creixin més fortes.
Fent història al barri i a la ciutat i arribant a la transformació actual
L’antiga Colònia Castells va ser, i de fet continuarà sent, un dels referents històrics pel districte de les Corts i de la ciutat. Aquesta fàbrica de vernissos i xarols i la seva colònia obrera es van instal·lar a la riera de Magòria –actual carrer d’Entença– i es va posar en marxa el 1923. Un cop tancada, a principis dels anys 2000 es va iniciar el procés de remodelació, que ha passat per diverses fases i s’ha tirat endavant amb el diàleg i la participació dels veïns i veïnes.
El 2003 es va aprovar definitivament la Modificació del Pla General Metropolità en l’àmbit del sector de la Colònia Castells, que concretava el traçat viari, la localització dels espais lliures i els sòls destinats a equipaments. El 2007 es va signar un protocol d’actuació entre els afectats i el consistori que establia els criteris a seguir per a les expropiacions.
En els anys següents es van anar tirant endavant més instruments urbanístics per acabar de delimitar l’ordenació i els usos de l’illa. I el 2016, després d’un treball de diagnòstic de la situació en què es va apostar per la humanització dels processos, el Govern municipal va impulsar un debat amb el veïnat de la zona que va finalitzar amb una presa de decisions compartida per tirar endavant les fases d’expropiació i reallotjament en edificis nous del barri. L’impuls d’aquestes fases, juntament amb la posada en servei del nou parc, donen una empenta definitiva a la transformació de la Colònia Castells.
Paraules clauColònia Castells/ jocs infantils/ Les Corts/ zones d’esbarjo/