Barcelona acollirà els Premis a la Innovació en Política 2024 en el marc de la Capital Europea de la Democràcia : Servei de Premsa

Barcelona acollirà els Premis a la Innovació en Política 2024 en el marc de la Capital Europea de la Democràcia

25/04/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Amb el teló de fons de Barcelona com a Capital Europea de la Democràcia, el proper 2 de maig de 20.30 h a 23.00 h, al Museu Marítim de Barcelona, s’entregaran en una gala internacional els Premis Anuals a la Innovació en Política, que reconeixen iniciatives públiques valentes i creatives de tota Europa que impacten positivament en la vida de les persones i enforteixen la democràcia. Les categories són: democràcia, protecció del clima, tecnologies democràtiques, millora del govern, cohesió social, desenvolupament local, educació i innovació en els partits.

Enguany, dos projectes impulsats per l’Ajuntament de Barcelona, B-MINCOME, i les cooperatives d’habitatge, en són finalistes. Per una banda, el projecte B-MINCOME de lluita integral contra la pobresa que combina suport financer amb polítiques actives d’inclusió sociolaboral és finalista en la categoria de Desenvolupament Local, mentre que l’altre projecte finalista, les cooperatives d’habitatge, projecte pioner de foment de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, i que ha estat impulsat per l’Ajuntament de Barcelona amb l’entitat Sostre Cívic, ho és en la categoria de Cohesió Social.

El jurat ciutadà, composat per més d’un miler de ciutadans de tota Europa, ha destacat aquests projectes en base a criteris d’innovació, sostenibilitat i impacte. S’hi han presentat un total de 314 projectes, procedents de 26 països, 70 dels quals han arribat a la final.

Consulta aquí la llista de finalistes.

 

 

Més de 500 persones convidades a la gala

A la gala internacional del 2 de maig es donaran a conèixer els projectes guanyadors de cadascuna de les set categories dels premis i es faran el lliurament dels seus trofeus en una vetllada festiva. Es preveu que l’esdeveniment compti amb la presència de més de 500 persones convidades d’arreu d’Europa, incloent líders de la política, la societat civil i el món empresarial.

L’acte compta amb l’aval de la Secretària General del Consell d’Europa, Marija Pejčinović Burić, i amb el suport de diversos socis, entre ells, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Es preveu també l’assistència de la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay, i la vicepresidenta per a la Democràcia i la Demografia de la Comissió Europea, Dubravka Šuica.

Des de la seva creació el 2017, els Premis a la Innovació en Política han reconegut iniciatives polítiques audaces i imaginatives arreu d’Europa, transcendint les fronteres partidistes i nacionals. Reconeixent iniciatives que fan una diferència real a la vida de les persones, aquests premis són un testimoni de l’esperit innovador que impulsa el canvi positiu.

 

Capital Europea de la Democràcia

Barcelona va ser nomenada per l’Innovation in Politics Institute la primera Capital Europea de la Democràcia (ECoD en les seves sigles en anglès) el 18 de gener de 2023, l’oficina tècnica està formada per l’Ajuntament de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) i té una durada d’un any (setembre 2023 – octubre 2024). Així, Barcelona i la seva regió metropolitana, com a Capital Europea de la Democràcia, acullen una sèrie d’esdeveniments, conferències, i activitats vinculades a la innovació democràtica i a la participació ciutadana, però també a la cultura, l’educació i a l’espai públic. L’ECoD busca establir un espai de reflexió i gran visibilitat en què la ciutadania d’Europa es trobi, s’impliqui, experimenti noves formes de democràcia participativa i inclusiva en l’acció col·lectiva i s’inspirin en un ampli programa dissenyat per fer avançar la democràcia i construir o reconstruir la confiança en aquesta.

Durant l’any del programa s’aborden diferents temàtiques que interseccionen amb la democràcia, com són la tecnologia, la cultura, l’educació, els videojocs, els reptes climàtics i els drets fonamentals.

 

The Innovation in Politics Institute

Els Premis a la Innovació en Política són presentats i organitzats per The Innovation in Politics Institute, una institució fundada el 2017 amb seu a Viena i Berlín i amb representació en 15 països europeus que té per objectiu identificar, desenvolupar i aplicar innovacions en política i facilitar l’intercanvi de millors pràctiques entre fronteres.

 

Més informació i inscripcions: https://awards.innovationinpolitics.eu/





Paraules clau

Capital Europea de la Democràcia/ Premis a la Innovació en Política 2024/