Entren en funcionament els primers trams d’escales mecàniques reversibles a la baixada de la Glòria, al districte de Gràcia : Servei de Premsa

Entren en funcionament els primers trams d’escales mecàniques reversibles a la baixada de la Glòria, al districte de Gràcia

06/05/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Les escales mecàniques reversibles de la baixada de la Glòria, al districte de Gràcia, ja estan en funcionament. Concretament, es tracta dels dos primers trams dels tres on s’està instal·lant aquesta infraestructura: el del nivell més baix, comprès per l’avinguda de Vallcarca i el carrer de la Mare de Déu del Coll, i el del nivell superior, entre el carrer de Sostres i l’avinguda del Coll del Portell. El tercer tram amb escales mecàniques, entre els carrers de Verdi i de Sostres, entrarà en funcionament a l’estiu.

L’obra de substitució de les antigues escales, que es va iniciar a finals del 2022 i significa una inversió estimada de prop de 5 milions d’euros, té per objectiu millorar la mobilitat i l’accessibilitat a tot el carrer, amb la reurbanització de tota la via. Tota la baixada de la Glòria ha passat a ser de plataforma única, amb prioritat per als vianants. En els trams sense escales hi haurà seients i jardineres i es finalitzarà, com el darrer tram d’escales mecàniques, de cara a l’estiu. En el marc de les obres, per a millorar l’estat del clavegueram, s’ha executat un pou de captació d’aigües a l’alçada de la baixada de la Glòria i el carrer de Mare de Déu del Coll i es continua treballant amb altres intervencions.

Mentre encara durin els treballs i no entri en funcionament el darrer tram d’escales mecàniques, es mantindrà el servei de taxi gratuït per facilitar la mobilitat de totes les persones que viuen a la baixada de la Glòria. Aquest servei està disponible per a totes les persones empadronades en aquest carrer i els adjacents i cobreix el trajecte des del domicili fins a la cantonada de l’avinguda de Vallcarca amb la baixada de la Glòria i viceversa.

 

 

En els diferents trams de la nova infraestructura s’ha instal•lat una senyalització específica on s’informa del funcionament reversible de les escales. Aquests senyals, que quedaran implantats de manera definitiva, es complementaran els primers tres mesos amb un equip d’agents cívics que informarà del funcionament de les escales reversibles a tots els usuaris i usuàries que les vulguin utilitzar.

La majoria d’escales mecàniques a la via pública a Barcelona són reversibles. En total, hi ha un centenar de trams d’escales, dels quals una seixantena són reversibles. Al districte de Gràcia, les de la baixada de la Glòria se sumen a les existents als carrers de Gòlgota, Jaume Cabrera i Móra la Nova.

 

Funcionament de les escales reversibles

Per norma general, les escales funcionen automàticament en sentit pujada. Per poder activar-les en sentit baixada, cal prémer un botó del tòtem situat a l’embarcament superior i esperar el temps necessari perquè les escales mecàniques detectin que no hi ha usuaris en el sentit interior i iniciïn el canvi de sentit de la marxa. Les escales seguiran funcionant de baixada mentre hi hagi persones a l’interior. Quan es deixin de detectar, la infraestructura automàticament canviarà de sentit i tornarà a funcionar de pujada.

 

En licitació el projecte de renovació d’escales mecàniques

Des del mes d’abril està en licitació el projecte per dur a terme la renovació de les escales mecàniques de la ciutat. El projecte forma part del Pla de manteniment integral (PMI) que inclou prop de 3.000 actuacions que es realitzen des d’ara i fins al 2028, emmarcades en el Pla Endreça Barcelona. Les intervencions contemplen la renovació del 24% de les escales mecàniques de la capital catalana. El projecte inclou 11 actuacions de renovació d’escales mecàniques, amb les quals se substituiran un total de 24 unitats. S’actuarà a les vies següents:

D’aquesta manera es preveu que l’any 2027, un cop finalitzat el PMI, la ciutat disposarà d’un parc d’escales mecàniques totalment rejovenit, amb una antiguitat mitjana de 8,52 anys. Aquesta xifra és significativament inferior als 12,6 anys d’antiguitat mitjana que haurien acumulat si no s’executessin aquestes actuacions. Alhora, el projecte de renovació que s’està licitant permetrà garantir que el 2027 cap escala mecànica de la ciutat superi els 20 anys d’antiguitat.





Paraules clau

Baixada de la Glòria/ escales mecàniques reversibles/ Gràcia/