[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Desarticulada a Barcelona una organització criminal juvenil d’inspiració grupal llatina, multidelictiva i violenta, dedicada al tràfic de drogues i implicada en agressions amb armes blanques, robatoris i estafes bancàries : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Desarticulada a Barcelona una organització criminal juvenil d’inspiració grupal llatina, multidelictiva i violenta, dedicada al tràfic de drogues i implicada en agressions amb armes blanques, robatoris i estafes bancàries

10/05/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Agents de la Guàrdia Civil, dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Barcelona, han desarticulat una organització criminal juvenil d’inspiració grupal llatina, multidelictiva i violenta, en el marc de l’explotació de la investigació conjunta HELLCAT-WARRIORS, dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 23 de Barcelona.

Aquesta organització de recent creació estava integrada per individus, en la seva majoria d’origen llatinoamericà, que han estat detinguts pels presumptes delictes d’organització criminal, tràfic de drogues, tinença il·lícita d’armes i per protagonitzar altres il·lícits, alguns d’ells especialment violents, com, per exemple, un robatori amb violència i dos delictes de lesions, així com tres robatoris amb força.

A diferència d’altres organitzacions criminals que actuen a Barcelona, els membres d’aquesta organització criminal compartien alguns senyals d’identitat, la qual cosa els unia en la seva carrera delictiva. L’organització desarticulada s’autodenominava “LDCM”, sigles que es corresponen amb “Els Demons de Ciutat Meridiana” i els investigadors treballen amb la hipòtesi que els seus membres pretenien organitzar-se de manera similar als col·lectius violents propis dels seus països d’origen, si bé adoptant una autonomia i identitat pròpia.

En aquest sentit, l’organització tenia una estructura clàssica criminal, és a dir, ordenació estable i perdurable, jerarquia en diversos nivells i distribució de rols i tasques determinades entre els seus integrants amb la finalitat d’assegurar la seva activitat delictiva amb elevat èxit d’execució.

Aquesta organització operava principalment en el districte de Nou Barris, aconseguint el control delinqüencial d’aquest territori. Això va permetre a “LDCM” erigir-se en molt poc temps com una organització delictiva destacada en el districte.

Així mateix, el desenvolupament de la investigació va permetre acreditar que es trobaven en possessió d’armes de foc i armes blanques, com ara matxets, destrals, ganivets, defenses extensibles o catanes, les quals podien utilitzar en l’execució dels il·lícits i com a mitjà d’agressió enfront d’integrants d’organitzacions criminals amb els quals mantenen rivalitat pel control de l’activitat delinqüencial, especialment pel que fa al tràfic de drogues.

Respecte a les estafes, també s’ha acreditat que diversos dels investigats haurien rebut en comptes bancaris transferències de diners els ordenants dels quals haurien interposat una denúncia per estafa bancària. Així mateix, s’ha detectat la subscripció de diversos investigats a diferents plataformes prestadores de serveis, les quals constitueixen l’estructura necessària per a la materialització d’aquesta activitat delictiva consistent principalment en phishing i el smishing.

L’ostentació en l’ús de la violència del grup investigat a través de xarxes socials va ser in crescendo en els últims mesos. Els seus integrants van anar adoptant un sentiment d’impunitat, control i monopoli delictiu en la seva àrea geogràfica d’operacions.

 

Fase d’explotació de l’operació

El passat 30 d’abril, es van practicar un total de 12 entrades i registres a la ciutat de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Montcada i Reixac, i es van detenir 11 persones, entre elles un menor d’edat.

Les persones detingudes, amb edats compreses entre els 17 i 27 anys, acumulen un total de 53 antecedents policials per diferents tipus delictius, com a robatoris amb força, robatoris amb violència i intimidació, tràfic de drogues, lesions, amenaces i estafes bancàries.

Com a resultat dels registres practicats van ser confiscats diferents proves d’interès per a la investigació, com, una plantació indoor de marihuana (81 plantes), diferents substancies estupefaents, substàncies precursores i de tall, premsa per a la fabricació de drogues de disseny, balances de precisió i embolcalls per a la venda al menor. La valoració econòmica total s’estima en 28.138 euros.

A més, es van intervenir tres armes de foc, diversa munició i armes blanques (5 matxets i 5 ganivets de grans dimensions i una catana), més de 24 mil euros en efectiu, 15 patinets elèctrics, així com nombroses joies sobre els quals s’investiga la seva possible procedència il·lícita.

 

Vídeo (MP4)

 

 





Paraules clau

seguretat/