L’Ajuntament presenta a Construmat l’aposta per la construcció sostenible i industrialitzada d’habitatge públic : Servei de Premsa

L’Ajuntament presenta a Construmat l’aposta per la construcció sostenible i industrialitzada d’habitatge públic

20/05/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona serà present a Construmat, la fira professional de la construcció que se celebra a Fira de Barcelona del 21 al 23 de maig, amb la seva aposta per la sostenibilitat i la industrialització en la producció d’habitatge públic. Aquesta presència tindrà lloc a través de l’estand que hi tindrà l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació, per tal de mostrar el rol com a un dels principals operadors d’habitatge d’Europa, un rol que s’escenificarà amb quatre pilars: l’habitatge industrialitzat, la rehabilitació, la mobilització del sòl, i l’eficiència i qualitat.

 

 

La promoció industrialitzada ocuparà un espai central de l’IMHAB al Construmat, tant física com per mitjà de ponències, per tal de donar a conèixer al sector l’experiència municipal. Aquest sistema va tenir els primers exemples amb la construcció de les promocions d’allotjaments temporals APROP, al barri Gòtic i a la zona de la plaça de les Glòries, amb edificis fets a partir de contenidors marítims. Actualment, l’IMHAB té set promocions en construcció amb mètodes industrialitzats, fent un total de 328 habitatges, de les quals es podrà veure una representació a l’estand de Construmat.

Totes aquestes promocions tenen en comú la producció d’elements a fàbrica de manera que l’obra in situ es redueix substancialment. D’aquesta manera s’aconsegueix estalvi en el temps, passant dels 2 anys que pot durar una obra tradicional a un any i mig o fins i tot un any, la reducció d’emissions i residus, i més seguretat i menor sinistralitat. Alhora, per tirar endavant aquestes promocions des de l’IMHAB s’ha fet licitació conjunta del projecte i l’obra, en lloc de fer-ho per separat com és habitual en obra pública. D’aquesta manera s’aconsegueix reduir els terminis administratius i el treball conjunt entre l’equip d’arquitectura i la constructora des del primer moment.

També ocuparà un espai destacat la rehabilitació i la regeneració urbana, que l’Ajuntament treballa tant en les convocatòries d’ajuts a la rehabilitació com amb programes propis. En aquest sentit, el gerent d’Urbanisme participarà en una taula rodona sobre regeneració urbana, per explicar les propostes de l’Ajuntament de Barcelona en aquesta matèria.

L’IMHAB aprofitarà també l’aparador de Construmat per mostrar la situació global de la promoció d’habitatge protegit en sòl municipal, tant de promoció directa com a través d’aliances amb tercers gràcies a la mobilització de sòl. L’Ajuntament de Barcelona té una aliança amb les entitats sense ànim de lucre de l’habitatge social, d’una banda, i amb l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), de l’altra, per aixecar 1.000 i 1.700 HPO respectivament. Pel que fa al conveni amb entitats sense ànim de lucre, aquest preveu la construcció i gestió de 600 habitatges de lloguer i 400 de cooperatius en cessió d’ús, dels quals 120 seran per a joves i 50 per a persones amb discapacitat intel·lectual. Pel que fa al conveni amb l’INCASÒL, l’Ajuntament ja ha aprovat la cessió d’onze solars per l’edificació de 637 habitatges de lloguer social, que gestionarà l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, com a primera fase d’un abast global que arribarà fins als 1.700 habitatges els pròxims anys.

 

 

 





Paraules clau

construmat/ habitatge/ imhab/