La plaça d’Anna Lizaran estrena ombres i dues grans pèrgoles fotovoltaiques : Servei de Premsa

La plaça d’Anna Lizaran estrena ombres i dues grans pèrgoles fotovoltaiques

27/05/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El districte de l’Eixample finalitza la instal·lació de dues grans pèrgoles fotovoltaiques a la plaça d’Anna Lizaran, al barri del Fort Pienc, que actuaran com a grans umbracles. Es tracta d’una plaça amb un gran ús ciutadà que fins ara estava mancada d’espais d’ombra. L’actuació ha suposat un cost aproximat d’uns 300.000€.

 

 

 

 

L’actuació dona, per tant, resposta a les peticions del veïnat i de les persones usuàries de l’àrea de joc infantil que reclamaven més ombra atès que l’existència del pàrquing soterrat va impedir en el seu moment, quan es va urbanitzar la plaça, plantar-hi arbrat. Les noves pèrgoles ajudaran, doncs, a combatre o mitigar els efectes de la crisi climàtica, atès que cada vegada son més freqüents i intenses les onades de calor i per això, l’Ajuntament mira d’incrementar els espais on la ciutadania es pugui protegir del sol.

D’acord amb els treballs realitzats amb l’Agència de l’Energia, l’actuació incorpora un sistema de generació d’energia fotovoltaica. Es tracta de dos grans umbracles amb estructura metàl·lica i llistons de fusta, sobre dels que s’hi ha instal·lat 103m2 de panells solars repartits en 40 unitats amb una potència instal·lada de 14,64 kWp i una energia generada de 30.707 kWh/any.

La plaça d’Anna Lizaran, situada just davant de l’Estació del Nord, és una gran àgora a tocar del pol d’equipaments del Fort Pienc, format pel mercat la biblioteca, el centre cívic i l’escola. El projecte va ser compartit amb l’Associació de Veïns del Fort Pienc i amb la comunitat educativa que, finalment, veuen ateses les seves demandes de disposar d’espais d’estada on protegir-se del sol. Fins ara a la plaça només hi havia una petita pèrgola, l’àrea de jocs infantils, una àrea de petanca, el punt verd i els diferents accessos a l’aparcament soterrani.

La intervenció s’emmarcadins dels objectius previstos a la Mesura de govern per accelerar la generació d’energia solar a la ciutat que preveu multiplicar per tres la  potència fotovoltaica municipal fins al 2027, i per cinc fins al 2030,  donant compliment a un dels eixos principals de l’Acord Climàtic de Barcelona, que marca el repte de ser ciutat neutra en carboni l’any 2030.

Fins al 2023, la ciutat comptava amb 177 instal·lacions fotovoltaiques amb una potència de 5.848 kWp, una generació equivalent a l’energia que consumeixen 3.178 llars cada any. L’objectiu marcat en la mesura és que al 2027 s’arribi a les 384 instal·lacions i una potència de 19.244 kWp, que és l’equivalent al consum anual de 10.450 llars i que suposa un estalvi de 8.660 tones de CO2. La mesura, a més, defineix les línies de treball per continuar creixent amb horitzó 2030 i poder arribar als 27.244 k





Paraules clau

Fort Pienc/ ombres/ pèrgoles fotovoltaiques/ plaça d’Anna Lizaran/