Declaració Institucional de l’alcalde de Barcelona sobre el reconeixement oficial de l’Estat de Palestina : Servei de Premsa

Declaració Institucional de l’alcalde de Barcelona sobre el reconeixement oficial de l’Estat de Palestina

28/05/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquesta tarda, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha fet una declaració institucional a la Galeria Gòtica de l’Ajuntament de Barcelona sobre el reconeixement oficial de l’Estat de Palestina.

Descarregar declaració en format PDF

 

Bona tarda,

Compareixo davant de tots vostès amb motiu de la decisió del Govern d’Espanya de reconèixer l’Estat de Palestina.

Abans de llegir-la, vull saludar als diferents representants de la comunitat de Palestina a la nostra ciutat amb els quals he mantingut una trobada i als quals agraeixo que avui m’acompanyin.

DECLARACIÓ:

El passat 27 d’octubre, tan sols 20 dies després de l’atac terrorista de Hamàs, vaig comparèixer en aquest mateix Saló de Cent per sumar-nos a la petició internacional d’un alto al foc humanitari a la Franja de Gaza i per oferir Barcelona com a ciutat de pau on buscar una solució al conflicte entre Israel i Palestina.

Malauradament, set mesos després, malgrat els esforços diplomàtics internacionals, malgrat les resolucions de les Nacions Unides i malgrat les mesures cautelars  del Tribunal Internacional de la Haya, l’escalada bèl·lica a Gaza i Israel no s’ha aturat.

Tot el contrari, la tragèdia humana ha assolit una dimensió inassumible: més de 35.000 ciutadans palestins morts, 1.200 ciutadans israelians morts i més de 100 encara segrestats.

Fa 24 hores, hem estat testimonis d’un dels exemples més cruents d’aquesta barbàrie amb l’atac de l’exèrcit d’Israel al camp de refugiats de Rafah, que condemnem amb tota rotunditat.

Si no s’atura aquesta escalada de violència, pot estendre’s a la regió de l’Orient Pròxim amb conseqüències geopolítiques, econòmiques i humanitàries imprevisibles.

Davant d’aquesta situació, era necessari anar un pas més enllà per propiciar un veritable canvi d’escenari que permeti albirar una possibilitat de pau i de convivència per al poble palestí i per al poble israelià.

Per aquest motiu, com a alcalde de Barcelona vull expressar el suport de l’Ajuntament a la decisió del Govern d’Espanya i del President Pedro Sánchez de reconèixer l’Estat de Palestina.

Un suport en coherència amb la declaració aprovada al Plenari del passat 26 d’abril a favor de “l’establiment d’un estat palestí independent” i la celebració d’una conferència de pau.

La implicació de Barcelona per afavorir la pau entre Israel i Palestina ve de lluny.

L’any 1995, inspirada pels acords de pau d’Oslo, la Unió Europea i els països de la riba sud del Mediterrani van aprovar la “Declaració de Barcelona”, llavor de l’actual Unió pel Mediterrani.

De les hores ençà, la cooperació de Barcelona amb Palestina s’ha distingit per contribuir a fer possible una governança local pensada com a fonament d’un futur estat palestí.

Així ho hem fet a ciutats com Gaza, Betlem, Ramallah, Nablús i amb l’Associació de Municipalitats Palestina.

La solidaritat de Barcelona també s’ha centrat en l’àmbit humanitari per a garantir els serveis bàsics a les persones refugiades a través de l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient.

Malauradament, l’espiral de guerra ha dificultat aquesta tasca.

Ara és el moment d’aturar tanta destrucció i patiment. Ara és el moment de mirar més enllà per poder oferir un horitzó de convivència i entesa.

La qual cosa passa per la solució dels dos Estats. Tal com ha expressat el president del Govern Pedro Sánchez “l’única manera d’avançar cap a una solució que tots reconeixem com l’única possible per aconseguir un futur de pau”.

Per aquest motiu, celebrem que Espanya hagi proposat acollir una Conferència Internacional de Pau al més aviat possible.

En aquest sentit, Barcelona, com a capital de la Mediterrània i seu de la Unió pel Mediterrani, ofereix tot el seu ajut i experiència exercida durant anys en el camp de la diplomàcia de ciutats.

Alhora, des de l’Ajuntament de Barcelona continuarem amb més dedicació que mai la nostra tasca solidària per fer front a les necessitats bàsiques de la població i dels refugiats i refugiades palestins.

La pau real que mereixen Palestina i Israel és molt més que l’absència de guerra.

La pau serà possible si som capaços de transformar-la en un nou marc de convivència en igualtat.

Moltes gràcies.

 

 





Paraules clau

declaració institucional/ Estat de Palestina/