A punt el nou Parc de les Tres Xemeneies del Poble-sec : Servei de Premsa

A punt el nou Parc de les Tres Xemeneies del Poble-sec

29/05/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Han acabat les obres de millora puntual del Parc de les Tres Xemeneies, al Poble-sec. Els treballs han tingut  una durada de sis mesos. La intervenció, per tal de dinamitzar l’espai, integrar els usos existents a la plaça i generar-hi noves dinàmiques positives i inclusives,  abasta uns 10.290 m2. Es tracta d’un projecte inclòs en les accions del Pla de Barris del Poble-sec i ha suposat una inversió de 367.000 euros.

L’actuació, dissenyada per l’estudi d’arquitectura Leku Studio, i partia del Pla Director Estratègic del Parc de les Tres Xemeneies, fruit del procés participatiu amb el veïnat que va identificar els principals dèficits del lloc i les prioritats d’acció.

La intervenció de millora urbana a la plaça ha tingut per objectiu principal la millora de la permeabilitat per als vianants, eliminant barreres arquitectòniques i evitant zones ocultes i poc visibles. Aquestes actuacions creen itineraris accessibles a través del jardí com a espai estratègic d’articulació entre el Raval, el Paral·lel i el Poble-sec. Els canvis s’han fet també pensant en els valors i la identitat que ha tingut històricament la  plaça.

 

 

 

Nou punt de referència per a la pràctica esportiva al barri

La centralitat de la plaça l’ocupa ara la nova pista de bàsquet que era una de les principals demandes veïnals.

Al seu voltant es redistribueix l’espai obert sense generar volums ni barreres. Es preserva la necessitat de polivalència de la plaça per poder continuar sent un espai per a la programació d’activitats com ara concerts i d’altres actes. Al voltant de la pista es distribueixen i integren la resta d’usos de la plaça que poden ser simultanis i diversos.

La reprogramació i redistribució del parc es completa amb una sèrie d’elements que fomenten diferents activitats integrant altres usos proposats pel barri.

S’ha instal·lat de l’equipament de gimnàs a l’aire lliure o calistènia que integra exercicis per a totes les edats.

S’han reubicat de les taules pinpong amb elements renovats i integrats en el disseny de la proposta. També hi ha una sèrie de grafismes pintats que creen circuits o recorreguts esportius.

També s’ha renovat tot el mobiliari urbà s’han col·locat bancs, cadires i taules de pícnic, elements d’estada amb criteris d’accessibilitat.

El mur que representava un espai reconegut per a l’art urbà a Barcelona s’ha eliminat, perquè suposava una barrera visual i de pas, i s’ha reubicat millor dins la nova plaça.

A costat de l’àrea de joc infantil s’hi ha instal·lat també una guingueta.

Aquesta actuació puntual s’ha tirat endavant mentre avança el procés de la transformació definitiva de tot l’àmbit de les Tres Xemeneies que ja compta amb un planejament urbanístic aprovat que permetrà revitalitzar l’espai, dotar-lo de nous usos i equipaments ciutadans.

En aquest àmbit, l’Ajuntament ja està treballant a dia d’avui en el projecte executiu del Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR) que s’emplaçarà en aquest  espai.





Paraules clau

Parc de les Tres Xemeneies/ Poble-sec/