S’aprova el projecte de rehabilitació de les façanes del Centre Martorell d’Exposicions que completarà la seva posada al dia : Servei de Premsa

S’aprova el projecte de rehabilitació de les façanes del Centre Martorell d’Exposicions que completarà la seva posada al dia

02/06/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

La comissió de govern ha aprovat definitivament el projecte de rehabilitació integral de les façanes del Centre Martorell d’Exposicions, un edifici històric singular al Parc de La Ciutadella. Amb aquesta fase, la darrera, es completarà el projecte de rehabilitació  integral de l’edifici que ha permès, a principis d’any, reobrir al públic el que va ser el primer edifici construït com a museu públic a Barcelona i Catalunya -inaugurat com a Museu Martorell l’any 1882 i reconvertit en Museu de Geologia el 1924 fins que el 2010 va tancar les seves portes-.

 

 

Aquesta actuació permetrà netejar, reparar i recuperar les façanes i els seus paraments de pedra, esgrafiats i elements ornamentals, com el frontispici d’aquest edifici protegit patrimonialment amb un nivell de protecció B (Bé d’Interès Local).  Un cop es licitin els treballs per culminar la reforma d’aquesta seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la previsió és que les obres es puguin iniciar de cara a l’any vinent amb una durada prevista de quatre mesos. Aquesta fase d’obres serà  compatible amb el funcionament del centre, que romandrà obert en horari habitual. Les obres tenen un cost de 560.000€, una xifra que actualitza els preus i costos del pressupost previst fa anys al projecte executiu de rehabilitació.

Aquesta tercera fase d’obres se suma a les de més calat, que ja s’han completat, i que han permès rehabilitat tot l’interior de l’edifici amb l’objectiu de fer compatible el respecte al patrimoni històric amb les exigències d’ús com a equipament obert al públic, i dels treballs per fer accessible l’edifici per la banda del parc de la  Ciutadella, amb una plataforma per acollir rampes, respectant el podi original de columnes dòriques i la col·lecció.

 

Un nou pas de vianants per facilitar l’accés

En paral·lel aquesta setmana ha obert el nou semàfor i pas de vianants que connecta l’equipament amb el Born i el barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. El nou pas ubicat al passeig de Picasso, entre el carrer de la Fusina i el Centre Martorell d’Exposicions, permet millorar l’accés al parc de la Ciutadella i s’ubica just davant del nou accés que s’ha creat a l’equipament.

 

Un nou equipament amb una bona acollida

El Centre Martorell d’Exposicions presenta actualment dues exposicions temporals: Natura o cultura? Una visió des del museu de ciències naturals, produïda pel propi Museu,  i WOW. Animals de museu: ciència, tècnica i art, una mostra amb la col•laboració del Parque de las Ciencias de Granada. El centre ha tingut una gran acollida ciutadana i ha rebut més de 37.000 visitants des de l’obertura de les exposicions al públic, al desembre del 2023. Unes exposicions que el proper cap de setmana es podran veure gratuïtament en el marc de la Festa de la Ciència.

El nou equipament es troba en una intersecció  clau per a la cultura i la ciència a Barcelona.  S’ubica entre un eix cultural oest-est (Museu Picasso-Santa Maria del Mar- el Born Centre Cultural ) i un futur eix científic nord-sud, juntament amb el rehabilitat Hivernacle, l’Umbracle i el Castell dels Tres Dragons.

Aquest eix patrimonial científic s’emmarca en l’Estratègia de la Ciutadella del Coneixement, una aposta de ciutat per crear un gran parc urbà vinculat a la ciència obert a la ciutadania i convertirà el parc urbà més antic de Barcelona i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa. El projecte posa en valor els actius que hi ha i que s’estan construint al voltant del parc, com universitats, museus, centres de recerca, fundacions i empreses.





Paraules clau

Centre Martorell d’Exposicions/