Les obres d’estiu es posen en marxa amb l’inici de la segona fase de cobertura de la ronda de Dalt i intervencions de millora al transport públic : Servei de Premsa

Les obres d’estiu es posen en marxa amb l’inici de la segona fase de cobertura de la ronda de Dalt i intervencions de millora al transport públic

27/06/2024



Temps estimat de lectura: 10 minuts

Aquest estiu Barcelona ha programat un total de 49 actuacions als diferents districtes de la ciutat i 7 pavimentacions que permetran millorar la qualitat de l’espai públic, els serveis i les infraestructures de la capital catalana. L’Ajuntament de Barcelona, a través del Comitè d’Obres i Mobilitat, ha coordinat el catàleg de les obres que es faran a la via pública per planificar-les i minimitzar les afectacions i les molèsties que puguin causar.

Tal com es fa habitualment, el gruix destacat de l’execució de les obres s’ha planificat durant el període estival, coincidint amb un escenari de menor mobilitat viària, amb poca activitat docent i esportiva, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte i les molèsties als veïns i a les veïnes.

Enguany destaquen 25 actuacions d’inici, seguiment o finalització d’urbanitzacions; 8 obres per ampliar i millorar les infraestructures de transport; 7 actuacions de pavimentació a diferents vies de la ciutat i 14 intervencions per garantir la qualitat dels subministraments urbans i millorar el sistema d’abastiment d’aigua freàtica, a més de 2 obres de titularitat privada. La inversió municipal que es destina aquest 2024 a les obres d’estiu és de 29 M€.

 

Major seguiment en el marc del Pla Endreça

Aquest estiu, i en el marc del Pla Endreça, els responsables del Comitè d’Obres i Mobilitat, realitzaran un seguiment especial de les obres presents al catàleg. Per garantir que aquestes es desenvolupen amb normalitat i amb la mínima afectació sobre la ciutadania i l’espai públic, s’han programat visites de control i supervisió de totes les actuacions que es duran a terme amb periodicitat setmanal.

Durant les visites de seguiment es realitzarà una avaluació de l’estat en el qual es troba cada intervenció, revisant si els tancaments estan fets correctament i determinant com estan incidint les afectacions sobre el trànsit i sobre la mobilitat dels vianants i de les bicicletes. També s’analitzarà l’impacte que cada obra està tenint sobre el medi ambient i en especial la neteja dels entorns. L’objectiu és comptar amb la màxima informació disponible per, si s’escau, introduir millores o ajustos sobre la planificació inicial dels treballs.

 

Urbanitzacions: s’inicia la segona fase de cobriment de la ronda de Dalt

Aquest 2024 destaca per un gran nombre d’urbanitzacions en marxa. Entre les actuacions previstes per aquest estiu és rellevant l’inici, aquesta setmana, de la segona fase de cobriment de la ronda de Dalt, entre l’avinguda de Vallcarca i l’IES Vall d’Hebron, al seu pas pel districte d’Horta-Guinardó. La nova cobertura s’unirà al tram ja executat entre l’avinguda del Jordà i l’IES Vall d’Hebron, sumant així un total de 540 metres coberts.

Amb aquesta intervenció l’equip de Govern tira endavant una de les actuacions prioritàries en matèria urbanística i de gran importància per al desenvolupament dels barris de la zona i del conjunt de la ciutat, i dona resposta a una demanda ciutadana llargament reivindicada. A més, es dona compliment al gran pacte de ciutat amb entitats veïnals i grups polítics posat en marxa el setembre passat per transformar aquesta infraestructura viària i l’entorn que l’envolta.

Les obres comporten afectacions a la mobilitat. La nit passada, i amb l’objectiu de realitzar els treballs d’execució del mur, s’ha ocupat el carril ràpid de la ronda de Dalt en sentit Besòs i aquesta nit, la matinada de dijous i divendres, s’ocuparà el carril ràpid en sentit Llobregat. D’aquesta manera durant els mesos d’estiu restaran operatius dos carrils viaris a cada calçada, entre els accessos 5 i 6. Aquesta configuració es mantindrà fins el proper 5 de setembre i anirà acompanyada de talls puntuals nocturns de tota la ronda o per sentit de circulació.

En paral·lel, enguany s’iniciaran altres urbanitzacions de caràcter més local als carrers d’Europa, Bordeus, Cardenal Tedeschini, Ros, Elkano i Sant Antoni Abad, que consistiran en ampliació de voreres o implantació de plataformes úniques. Així com també els treballs d’urbanització i implantació d’una escala mecànica el passatge de la Mulassa, al districte d’Horta-Guinardó. Aquestes urbanitzacions són intervencions de més petit format però que suposen una gran millora sobre la qualitat de vida dels veïns i les veïnes d’aquests àmbits.

Aquest estiu, com es fa habitualment, també s’aprofitarà per donar un impuls a altres obres de transformació ja en marxa com la urbanització de la Rambla, entre el carrer de Santa Madrona i Canaletes, que des del passat 17 de juny ja compta només amb trànsit en sentit ascendent; així com també a la Via Laietana, on els treballs segueixen avançant amb la previsió de poder alliberar les ocupacions de les places de Correus i d’Idrissa Diallo a finals d’estiu.

El catàleg d’estiu recull els treballs d’urbanització que han de fer possible executar els canvis a la mobilitat de l’entorn de l’estació de Sants. A finals del mes de juliol el trànsit que actualment discorre pel vial muntanya passarà a circular principalment pel vial mar, un pas necessari i imprescindible perquè ADIF pugui fer avançar el projecte de remodelació de l’estació i de l’espai públic que l’envolta. La globalitat d’aquestes obres vinculades al canvi viari, conclouran al mes de setembre.

Durant aquests mesos de vacances també hi haurà afectacions en el marc de la reurbanització de la ronda de Sant Antoni i del carrer de Tamarit, que implicaran tant treballs a les voreres laterals de la ronda de Sant Antoni, així com afectacions a la plaça del Dubte. En paral·lel, se seguirà avançant amb la urbanització del parc de les Glòries, on durant l’estiu es traslladarà el pas dels autobusos a la seva ubicació definitiva (banda mar), i amb la de la coberta de la Gran Via, entre els carrers de Badajoz i de Bilbao.

L’estiu d’aquest 2024 finalitzaran intervencions importants com la urbanització de l’avinguda Diagonal, vinculada a la primera fase de les obres de connexió del tramvia. A dia d’avui els treballs ja estan pràcticament acabats i només falta culminar l’execució de l’escala i la rampa situades al carrer de los Castillejos. Aquest juliol també conclouran les obres de la part de baix de la Rambla, entre el portal de Santa Madrona i el passeig de Colom, així com també la urbanització associada a les escales mecàniques de la baixada de la Glòria, les urbanitzacions del carrer d’Almogàvers i el carrer de Puigcerdà i dels entorns del mercat de la Vall d’Hebron.

 

Infraestructures de transport: ampliació de l’L8 i millores al metro

Aquest estiu l’execució i millores d’infraestructures per al transport públic seran protagonistes. Les tasques programades implicaran afectacions i talls de servei que afectaran el dia a dia de la ciutadania però que són necessàries per posar al dia les infraestructures ferroviàries de Barcelona.

Les afectacions més rellevants estaran vinculades a l’avenç de les obres d’ampliació de l’L8. Aquesta setmana s’ha iniciat els treballs d’obra civil del pou d’emergència de l’L8 al carrer de Consell de Cent. Això comporta el tall del carrer de Consell de Cent amb Comte Urgell i la restricció, a aquesta última via, dels carrils de circulació que han passat de 3+bus a 2 carrils de trànsit. L’afectació també comporta el tall del carril bici, amb desviaments per la xarxa existent més propera. En paral·lel es mantenen les ocupacions per l’execució del vestíbul de l’estació de l’Hospital Clínic.

Des d’ahir i fins al 14 de juliol, a l’àmbit del pou d’atac de la Gran Via, han començat els treballs de contenció de terres previs a l’execució del recinte del pou d’atac. Els treballs obliguen a tallar Llançà a banda i banda de la Gran Via, on també es restringeix un carril de circulació.  A partir del 15 de juliol es canvia de fase, desplaçant els carrils de trànsit i mantenint la restricció d’un carril a la Gran Via. També a partir d’aquesta data es farà l’ocupació del parc de Joan Miró per dur a terme la implantació del pou de terres.

Durant aquest estiu hi ha programades diverses obres per executar encreuaments de serveis a l’àmbit de la plaça Espanya, que comportaran talls viaris ja a partir del 29 de juny i que s’aniran fent successivament en diversos punts de la plaça fins el 30 d’agost. També pels treballs d’execució de l’estació de la plaça de Gal.la Placídia s’hauran de fer intervencions d’encreuaments de serveis a partir del 13 de juliol, successivament, fins el 21 de juliol, que suposaran restriccions puntuals de trànsit. Les tasques de canalitzacions de serveis afectats, que van començar el passat dia 17, s’allargaran fins a finals de juliol, amb afectacions tant a la vorera com als carrils de circulació de la Via Augusta.  Finalment, a partir del 28 de juny a la zona de la futura estació de Francesc Macià hi haurà ocupacions de vorera i afectacions puntuals del carril bus per l’execució d’un nou col·lector i el desviament dels serveis afectats.

Els treballs coincidiran amb les obres de millora que es faran aquest estiu a quatre línies de metro de la ciutat i que obligaran a fer talls parcials del servei. Del 25 de juny a l’1 de setembre, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha començat una renovació integral de 5 km de via a l’L5 entre Cornellà Centre i Collblanc. També el 25 de juny s’ha iniciat el tall per obres de millora a l’L2 entre Paral·lel i Sagrada Família, que s’allargarà fins al 25 d’agost. Entre el 27 de juliol i el 22 d’agost, l’L4 quedarà sense servei al tram Selva de Mar – La Pau, per millorar la infraestructura i l’accessibilitat de l’estació de La Pau. També es realitzaran treballs a l’L10N entre Gorg i La Salut, del 5 al 25 d’agost.

Continuen les afectacions a l’àmbit de l’avinguda Diagonal entre el carrer de la Torre Melina i el límit amb Esplugues de Llobregat, pels treballs d’implantació d’un carril bus a la B-23, amb reducció de l’amplada de carrils. Actualment l’afectació principal es concentra a la vorera àmbit muntanya de l’avinguda Diagonal i a partir del 17 de juliol els treballs es traslladen sobre el futur carril bus.

 

Pla Endreça: pavimentacions

En el marc del Pla Endreça s’aprofiten els mesos de calor per programar intervencions de pavimentació que permeten millorar la seguretat viària a les calçades, tant per al transport públic com per al transport privat que fa ús de la xarxa bàsica i local. Enguany, hi haurà un total de 7 pavimentacions d’envergadura que implicaran millorar prop de 100.000 m2 de sòl.

El proper 1 de juliol i fins al 5, es farà la pavimentació dels carrer d’Atlàntida i del carrer de la Mediterrània, entre el carrer del Doctor Aiguader i el carrer d’Emília Llorca Martín; els diumenges entre el 7 de juliol i el 28 del mateix mes, s’actuarà al carrer del Torrent de l’Olla, en el tram comprès entre el carrer de Sant Salvador i la travessera de Gràcia; del 15 al 31 de juliol es pavimentarà Via Favència, entre el carrer de Fenals i la ronda de la Guineueta Vella; el 4 d’agost es pavimentaran els accessos al carrer de Dante Alighieri del túnel de la rambla del Carmel; del 5 al 14 d’agost tindrà lloc la pavimentació de la plaça dels Mons; del 10 a l’11 d’agost la del carrer de Sants i de la Creu Coberta, en el tram comprès entre la plaça d’Espanya i l’avinguda de Madrid; i, finalment, del 12 al 23 d’agost es pavimentarà l’avinguda Diagonal, entre el carrer de Doctor Marañon fins a la plaça Francesc Macià, una intervenció que comportarà l’eliminació del carril reversible de l’avinguda Diagonal.

Totes formen part del desplegament del Pla de Manteniment Integral, en el marc del Pla Endreça. La dotació econòmica d’aquest pla és de 435 milions d’euros fins al 2028 per abordar renovacions integrals d’espais amb deteriorament i per al manteniment. El Pla de manteniment integral pretén posar el focus en la renovació intensiva dels diferents elements que hi ha al carrer com a eina indispensable per mantenir l’excel•lència de l’espai públic, principal objectiu del Pla Endreça.

 

Intervencions en infraestructures de serveis

Finalment, durant el període estival està prevista la realització de diverses actuacions per garantir la qualitat dels subministraments urbans amb reparacions importants de les xarxes primàries d’aigua potable i de gas natural per millorar la salubritat i el medi ambient, així com a les línies elèctriques de Barcelona.

Entre les intervencions destaca la continuació dels  treballs de l’última fase de construcció del nou col•lector del carrer Vila i Vilà. És una actuació principal d’ampliació i millora de les infraestructures del clavegueram recollida al Pla Director Integral del Sanejament de la ciutat de Barcelona (PDISBA). L’objectiu és preparar la infraestructura als efectes del canvi climàtic.

També es realitzen treballs d’ampliació i consolidació de les xarxes calor-fred de la ciutat. Al Poblenou s’està fent la tercera central de Districlima i a la Zona Franca s’està fent la connexió de fred residual entre el port i la centra d’Ecoenergies. Les xarxes calor-fred contribueixen suposen un canvi de paradigma cap a una realitat més sostenible a les ciutats, que a més de ser consumidores també han de prendre un rol important com a productores i gestores dels propis recursos i aprofitar els recursos energètics locals, revaloritzar els residus, les fonts renovables o les energies residuals.

Alhora, es faran 6 intervencions per ampliar i fer més eficient la xarxa per captar i distribuir aigua freàtica de la ciutat per tal de comptar amb una major capacitat davant de reptes com el canvi climàtic. Les actuacions formen part d’un seguit de mesures per dotar la ciutat de més recursos per fer front a situacions de sequera i per estalviar els usos d’aigua potable. Els principals objectius d’aquestes actuacions són l’ampliació de la xarxa per donar servei als punts de més consum, adaptar la capacitat de la xarxa d’aigua freàtica existent a la demanda actual i futura i millorar la telegestió, supervisió i operativitat de la xarxa. Aquestes actuacions es fan en el marc del Pla de Manteniment Integral.

Totes les afectacions es podran consultar al plànol: https://ajuntament.barcelona.cat/obres/ca

 

Catàleg obres d’estiu 2024 (PDF)





Paraules clau

estiu 2024/ obres/