Entra en vigor una nova regulació de la gestió cívica d’equipaments, que l’actualitza i que reafirma els valors d’aquest model de participació : Servei de Premsa

Entra en vigor una nova regulació de la gestió cívica d’equipaments, que l’actualitza i que reafirma els valors d’aquest model de participació

30/06/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquesta setmana ha entrat en vigor una instrucció del Govern municipal que fixa nous criteris per aplicar la gestió cívica a determinats tipus d’equipaments. Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament es reafirma en els valors de la gestió cívica i aprova un protocol actualitzat per promoure-ho en aquells equipaments o projectes determinats. Entre les novetats destacades d’aquesta nova regulació interna destaca la concreció del procediment d’adjudicació dels equipaments, que serà per concurrència pública i obert a totes les entitats que estiguin interessades en desenvolupar un projecte de gestió cívica en l’equipament. La instrucció, per tant, va acompanyada de la publicació de les Bases generals per l’atorgament de projectes de gestió cívica en equipaments de l’Ajuntament de Barcelona.

El regidor d’Educació, Persones Grans i Participació, Lluís Rabell, ha remarcat que “a través d’aquesta instrucció l’Ajuntament de Barcelona aprofundeix i consolida un instrument de col·laboració publico-privada i de participació ciutadana que té una llarga trajectòria a la ciutat i a més a més, l’Ajuntament reforça el seu compromís amb aquest model participatiu”. La gestió cívica està prevista a la Carta Municipal de Barcelona, i per tant, existeix des de l’any 1998. Ara bé, és a través d’aquesta nova instrucció que es fixen criteris molt concrets per determinar quins equipaments són susceptibles de gestió cívica i quines entitats hi poden accedir. Així doncs, la instrucció estableix que són subjectes de la gestió cívica entitats, associacions, i organitzacions sense afany de lucre arrelades al territori o en el sector funcional on s’ubica l’objecte de la gestió. Per altra banda, l’àmbit objectiu de la gestió cívica són projectes d’iniciativa ciutadana al voltant d’equipaments públics de matèria “cívica”, de foment de la participació o de serveis no especialitzats, que l’Ajuntament no estigui obligat a prestar. Els equipaments susceptibles de promoure-hi la gestió cívica són: casals de barri, casals de joves, i centres de caràcter culturals. Excepcionalment, també ho poden ser: centres cívics, espais joves, centres de recursos sectorials, casals de gent gran, fàbriques de creació i pistes esportives. En aquests casos la gestió cívica només es pot impulsar si hi ha una demanda o proposta procedent de la ciutadania organitzada que comporti el foment de la participació i que sigui un projecte d’interès general.

Una altra de les novetats de la regulació que ara entra en vigor té a veure amb la utilització d’una nova eina per avaluar la tasca comunitària que fa l’equipament, i que pot aportar també elements de millora contínua de la gestió. La nova instrucció estableix i regula el seguiment dels projectes de gestió cívica  a través del Balanç Comunitari. Es tracta d’una eina d’autoavaluació i seguiment dels projectes des d’una perspectiva de l’àmbit comunitari i basada en la participació. L’objectiu d’aquesta eina és avaluar però també, paral·lelament, construir comunitat, crear vincles i relacions, generar grups, i incorporar capacitats autoorganitzatives en les persones que hi participen.

Si bé la regulació ha entrat en vigor aquesta setmana, després del període d’exposició pública, no es començarà a aplicar de manera immediata sinó progressiva. A mesura que els convenis que estan actualment en vigor en els equipaments de la ciutat amb gestió cívica vagin acabant la seva vigència, s’aniran renovant mitjançant la nova regulació. Fins a final d’aquest any està previst que 25 dels equipaments de la ciutat amb gestió cívica es renovin amb el nou procediment.

A la ciutat de Barcelona hi ha actualment 60 equipaments amb gestió cívica o ciutadana, entre els quals abunden els casals de barri, els centres cívics, els casals de joves, les cases de cultura i altres projectes singulars.

Aquest tipus de gestió, prevista a Llei 22/1998 de 30 de desembre de la Carta municipal de Barcelona, i desplegada a través del Reglament de participació ciutadana, aporta uns valors comunitaris als equipaments que reverteixen positivament en els barris. La participació de les veïnes i els veïns en la presa de decisions i en el desenvolupament de les activitats millora els projectes, fent-los més democràtics i propers al territori.

A més a més, l’arrelament dels projectes als barris genera més impacte i un retorn social, donat que la mateixa ciutadania que viu i coneix les necessitats i realitats del territori és qui col·lectivament ofereix respostes, i per tant, més compromís amb la cura de les persones i de l’entorn.

 





Paraules clau

equipaments/ gestió cívica/ Participació/