L’Economia Social i Solidària guanya múscul a Barcelona amb un creixement del 10% en cinc anys : Servei de Premsa

L’Economia Social i Solidària guanya múscul a Barcelona amb un creixement del 10% en cinc anys

30/06/2024



Temps estimat de lectura: 6 minuts

 

L’Economia Social i Solidària (ESS) guanya múscul a Barcelona, on ha registrat un creixement del 10% en cinc anys: s’ha passat de 4.280 organitzacions, a finals del 2018, a 4.713 el tercer trimestre del 2023.  A més, ha assolit fites com la posada en marxa del Bloc4BCN a Can Batlló, que s’ha de convertir en el gran pol de promoció del cooperativisme d’Europa i reforçar el paper capdavanter de Barcelona en aquest àmbit. Les obres d’aquest gran espai (4.500 m2) van acabar el novembre del 2023 i la previsió és que pugui allotjar més de 60 empreses cooperatives i organitzacions representatives de l’ESS, entre d’altres aspectes destacats, com l’obertura de nous serveis per a la internacionalització del cooperativisme i l’ESS i la millora del finançament. Aquest nou pol del cooperativisme és gestionat per entitats representatives de l’ESS, com la Confederació de Cooperatives de Catalunya o Coòpolis, que ofereixen serveis innovadors de suport al teixit de la ciutat complementats amb altres serveis de Barcelona Activa.

L’ESS a la ciutat s’ha vist reforçada per les polítiques d’impuls promogudes per l’Ajuntament de Barcelona i pels serveis especialitzats en ESS de Barcelona Activa, que estan assolint els objectius fixats. Així ho evidencia l’avaluació tant quantitativa com qualitativa  que ha fet el Consistori del Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària (PIESS) 2021-23, inclòs en el marc d’actuació de l’Estratègia de Ciutat Barcelona ESS 2030 (#ESSBCN2030). Aquesta anàlisi demostra que el 98% de les accions dels objectius fixats en el PIESS s’han donat ja per assolides o estan en procés de desenvolupament continuat, mentre que el 2% restant s’han redefinit per igualment executar-se.

A més, l’avaluació també recull entrevistes realitzades a les organitzacions participants en el Grup Motor de l’Estratègia #ESSBCN2030, que ressalten el PIESS com un model pioner i una guia valuosa per a altres municipis.

Pel que fa a la seva evolució, la percepció dels entrevistats és que s’ha mantingut una línia de continuïtat i coherència entre el primer i el segon PIESS.  També remarquen que, gràcies al Pla, s’ha contribuït a crear noves organitzacions de l’ESS de diferents àmbits, les entitats han guanyat visibilitat, s’ha consolidat el teixit de l’economia social, s’ha contribuït a crear un imaginari en la ciutadania sobre alternatives de models econòmics i s’ha fomentat la intercooperació i coneixença entre les mateixes organitzacions.

El Pla representa un pilar clau en la planificació estratègica de la ciutat, amb l’objectiu de promoure una economia equitativa i sostenible. L’Ajuntament considera molt positius els seus efectes en l’enfortiment de l’ESS i ja està treballant en la redacció de la nova edició d’aquest Pla amb l’objectiu de poder fixar les noves fites després de l’estiu.

“Les polítiques d’impuls a l’Economia Social i Solidària que està desenvolupant l’Ajuntament en el marc de l’Estratègia de Ciutat Barcelona ESS 2030 estan millorant notablement l’economia local i, al mateix temps, permeten que la ciutat avanci cap a un futur més inclusiu i sostenible. Barcelona és puntera i referent en l’àmbit  de l’ESS i és l’exemple en què s’inspiren altres ciutats”, remarca la regidora de Promoció Econòmica i Treball, Raquel Gil.

 

El 98% de les accions previstes, assolides o en procés continuat 

Entre els 12 grans objectius marcats en el PIESS 2021-23 destacaven reptes com el d’impulsar el creixement i enfortiment empresarial de les organitzacions de l’ESS, facilitar l’accés al finançament i promoure la cultura del crèdit dins d’aquest ecosistema, impulsar dinàmiques d’articulació i intercooperació sectorial, contribuir a la digitalització i plataformatització de les diferents iniciatives o establir espais de diàleg i col·laboració, entre d’altres.

L’avaluació ha donat per assolides del 84% de les accions fixades, mentre que ha considerat que el 14% es troben en procés d’execució continuada i que el 2% s’han redefinit. Aquesta anàlisi ha posat el focus en mesurar l’eficàcia de la implementació, així com l’impacte resultant sobre la comunitat i l’àmbit de l’ESS.

En l’avaluació es remarca que l’estratègia municipal ha fomentat la col·laboració entre les 220 organitzacions adherides, que han pogut fortificar la cohesió i la identitat col·lectiva dins de l’ESS.

 

Barcelona Activa, referent en serveis especialitzats a l’ESS

Durant els tres anys del pla d’impuls 2021-23, els serveis especialitzats de Barcelona Activa s’han consolidat fent de l’agència de promoció econòmica municipal un referent en aquest àmbit: 1.406 projectes, empreses i entitats han estat acompanyades o assessorades en els diferents serveis especialitzats, sigui en programes a mida o sectorials o en atencions més personalitzades. També 12.626 ciutadanes de manera individual han fet servir aquests serveis, especialment les activitats de formació en diferents formats per on  han passat 3.436 persones amb un increment notable després de la pandèmia.

 

Subvencions i crèdits per a més de 650 projectes

Per a l’enfortiment i impuls de l’ESS a la ciutat també han tingut un paper molt rellevant les convocatòries de les subvencions Impulsem el que fas i Enfortim l’ESS. Entre les dues han subvencionat 453 projectes dirigits específicament a l’ESS i al consum responsable, amb un valor de 4,5 milions d’euros. L’Enfortim l’ESS ha subvencionat 391 projectes amb un volum acumulat de 3,4 milions d’euros i l’Impulsem el que fas ha subvencionat 62 projectes amb un valor total 1,1 milions d’euros.  L’avaluació ha posat de manifest que s’estan subvencionant projectes amb un disseny i plantejament viable i coherent amb allò que pretén el mateix Pla d’Impuls de l’ESS i amb allò que orienta l’Estratègia #ESSBCN2030.

L’Ajuntament també va iniciar, durant el primer PIESS, dos instruments financers, en conveni amb Coop57 i la Fundació Banca Ètica, que han evolucionat i crescut en aquests tres darrers anys. Amb Coop57 s’ha continuat treballant amb un fons que buscava incrementar el crèdit disponible per a les organitzacions de l’ESS. Amb aquest fons s’han concedit més de vuit milions d’euros en 203 préstecs.

Les organitzacions que han accedit al fons municipal a través de Coop57 apunten a una satisfacció gairebé immillorable amb el producte, amb puntuacions mitjanes entre un 9,2 i 9,6 sobre 10 en diversos aspectes preguntats. Cal destacar que la morositat total a què s’ha hagut de fer front amb els instruments ha estat, només, l’1,91% del total de crèdit concedit (amb dades de 2023 i segons el Baròmetre de les Finances ètiques, elaborat per FETS, la morositat en el global de les finances ètiques és d’un 1,22%, i en la banca convencional del, 4,29%).

 

Habitatge i digitalització, sectors estratègics

El PIESS ha posat un focus especial en la digitalització i l’habitatge, com a sectors estratègics per a la ciutat.  En digitalització, s’han format i acompanyat 422 persones i 142 empreses de forma directa, a més de subvencionar 113 projectes orientats a la digitalització mitjançant l’Enfortim ESS, l’Impulsem el que fas o el programa Match Impulsa. En el marc d’actuació de les polítiques municipals d’habitatge i recollit pel PIESS 2021-2023 com a treball transversal, s’han dut a terme 8 promocions d’habitatge cooperatiu en el model de sòl en cessió d’ús, arribant a 269 habitatges cooperatius d’aquest tipus.

 

433 organitzacions més en cinc anys

L’ESS va créixer a la ciutat de Barcelona un 10% entre els anys 2018 i 2023, passant de 4.280 organitzacions a finals de 2018 a 4.713 el tercer trimestre de 2023, un període on es va patir la crisi pandèmica. Aquestes dades fan referència a les formes jurídiques que conformen l’economia social segons la legislació vigent i afegeixen, també, les entitats de finances ètiques. En nombre absolut, qui més ha crescut són les associacions (239 més), seguides de les cooperatives (149 més) i les fundacions (48 més). En increment percentual, en canvi,  les que han crescut més són les empreses d’inserció, amb un augment del 46,15% (6 més), seguides de les finances ètiques amb un creixement del 37,5% (3 més).

Aquesta és la  quantificació de l’Economia Social i Solidària  a la ciutat que ha estat elaborada en el marc de l’Avaluació del Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària 2021-2023:

 

 

 

El Congrés de Cooperativisme de Catalunya, a Barcelona el 4 de juliol

Barcelona acollirà, el pròxim dijous 4 de juliol al Palau de Congressos, el Congrés de Cooperativisme de Catalunya, organitzat per la Confederació de Cooperatives i que reunirà més de 1.500 persones per commemorar el recorregut del moviment cooperatiu. Durant la jornada, s’aprofundirà en la identitat cooperativa i s’exploraran els trets diferencials d’aquest model i l’impacte positiu que té en la societat.





Paraules clau

Economia Social i Solidària/