Barcelona tanca un gran acord que desbloqueja la ubicació definitiva de l’Escola Entença i la Caserna de Bombers a l’Eixample : Servei de Premsa

Barcelona tanca un gran acord que desbloqueja la ubicació definitiva de l’Escola Entença i la Caserna de Bombers a l’Eixample

05/07/2024



Temps estimat de lectura: 7 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona ha assolit un gran acord estratègic per la ciutat, i en especial pel districte de l’Eixample, que desbloqueja la ubicació definitiva de l’Escola Entença i la Caserna de Bombers, posant fi a anys d’incerteses i reivindicacions per trobar una solució de futur per als dos equipaments. Una solució de futur que ha estat possible gràcies a l’Hospital Clínic, el Servei Català de Salut i el Consorci d’Educació de Barcelona.

D’una banda, la Comissió de Govern ha aprovat un conveni urbanístic amb la propietat del solar on actualment hi ha un concessionari de la Mercedes, a la confluència de l’avinguda de Sarrià amb els carrers del Comte d’Urgell, Londres, que permetrà ubicar allà el Parc de Bombers situat actualment al parc Joan Miró. Un trasllat, que a la llarga, també permetrà que el parc i zona verda recuperi l’espai que temporalment ocupa aquesta instal·lació de 1.964 m2 de superfície útil.

La solució de futur dels Bombers té una especial transcendència, atès que permet desbloquejar i aclarir els usos de futur del solar del carrer Provença, a tocar del Mercat del Ninot, després de molts anys buit i sense un projecte clar.  Així doncs, en segon lloc, s’ha assolit un gran acord tècnic perquè en el solar de Provença s’hi ubiquin dos equipaments: l’Escola Entença, que es troba en mòduls prefabricats a La Model a l’espera d’una ubicació definitiva, i un equipament sanitari vinculat a activitats de l’Hospital Clínic Barcelona-Servei Català de la Salut.

 

 

Amb aquesta operació, que caldrà anar concretant amb diversos tràmits, es desencalla el futur de dos equipaments absolutament necessaris i reivindicats pel Districte i el barri de l’Esquerra de l’Eixample. Arriba després de mesos de negociacions i de treball a diverses bandes i a diferents nivells, per trobar solucions, un cop aclarit el futur de l’ampliació de l’Hospital Clínic Barcelona amb la signatura aquest mes de gener del conveni per la construcció del nou Campus de Salut de l’Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona a les pistes esportives universitàries.

A més, aquest acord estratègic ha comptat, també, amb el treball conjunt i la complicitat de tots els grups municipals presents al districte: TriasxBCN, ERC, BEC i PP. En concret, al febrer el Plenari de l’Eixample va acordar, per unanimitat i a proposta de Trias per Barcelona, crear una taula de treball amb tots els partits polítics de l’Eixample, el Consorci d’Educació i la Gerència del Districte, per a treballar conjuntament una proposta de solució definitiva per a l’Escola Entença. L’acord establia que la presidència de la taula l’ostentava el president del Consell del Districte, Joan Rodríguez. i fixava que les conclusions es comunicarien en un termini màxim de 6 mesos i que durant tot el procés es treballaria també amb la Direcció de l’escola i l’AFI (l’Associació de les Famílies dels Infants).

En l’acte de presentació de l’acord, l’alcalde Jaume Collboni ha destacat que “després de 14 anys desencallem i donem solució a tres equipaments importantíssims per la qualitat de vida dels veïns i veïnes de l’Esquerra Eixample i també més espai verd al parc Joan Miró”. “Serà un dels grans acords de districte de mandat, que arriba després de molt treball tècnic, l’acord polític i després d’un altre gran acord, el Nou Clínic, que ha permès desllorigar tot aquest intercanvi de peces i alliberar espais2, ha recordat. Per últim en la seva intervenció l’alcalde ha subratllat que “la ciutat tenia un deute pendent amb el veïnat, els bombers, famílies, professors, que estaven pendents de desencallar, durant massa anys, per trobar el moment, la conjuntura, la solució del que serà una transformació molt rellevant a l’Esquerra de l’Eixample”.

Joan Rodríguez, de Trias per Barcelona, ha volgut “refermar el seu compromís amb la ciutat i l’Eixample perquè siguin millors. Més enllà de ser crítics quan hi ha errors, el nostre compromís quan hi ha un acord de formar part de la solució. Vetllarem pel desplegament des de l’oposició perquè això es converteixi en realitat, es faci amb diàleg dels veïns i de la gent de l’entorn”.

Guille López, de BEC, s’ha felicitat que “s’hagi materialitzat la idea acordada l’any 2022 entre el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i Barcelona en Comú, que ja vam començar a desenvolupar el darrer mandat. Una solució que ens dona una molt bona localització pels bombers, alhora que permet que l’Escola Entença per fi disposi d’ubicació definitiva.”

Rosa Suriñach, d’ERC  ha afirmat que “hi havia un deute pendent i una molt bona solució. Avui per fi es dona una ubicació als Bombers, l’escola Entença, nòmada i en barracons, té per fi un futur, i a un espai cèntric de la ciutat se’l dota de vida, també amb serveis sanitaris de proximitat. El compromís d’ERC és perquè aquest acord inicial sigui una realitat en el menor temps possible”.

Víctor Martí de Villasarte, del PP ha assegurat que “després de tants anys de lluita celebrem s’hagi trobat una ubicació per l’escola i demanem la màxima celeritat que permetin els terminis per poder oblidar els barracons el més aviat possible i que la construcció de l’equipament sanitari i l’escola coincideixi en el temps per evitar les molèsties”.

 

Una operació per traslladar la Caserna de Bombers al solar de la Mercedes

El conveni urbanístic per a la transformació urbanística de l’Illa delimitada per l’avinguda de Sarrià i els carrers del Comte Urgell i Londres, aprovat per la Comissió de Govern aquesta mateixa setmana, permet trobar una ubicació definitiva a la Caserna de Bombers de l’Eixample, que satisfà i compleix les necessitats del cos pel que fa als desplaçaments i la resposta dins la seva àrea de servei. En concret, s’han assolit un acord amb la propietat per tal de requalificar el solar ubicat a la confluència de l’avinguda de Sarrià i els carrers del Comte d’Urgell i Londres, que requerirà posteriorment una MPGM i una reparcel·lació.

Aquesta operació preveu que l’aprofitament urbanístic (15%) se satisfarà cedint a l’Ajuntament una part de l’equipament destinat a Bombers. En concret, l’acord preveu que el solar, actualment qualificat de 17/6 Transformació a parc urbà, passi a tenir una part qualificada de 7 Equipament, per encabir la Caserna amb un sòl previst de 2.215 m2, un sostre de 2.100 m2 sobre rasant, més dues plantes en subsòl, i una altre part a 18 Usos comercials i terciaris, de propietat privada, que serviria per poder finançar l’operació, amb una superfície de sòl de 860 m2 i un sostre previst de 5.550m2, majoritàriament per a oficines i també per a usos comercials sobre i sota rasant. La MPGM també preveu compensar tota la zona verda prevista en aquest àmbit a l’entorn.

L’acord preveu que durant la tramitació dels instruments urbanístics, la licitació dels projectes i fins a l’inici d’obres, es permetrà la permanència transitòria de l’oficina de vendes de vehicles en la seva actual ubicació. L’inici d’obres està previst a partir del 2029.

 

Un solar amb usos educatius i sanitaris al carrer de Provença

En paral·lel s’ha treballat un gran acord tècnic que defineix quins equipaments s’ubicaran al solar del carrer de Provença, 164-168, que té una superfície de 4.678m2 i esta qualificat d’equipament, i que actualment és propietat del Consorci de l’Hospital Clínic Barcelona-Servei Català de la Salut en un 95,85% i un 4,15% de l’Ajuntament.

El grup de treball interadministratiu per distribuir el sòl del solar, format pel Patronat Hospital Clínic, el Servei Català de Salut, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, han analitzat les diferents alternatives de distribució de l’espai disponible i les necessitats dels diferents serveis públics i han acordat la proposta més adequada per les necessitats d’aquests serveis.

La proposta situa la futura Escola Entença en la part del solar adjacent al carrer de Villarroel, amb una superfície de 2.908,50 m2 en total dels quals 2.291,82 m2 formen part del nou solar i  616,68 m2 de la planta baixa de l’edifici d’habitatges construït al carrer de Villarroel, 34, de propietat municipal. Totes dues peces permeten un gàlib màxim d’edificabilitat de 4.799,29 m2  que dona flexibilitat per construir el programa oficial d’una escola de 2 línies (aprox. 3.800 m2)  en planta baixa i 5 plantes pis amb espais de transició de planta baixa i 1 planta pis en contacte amb l’edifici d’habitatges existent en el front del carrer Villarroel. El solar permet la disponibilitat d’un pati exterior de 1.503,99 m2, amb accés també des del passatge de Carme Aymerich.

En la part del solar adjacent al carrer de Casanova s’hi ubicaria l’equipament sanitari, reservat per a activitats de l’Hospital Clínic Barcelona-Servei Català de la Salut, compatible amb la construcció del Nou Clínic. Amb una superfície de 2.483,40 m2, preveu una edificabilitat de 19.546,09 m2 sobre rasant, planta baixa, altell i 5 plantes pis. També preveu dues plantes més en subsòl i una connexió amb l’edifici de l’hospital en el subsòl del carrer Provença.

Aquest acord tècnic per la distribució de sòls haurà d’anar seguit en els propers mesos de la signatura d’un conveni urbanístic que formalitzi els nous compromisos i obligacions. L’objectiu és poder disposar, en el termini de sis mesos, d’un document que garanteixi els termes de l’acord i permeti detallar les properes passes i els tràmits de planejament i de gestió urbanística necessaris fins a la cessió del sòl per la construcció efectiva dels equipaments educatiu i sanitari, prevista a partir del 2028.





Paraules clau

Eixample/