BSM estrena el seu nou model d’aparcaments amb la reobertura de Litoral Port : Servei de Premsa

BSM estrena el seu nou model d’aparcaments amb la reobertura de Litoral Port

16/07/2024



Temps estimat de lectura: 6 minuts

 

Barcelona de Serveis Municipals (BSM) presenta el seu nou model d’aparcaments amb la reobertura de Litoral Port. Aquest aparcament, amb accés i sortida per l’Avinguda del Litoral, a l’alçada del Port Olímpic, és el primer a estrenar la nova imatge de la Xarxa d’Aparcaments BSM, la més àmplia de Barcelona amb 43 aparcaments distribuïts per tots els barris de la ciutat.

Els treballs d’adequació realitzats a l’aparcament BSM Litoral Port, de més de 5.600 m2, han permès dotar-lo d’espais creats expressament per acollir serveis que van més enllà de l’estacionament de vehicles i que donen resposta a nous hàbits i necessitats de la ciutadania. Aquests nous serveis conviuen amb les 183 places per a cotxe i 14 per a moto que l’aparcament té repartides per les seves dues plantes.

 

 

 

Amb aquesta intervenció, que ha tingut una durada de dos anys i ha suposat una inversió de 3,2 M d’euros, l’aparcament BSM Litoral Port esdevé el primer de la Xarxa d’Aparcaments BSM que, posant l’usuari al centre, redefineix les seves instal·lacions, renova la seva imatge i amplia l’oferta de serveis per adaptar-se a una Barcelona cada vegada més digital i compromesa amb la sostenibilitat.

El nou model d’aparcaments de BSM, que implica una nova conceptualització d’espai amb el client com a protagonista, una imatge renovada i una nova oferta i disposició de serveis, s’anirà fent visible al conjunt de la xarxa de manera progressiva.

L’aparcament BSM Litoral Port serà també el primer de la xarxa que s’alimentarà, parcialment, d’energia elèctrica d’origen renovable generada per la instal·lació fotovoltaica del Port Olímpic. Un pas previst per l’any 2026, quan aquesta instal·lació abastirà d’electricitat a altres equipaments de BSM més enllà del port, esdevenint la instal·lació fotovoltaica d’autoconsum compartit més gran de la ciutat.

La primera tinenta d’alcaldia i presidenta de B:SM, Laia Bonet, ha volgut posar en valor “un nou concepte d’espai que posa les persones al centre i que aposta decididament per la mobilitat sostenible i per acostar a la ciutadania nous serveis com la distribució urbana de mercaderies”. “La reforma de Litoral Port ha fet possible el doble propòsit que persegueix aquest nou model. D’una banda, donar resposta als nous hàbits i necessitats dels barcelonins i barcelonines i de l’altra, definir un nou concepte d’espai, més amable, més sostenible, més digitalitzat, i també més atractiu”, ha afegit. Bonet ha remarcat també que tot això tingui lloc al Port Olímpic, que “està a punt de culminar una gran transformació que té el propòsit de recuperar aquest espai i que els veïns i veïnes se’l tornin a sentir seu”.

 

Una zona preferent per a la càrrega de vehicles elèctrics i un espai exclusiu per a les bicicletes

El nou model d’aparcaments posa en el centre la mobilitat sostenible. Per això, Litoral Port concentra en una mateixa àrea, degudament senyalitzada, 16 punts de càrrega d’Endolla Barcelona, la xarxa d’electromobilitat de la ciutat. Són, en concret, 12 punts de càrrega per a cotxes i 4 per a motos que s’afegeixen als 1.000 punts que Endolla Barcelona ja té operatius a tota la ciutat.

A l’aparcament BSM Litoral Port també s’hi ha incorporat un Bicipark de 30 places. Amb aquest, ja són 10 els espais segurs i exclusius per estacionar bicicletes de la Xarxa d’Aparcaments BSM. Com la resta de Bicipark, té videovigilància i per accedir-hi cal estar abonat a la Xarxa d’Aparcaments BSM en la modalitat de bicicleta o ser usuari del servei d’aparcament de bicicletes per dia o hores.

 

Un sistema pioner de monitoratge de places i un nou espai pensat per atendre al client        

Pel que fa a les millores tecnològiques, l’aparcament incorpora dispositius digitals que ofereixen informació als usuaris en un format dinàmic i atractiu.

També disposa d’un sistema innovador de monitoratge de totes les places. Es tracta d’una tecnologia pionera a la Xarxa d’Aparcaments BSM que permet al personal de l’aparcament conèixer, de forma remota, el volum d’ocupació i alhora proporciona imatges en viu de cadascuna de les places.

A més, s’ha optimitzat el sistema que permet entrar i sortir de l’aparcament per lectura de matrícula. Una opció disponible, també, per a les motos registrades a SMOU. En total, ja són 19 els aparcaments de BSM que, a través de SMOU, permeten l’accés a les motos sense que hagin d’agafar el tiquet a l’entrada.

Un altre canvi destacat és la creació de l’Espai Client, que substitueix l’antiga sala de control i s’ubica a l’entrada de l’aparcament, convidant els seus usuaris a resoldre presencialment qualsevol necessitat en un entorn acollidor. L’espai compta amb una pantalla interactiva que permet l’atenció per videotrucada durant les hores que aquesta oficina està tancada.

Aquestes incorporacions fan que l’experiència a l’aparcament sigui més còmoda, més àgil, més amable i també més segura.

 

Nous serveis que optimitzen i fan més sostenible la distribució urbana de mercaderies

L’aparcament BSM Litoral Port estrena també una zona dissenyada expressament per a la recollida de paqueteria. S’ubica a la primera planta i compta amb consignes de Click&Collect i papereres de recollida selectiva de paper i plàstic. Aquesta nova àrea està oberta a la ciutadania les 24 hores del dia per recollir o retornar comandes i té com a objectiu oferir al veïnat i a les persones que treballen a l’entorn una alternativa sostenible a l’entrega a domicili de les compres en línia.

Amb el mateix propòsit de contribuir a reduir el trànsit i les emissions contaminants que es deriven de la distribució urbana de mercaderies, aquest aparcament incorpora una estació de repartiment o Centre de Distribució d’Última Milla (CDUM). Es tracta d’un local d’accés restringit on les furgonetes d’un operador logístic descarreguen els paquets, normalment durant la nit, i des d’allà els reparteixen fins al consumidor final mitjançant vehicles més petits i sostenibles o a peu.

 

Una nova imatge que transmet els valors i el dinamisme de la Xarxa d’Aparcaments BSM

La reobertura de l’aparcament BSM Litoral Port suposa també el tret de sortida de la nova imatge de la Xarxa d’Aparcaments BSM. Una nova identitat visual i gràfica que transmet els valors i el dinamisme que els aparcaments de BSM han de jugar en una Barcelona que cada vegada més aposta per la mobilitat elèctrica, l’ús del vehicle compartit i un repartiment de mercaderies més eficient.

Al nou logotip de la Xarxa d’Aparcaments BSM hi predominen les línies fines i arrodonides i una gamma cromàtica que juga amb el verd, el gris i el blanc. Aquesta combinació amable, natural i moderna es relaciona amb els valors de sostenibilitat, frescor, simplicitat, claredat i seguretat dels aparcaments de BSM, alhora que transmet emoció i reforça l’experiència dels seus usuaris.

La nova imatge de la Xarxa d’Aparcaments BSM també es fa visible en el disseny de l’interior de l’aparcament BSM Litoral Port, on també són protagonistes les línies arrodonides i la combinació de verd, gris i blanc. Destaca també la nova il·luminació, basada en tecnologia LED, que aporta lluminositat i confort a tot l’espai i que adapta el seu color al de cada planta, integrant així el disseny de la resta d’elements. Aquests llums regulen la seva intensitat en funció de si a l’aparcament hi ha moviment o no, contribuint d’aquesta manera a l’estalvi energètic.





Paraules clau

aparcament/ BSM Litoral Port/