[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Comença la rehabilitació de noves finques en el marc de la regeneració del barri del Besòs i el Maresme : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Comença la rehabilitació de noves finques en el marc de la regeneració del barri del Besòs i el Maresme

23/07/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

El programa de regeneració urbana al barri del Besòs i el Maresme avança, com s’ha explicat a la reunió del Secretariat pel Compromís Besòs i el Maresme que ha tingut lloc aquest dimarts. L’Ajuntament de Barcelona està tirant endavant en aquest àmbit del districte de Sant Martí una estratègia per millorar les condicions d’habitabilitat urbana i de l’entorn, amb un caràcter integral i dirigit a reduir les vulnerabilitats de qualitat de vida a la ciutat i reforçar la resiliència social.

En aquest sentit, tal i com es va explicar fa uns mesos, en aquest mandat ja es treballa en el primer nivell de prioritat i està previst executar les obres dels 10 edificis de la prova pilot, que agrupen un total de 204 pisos.

 

 

Actualment, ja està executada al 100% la finca de 12 pisos situada al carrer de Messina 11 i ja han començat les obres a les comunitats situades al carrer de Marsala 6 i Prada 12. A més, en els propers mesos començaran les obres en 6 finques més situades als carrers de Epir 6, Alfons el Magnànim 44 (pendent adjudicació i previsió d’inici d’obres a l’octubre de 2024), Sasser 6, Tessàlia 4 i Rodes 6 (previsió d’inici d’obres al gener de 2025) i Benavent 6 (previsió d’inici d’obres al març de 2025). En la mateixa línia, actualment s’està treballant amb la comunitat de veïns i veïnes del carrer de Tarbà 4 per avançar en el projecte de regeneració urbana. En total, són 192 habitatges que es troben en període d’execució i amb la previsió que s’acabin tots els treballs de rehabilitació abans de juny de 2026. La durada de les obres a cada finca se situa entre els 12 i 14 mesos.

La inversió total prevista per aquests 10 edificis és d’uns 10 milions d’euros, dels quals dues terceres parts les aportarà l’Ajuntament i la resta es completarà amb recursos dels fons europeus Next Generation –aproximadament un 25%– i la resta amb les aportacions de les comunitats de veïns i veïnes.

Per tal d’incrementar la capacitat operativa i d’execució dels treballs, així com per millorar les condicions de les subvencions, s’han obert dues línies paral·leles per tal que tant l’administració pública com els promotors privats puguin portar a terme les obres de rehabilitació. En aquest sentit, s’ha publicat una nova campanya de subvencions que, d’entre altres modificacions, equipara les ajudes tant si es obres les impulsen les comunitats de veïns o si ho fa l’administració pública. Així mateix, s’ha signat recentment un conveni entre l’Institut Municipal d’Urbanisme i el Gremi de Constructors per a impulsar el paper de l’agent rehabilitador com a eina cabdal en l’acceleració de les rehabilitacions.

 

Redacció dels projecte executius de 693 habitatges més

Durant aquest mandat també es faran els projectes executius i les eines de gestió urbanística necessàries per poder executar durant el mandat següent les millores de 10 blocs amb 38 noves comunitats que suposen un total de 693 habitatges. Es tracta de pisos situats en edificis que presenten deficiències estructurals greus i/o molt greus, mesures cautelars o presència de ciment aluminós que requereixen una actuació prioritària. Amb aquestes actuacions es prioritza aquelles 13 comunitats que a hores d’ara tenen mesures cautelars.

Per tal d’accelerar aquest procés, ja s’ha redactat i està pendent de licitació un acord marc d’inspecció, redacció de projecte i direcció facultativa per tal impulsar la regeneració d’aquests nous projectes.

En total, l’aportació municipal de l’Ajuntament a l’estratègia de regeneració del Besòs en aquest mandat serà d’11,7 milions d’euros, que serviran per tirar endavant la rehabilitació dels blocs de la prova pilot i per poder elaborar els projectes executius, figures de planejament i altres feines tècniques prèvies a les obres. En aquest mandat s’actuarà en un total de 897 pisos mitjançant obra, projecte o planejament urbanístic.

Aquestes seran les primeres fases d’una intervenció global al barri que continuarà en els propers mandats amb l’objectiu de regenerar tots els habitatges que presentin deficiències i per millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes.

Per tal de gestionar l’execució del programa de regeneració urbana, està previst igualment implantar a principis de 2025 una nova Oficina Tècnica de Regeneració Urbana, per a poder informar i atendre les demandes del veïns i veïnes de l’àmbit sobre el programa de regeneració urbana i la seva implementació. L’oficina se situarà dins de l’àmbit de regeneració urbana als baixos de l’edifici de rambla Prim cantonada amb el carrer Lluis Dalmau i tindrà una superfície útil de 49,76 m².

 

Declaracions de David Escudé:





Paraules clau

Besòs i el Maresme/