Servei de Premsa
22/11/2024
La gestió municipal rep la valoració més alta dels darrers sis anys, segons el Baròmetre
23/07/2024
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- Puja 4,6 punts respecte a fa un any el percentatge de ciutadans i ciutadanes de Barcelona que considera bona o molt bona la gestió municipal (47%)
- Segons el Baròmetre, la neteja ha deixat de ser una preocupació prioritària de la ciutadania que situa la inseguretat, l’accés a l’habitatge i el turisme com els principals problemes
- Mesures i projectes municipals rellevants com l’eliminació dels pisos turístics, l’elaboració d’una nova ordenança de civisme, la connexió del tramvia per la Diagonal o la celebració de la Copa Amèrica generen un ampli consens
- Segons es desprèn de les dades del Baròmetre, el PSC guanyaria avui les eleccions amb una intenció de vot del 17,2%
El Baròmetre 2024 confirma la tendència positiva que la ciutadania fa de la gestió de l’Ajuntament, l’única institució que recull una majoria d’opinions positives, i on en conjunt rep l’aprovat de sis de cada deu enquestats. Així, amb un increment de 4,6 punts respecte a les dades de fa un any, el 47% dels barcelonins i barcelonines considera bona o molt bona la gestió municipal, la xifra més alta dels darrers sis anys. L’Ajuntament torna a ser la institució més ben valorada, amb una distància significativa respecte la Generalitat i el Govern espanyol.
El Baròmetre és l’enquesta periòdica que cada sis mesos entrevista telefònicament uns 800 barcelonines i barcelonins amb dret a vot a les eleccions municipals. L’enquesta està inclosa al Pla d’Estudis Sociològics (PES) i en aquesta ocasió el treball de camp es va fer del 25 de juny al 4 de juliol.
Valoració dels líders
Pel que fa a la valoració dels líders l’alcalde Jaume Collboni obté una nota mitjana de 4,9. Xavier Trias, actual cap de l’oposició (Trias x BCN), obté en un 5,1 i Elisenda Alamany,(ERC) un 4,7. Ada Colau (BEC) obté un 4,4. Daniel Sirera (PP) rep una nota mitjana de 2,9, i Gonzalo del Oro Pulido (VOX),un 1,9.
Tant el record com la intenció de vot en aquest Baròmetre confirmen el cicle a l’alça del PSC, que registra les xifres més altes dels darrers anys. La intenció de vot del PSC és del 17,2%, 3,7 punts per sobre de fa mig any i 5,3 per damunt dels resultats obtinguts a les eleccions de 2023. La intenció de vot dels socialistes s’incrementa de manera molt significativa des que ocupa l’alcaldia de la ciutat i obté la taxa més alta per a qualsevol partit en aquest període. En segon lloc en intenció de vot se situa Barcelona en Comú, (10,8%), seguit d’ERC (9,7%), Trias per BCN (7,3%), CUP ( 3,3%), PP (2,6%) i Vox (1,1%).
Problemes de la ciutat
El Baròmetre mostra la desaparició de la neteja com a problema destacat de la ciutat. De fet la relació de les problemàtiques ciutadanes canvia de manera molt significativa respecte a anteriors onades.
Així, per primera vegada en quatre anys les xifres en relació a la seguretat a la ciutat constaten una millora, tot i que aquesta es manté com la principal preocupació ciutadana, amb el 27,2% de les respostes. Emergeixen dues problemàtiques associades a cicles d’expansió econòmica: l’accés a l’habitatge amb un 16,6% de les respostes i el turisme amb el 13,0%. La inquietud per l’accés a habitatge creix 4,9 punts i el neguit vinculat a la massificació turística ho fa 6,7 punts.
Igualment notable, però en aquest cas en sentit contrari, és el descens de les mencions a la neteja com a problema, que cau al quart lloc amb un 5% de les respostes. Aquesta clara millora en la percepció de la ciutadania confirma la millora dels indicadors referents a la neteja i s’explica en bona part pel desplegament de la nova contracta i al Pla Endreça. Un descens de gairebé cinc punts respecte a la preocupació per la brutícia expressada a finals de 2023 i de més de deu punts respecte al màxim de fa dos anys i mig.
També amb caràcter positiu, la gestió municipal, que s’havia constituït com un problema durant l’anterior mandat arribant al 8,4% de les respostes, queda reduïda enguany a un 1,2%, en sintonia amb la millora de la valoració de la gestió municipal.
Barcelona té una bona situació econòmica
La percepció de l’evolució recent de la ciutat apunta una tendència sostinguda al desgast des de 2007, moment en què les opinions negatives superen per primer cop les positives. En el darrer any un 42% consideren que la ciutat ha millorat o està igual i un 55% que està pitjor.
Si ho comparem amb Catalunya i Espanya, observem que a Barcelona les opinions es troben més polaritzades i recull tant més opinions favorables com crítiques. Es manté l’optimisme vers el futur de la ciutat. Els qui pensen que la ciutat millorarà són majoria, el 48,2%, davant d’un 37% de pessimistes.
La millora dels indicadors sobre la situació econòmica és general s’estén tant a l’àmbit urbà com a l’economia domèstica. Després d’uns anys marcats per la pandèmia, la guerra d’Ucraïna i la incertesa econòmica, per primer cop des de 2019 els qui creuen que la situació econòmica de la ciutat és bona són més (45,2%) que els que pensen que és dolenta (39,3%). La situació a Barcelona es percep millor que a Catalunya o Espanya.
Ampli consens entorn a l’eliminació dels pisos turístics, la nova ordenança de civisme, la connexió del tramvia i la celebració de la Copa Amèrica
En l’apartat de preguntes específiques de l’estudi, s’han inclòs un seguit de mesures i actuacions rellevants per a la ciutat i que generen un ampli consens entre el conjunt de persones entrevistades.
Es tracta de projectes municipals molt significatius com l’eliminació dels pisos turístics, la gestió d’una nova ordenança més restrictiva cap els comportaments incívics, la connexió del tramvia per la Diagonal i la celebració de la Copa Amèrica, que reben un ampli suport ciutadà.
El 83,1% coneix la voluntat municipal d’eliminar els pisos turístics al 2028, i hi està d’acord el 74,9%, mentre que s’hi mostra en contra el 14,0%.
El 85,8% està d’acord amb l’aprovació d’una ordenança que augmenti les sancions als comportaments incívics, una dada que està en sintonia amb altres enquestes que atribueixen el dèficit en la neteja i el manteniment de la ciutat a aquests comportaments (per damunt de l’acció municipal) o bé dels qui veuen el turisme perjudicial per a la ciutat també degut a aquests comportaments.
Pel que fa a la connexió del tramvia per la Diagonal, gairebé set de cada deu (68,9%) hi està a favor, per un 19,3% que hi és contrari.
Per últim, s’ha demanat pel coneixement de la celebració a Barcelona de la Copa Amèrica de Vela, que és del 77,5%. El consens entorn d’aquest esdeveniment és majoritari: el 57,4% creu que serà molt o bastant beneficiós per a Barcelona.
Documents relacionats
- Baròmetre de Barcelona. Evolució 2019 – 2024. Primera onada 2024 (PDF)
- Baròmetre de Barcelona. Resum (PDF)
Paraules claubaròmetre/