Barcelona reforça els recursos de la Guàrdia Urbana amb més plantilla i millores de l‘equipament policial : Servei de Premsa

Barcelona reforça els recursos de la Guàrdia Urbana amb més plantilla i millores de l‘equipament policial

26/07/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona ha fet una aposta clara per dotar la Guàrdia Urbana de més recursos, humans i materials, per continuant millorant la seva resposta a les realitats canviants i a les noves problemàtiques emergents, modelant la seva organització a les demandes de la ciutat per garantir i millorar la seguretat i la convivència a la ciutat.

 

 

Avui, el tinent d’alcaldia de Prevenció, Seguretat, Convivència i Règim Interior, Albert Batlle, ha avançat durant el plenari del Consell Municipal que al mes de setembre s’inicia la contractació de 22 dispositius taser per a la Guàrdia Urbana de Barcelona, que reforcen l’aposta per la millora de l’equipament policial en aquest mandat i es preveu que puguin estar operatius a finals de la primavera de 2025. “Estem a l’inici d’aquest procés, la determinació està presa i hem de treballar els aspectes més concrets de la seva implantació”, ha explicat Batlle, que ha detallat que “no és un dispositiu que formi part de l’equipament individual dels agents del cos, i se’n limitarà l´ús a determinades unitats i a situacions d’altíssima complexitat”. El tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat ha assenyalat que “és un dispositiu que no té la lesivitat d’un arma de foc i pot contribuir a la reconducció d’aquestes situacions d’altíssima complexitat””. Batlle ha remarcat que es treballa ja en l’elaboració del corresponent reglament obligatori per a la correcta utilització dels dispositius a la policia barcelonina i s’incorporarà els guàrdies urbans de Barcelona a les formacions oficials en l’ús d’aquests dispositius a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

 

Renovació dels vehicles patrulla i creixement històric de la plantilla

El conjunt de les noves adquisicions i renovacions de plantilla s’ha presentat avui al Consell Plenari amb un informe del Govern municipal sobre actuacions del mandat en matèria de recursos humans i materials de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Avui s’han presentat sis nous vehicles híbrids no endollables d’alta capacitat, destinats a reforçar la UREP, per donar suport a accions d’ordre públic de manera més àgil en espais de maniobrabilitat reduïda, amb la dotació necessària per als agents i amb els vidres que incorporen reixes per a protecció d’accions violentes o vandàliques.

La incorporació d’aquests vehicles completa la renovació de vehicles patrulla de la flota mòbil de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que ha renovat 184 vehicles en aquest 2024, dels quals 39 vehicles són creixement, amb una inversió de més de 14 milions d’euros. Amb aquesta important renovació la Guàrdia Urbana disposa actualment de 646 vehicles motoritzats dels quals 303 són elèctrics o híbrids no endollables (113 i 190 respectivament), el que suposa el 46,90% del total de la flota del cos. Des del 2019 l’Ajuntament ha augmentat en gairebé 100 vehicles la flota de la Guàrdia Urbana.

Pel que fa a la incorporació de nous efectius al cos de la Guàrdia Urbana, aquest mes de setembre està previst que s’incorporin 104 nous agents que han finalitzat la seva formació a l’ISPC i començaran la fase de pràctiques a les diferents unitats territorials del cos de policia barceloní, i es destinaran a fer tasques de proximitat al carrer, enfortint el contacte i l’atenció amb els ciutadans. També al mes de setembre d’enguany s’incorporaran a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya les persones aspirants corresponents a la convocatòria de 128 places més.

Amb aquestes darreres incorporacions, la plantilla de la Guàrdia Urbana es podrà situar en màxims històrics, lleugerament per damunt del 3.500 efectius.

Pel que fa als recursos materials destaca la inversió de gairebé 20 milions d’euros per la construcció de la nova Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana de Sarrià-Sant Gervasi que ha d’entrar en funcionament a finals del 2026, i el nou centre de control de les Tres Xemeneies.





Paraules clau

guàrdia urbana/