Vistiplau als ajustos del pla urbanístic que regula les activitats vinculades al repartiment a domicili per garantir el futur industrial de la Zona Franca : Servei de Premsa

Vistiplau als ajustos del pla urbanístic que regula les activitats vinculades al repartiment a domicili per garantir el futur industrial de la Zona Franca

26/07/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat definitivament aquest divendres uns ajustos al Pla especial d’usos d’activitats vinculades al repartiment a domicili que tenen per objectiu garantir el futur industrial de la Zona Franca. El document manté intacte l’esperit i l’objectiu de la normativa aprovada el gener de l’any passat per regular una sèrie d’activitats vinculades al comerç electrònic i les entregues a domicili de compres, aliments, menjars preparats i altres articles, i que blinda els teixits residencials del conjunt de la ciutat davant l’obertura de supermercats fantasma i macrocuines per garantir el descans veïnal i evitar que es generin molèsties. El text ha rebut el vistiplau final amb els vots a favor del Govern municipal, Junts per Catalunya (Trias per Barcelona), Barcelona en Comú i ERC i l’abstenció de VOX.

El pla va néixer per ordenar l’obertura i la integració urbana d’aquesta nova tipologia d’usos i activitats econòmiques lligades al repartiment per tal de protegir els barris i els teixits urbans dels impactes negatius a què van associades. Es tractava d’evitar problemes de fums, olors i soroll produïts per l’elaboració intensiva de menjar en grans quantitats, impactes en l’espai públic generats pel tràfec o l’acumulació de vehicles i repartidors en un mateix tram de carrer.

Així, el document vigent regula les condicions d’implantació d’establiments de preparació, provisió i/o venda d’aliments, com ara cuines industrials i/o agrupades, botigues de plats preparats i petits obradors de productes d’alimentació; activitats  d’emmagatzematge, com agències de paqueteria; i l’espai que cal reservar per a l’activitat complementària de repartiment a domicili en determinats locals. La normativa vigent fins ara prohibeix l’obertura de magatzems amb repartiment a domicili a tota la ciutat, i només admet les cuines industrials i/o agrupades a l’àmbit industrial de la Zona Franca sempre i quan hi hagi un màxim d’un establiment en un radi de 400 m. Tot, amb la voluntat d’equilibrar l’ús dels espais urbans, garantir un model comercial sostenible i fer compatibles les activitats econòmiques amb el dia a dia del veïnat i el dret a l’habitatge.

No obstant, després d’un any d’aplicació del pla i d’haver-ne analitzat els efectes, el Govern municipal va iniciar un procés per introduir-hi uns ajustos puntuals per tal de millorar-lo, flexibilitzar una sèrie de requisits que es consideren massa restrictius i facilitar així la implantació d’activitats relacionades amb l’alimentació i la paqueteria vinculades al repartiment a domicili a les zones industrials, que amb les actuals condicions hi queden restringides. Tot això, garantint que no s’implanten en contacte amb els teixits residencials confrontants.

Després del període d’al·legacions i les converses amb els grups, l’actualització d’aquesta normativa urbanística se circumscriu al polígon de la Zona Franca, on introdueix canvis per flexibilitzar la implantació de cuines industrials i agències de paqueteria i logística. A més, el document final elimina la possibilitat d’implantar cuines industrials i/o agrupades i magatzems amb repartiment a domicili als sòls industrials del Bon Pastor per preservar la convivència del teixit veïnal proper a aquest àmbit. I els teixits residencials del conjunt de la ciutat continuen blindats davant l’obertura de supermercats fantasma i macrocuines per garantir el descans veïnal i evitar que es generin molèsties.

 

Modificacions incloses

Els ajustos definitius que s’introdueixen a l’actualització del pla són els següents:





Paraules clau

entrega a domicili/ Zona Franca/