Servei de Premsa
03/01/2025
Es torna a posar en marxa el Punt Lila de l’estació de metro de Marina
02/08/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- TMB i el Districte de Sant Martí impulsen aquest espai destinat a informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixen en espais publics
- Les instal·lacions es troben al vestíbul de l’estació de Marina de la línia 1 està obert les nits de divendres i dissabte amb un equip d’atenció de 4 pofessionals, 2 des quals faran itinerancies
- El punt lila forma part de les accions promogudes pel districte en el marc del Pla específic de mesures al Triangle Lúdic del Parc i la Llacuna del Poblenou
El Districte de Sant Martí i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) segueixen avançant plegats en la lluita contra qualsevol tipus de violència sexista o LGTBI-fòbica i han decidit estendre la presència del Punt Lila present a l’estació de Marina. La iniciativa es va engegar inicialment el 4 de gener d’aquest 2024, va romandre en període de proves fins al passat 2 de març i ara s’ha signat una pròrroga fins al 28 de desembre amb la voluntat que tingui continuïtat. L’espai està destinat a informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixin en espais públics i seguirà funcionant les nits de divendres i dissabte a l’accés del carrer Almogàvers de l’estació de Marina (L1).
La iniciativa ha estat possible gràcies a la col·laboració amb el Districte de Sant Martí, que aporta el recursos necessaris per la instal·lació, i se suma a les accions ja impulsades pel districte en el marc del Pla específic de mesures al Triangle Lúdic del Parc i la Llacuna del Poblenou.
La instal·lació funcionarà així en horari de 22:00h a 2:00h per als divendres, i de 23:30h a 3:30h per als dissabtes. El punt lila estarà atès per 4 professionals dels quals 2 faran tasques d’itinerància per la zona del Triangle Lúdic i dos estaran al punt fix instal·lat al passadís de l’accés Almogàvers, dintre del vestíbul de l’estació de Marina de la línia 1 del metro de Barcelona. Destaca el fet, a més, que l’estació de Marina disposa d’una sala privada ja condicionada per als casos d’assetjament o violència masclista que requereixin d’un tractament de caràcter previ per part del personal sanitari i/o policial en cas de necessitat.
La presidenta de TMB,Laia Bonet, ha destacat que “aquest és un pas més de TMB en la lluita contra la violència sexista o la LGTBI fòbia” i ha insistit que és un nou avenç per fer de la xarxa de transport públic “un espai encara més segur”. En aquest sentit, cal recordar que aquest dijous TMB ha anunciat un reforç de la seguretat amb una inversió de 168 milions d’euros i anunciant que ja s’ha arribat a gairebé 10.000 càmeres entre les estacions i els trens de la xarxa de metro.
Tolerància zero
Des de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) seguim fomentant tot tipus d’accions contra qualsevol manifestació de violència sexista o LGTBI-fòbica. i per una tolerància zero amb la discriminació i l’assetjament al transport públic.
Aquesta iniciativa s’emmarca en les polítiques de responsabilitat social de TMB, un referent internacional en la lluita contra les agressions sexuals i la LGTBI-fòbia i que compta amb el reconeixement de la Unió Internacional del Transport (UITP), que ja va premiar TMB per aquesta qüestió.
TMB és pionera en protocols de prevenció, detecció i intervenció contra l’LGTBI-fòbia i contra l’assetjament sexual i per raó de gènere a les xarxes de metro i autobús. Protocols que han comptat amb la col·laboració d’entitats de l’àmbit de les dones i de l’espai LGTBI, com l’Observatori contra l’Homofòbia, a més del suport d’institucions com la Diputació de Barcelona, des de l’àrea Cohesió Social, Ciutadania i Benestar.
Paraules claupunt lila la marina/