Servei de Premsa
23/11/2024
La futura Model pren forma amb la definició dels primers grans equipaments: l’institut escola, el poliesportiu, la central d’energia i l’Espai Memorial
02/08/2024
Temps estimat de lectura: 12 minuts
- Es resol el concurs de propostes per al disseny conjunt de l’Institut Escola Xirinacs, el pavelló poliesportiu, el dipòsit d’aigües freàtiques i la instal·lació centralitzada de generació i distribució d’energia; la construcció de l’institut escola la finançarà el Departament d’Educació de la Generalitat i la resta d’equipaments, l’Ajuntament de Barcelona
- Amb la redacció del projecte executiu avança el pol d’equipaments més proper al carrer Nicaragua i que activarà, en una primera fase, la transformació de l’antic centre penitenciari de l’Esquerra de l’Eixample
- Es preveu l’inici de les obres de l’institut escola de 2 línies, el pavelló esportiu PAV-3, la central de generació i distribució d’energia i el nou dipòsit d’aigües freàtiques en la primera meitat del 2026 i s’estima poder disposar dels equipaments en funcionament durant el curs 2027-2028
- En paral·lel, el projecte de l’Espai Memorial, que es desplegarà en les tres plantes de la quarta galeria i una part del panòptic es troba també en procés de redacció i es preveu el lliurament de l’avantprojecte a principis del mes de setembre
- Des de l’acte inaugural, el 2018, fins a juny de 2024 la xifra de persones que han visitat o participat en activitats a la Model és de 692 i s’hi han organitzat 713 activitats
La transformació definitiva de la Model en un nou pol d’equipaments de l’Eixample avança amb la redacció dels projectes dels primers equipaments previstos en una primera fase. D’una banda, s’ha resolt el concurs per a la redacció conjunta del projecte executiu de l’Institut Escola Xirinacs, el pavelló poliesportiu, el dipòsit d’aigües freàtiques i d’una instal·lació centralitzada de generació i distribució d’energia a la futura Model, de manera que ja es coneix la proposta guanyadora que dona forma a aquests equipaments. D’altra banda, també s’està redactant l’avantprojecte de l’Espai Memorial, que finalment ocuparà tota la quarta galeria.
Amb aquests dos encàrrecs de redacció dels dos documents, amb un cost total de 1,3M€, s’activa la transformació de l’antic centre penitenciari en un gran pol d’equipaments i espai verd de l’Esquerra de l’Eixample, seguint les línies estratègiques del projecte d’ordenació del conjunt, elaborat el 2022, amb l’equip de la proposta guanyadora ‘Model, batega!”, el qual fa compatibles l’habitatge públic dotacional i els set equipaments públics compromesos amb la conservació del patrimoni dins d’un futur gran parc urbà.
En roda de premsa, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha afirmat que la transformació de la Model serà clau per a l’Eixample i el conjunt de la ciutat. “Amb aquesta primera fase comencem a caminar cap a una Model que veurem els propers anys plena de vida, usos de la ciutadania i de memòria democràtica”, ha reblat. Al seu torn, el regidor de l’Eixample i quart tinent d’alcaldia, Jordi Valls, ha subratllat que la primera fase dequipaments coincidirà amb altres tranformacions que es faran o estan sent objecte de planificació urbana com la tranformació de l’avinguda de Roma i l’entorn de l’estació de Sants, el solar del Clínic o el parc de Joan Miró. “Estem canviant radicalment la funció de l’antiga presó i la seva relació amb la ciutat, amb un projecte molt important, i volem que sigui un espai que la ciutat se senti seu”, ha afegit.
L’esperat Institut Escola Xirinacs serà la primera gran peça de la transformació de la Model en un pol d’equipaments
Per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), va publicar al juny del 2023 una única licitació conjunta per la redacció del projecte de l’Institut Escola Xirinacs de 2 línies, el pavelló poliesportiu PAV-3, la central de generació i distribució d’energia i el dipòsit d’aigües freàtiques del conjunt. El fet que aquests equipaments es trobin en una mateixa peça -estan situats en la zona sud-oest de l’illa, entre els carrer de Nicaragua, Provença i Rosselló- i seguint criteris d’eficiència tècnica i de recursos, ha determinat realitzar una única licitació conjunta impulsada pel CEB. L’institut escola el finançarà el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i la resta d’equipaments, l’Ajuntament.
Ara a finals de juliol, un cop resolt el concurs, s’ha adjudicat el contracte de redacció de projecte, i direcció d’obra, a la UTE SANTI VIVES + GRAU CASAIS + MASANA-BOSCH, que disposa d’un termini d’execució de la fase de redacció de projecte de 9 mesos.
Es preveu que l’inici de les obres dels equipaments educatiu, esportiu i de gestió energètica d’aquesta primera fase sigui el 2026 i s’estima poder disposar dels equipaments en funcionament durant el curs 2027-2028.
La peça té una superfície total d’uns 10.000 m², dels quals 5.791.40 m² corresponen a l’institut escola de 2 línies, uns altres 2.706.42 m2 els ocupa l’equipament esportiu PAV-3, finalment 1.305 m2 són els espais que necessitaran la central d’energia i el dipòsit d’aigües freàtiques.
Pel que fa a l’institut escola, es construirà en els actuals Edificis Tallers (que formen part del conjunt arquitectònic de La Model), aquests 2 edificis es reformen i rehabiliten mantenint els criteris d’intervenció del Projecte d’Ordenació de 2022, el conjunt consta de 2 edificis, un edifici (el que dona al carrer Nicaragua) disposa de planta baixa més tres plantes i el segon edifici (el que dona a l’interior del recinte) planta baixa més 2 plantes, ambdós edificis es troben connectats entre ells. En ells, seguint el projecte guanyador, s’organitzen els diferents cicles educatius de manera que disposin d’espai de relació o àgores, vinculats completament a les aules, i generant una simbiosi natural entre els diferents espais.
Recreació virtual de la façana de l’institut escola al carrer de Nicaragua, elaborada per l’equip adjudicatari de la redacció del projecte executiu.
El cicle infantil se situa en planta baixa, amb accés a través d’una rampa ascendent des del carrer Provença. Busca l’orientació sud i aprofita al màxim l’assolellament i la radiació. Cada aula es vincula a un pati exterior propi amb sortida a peu pla, i cobert amb pèrgoles vegetals (diàfanes a l’hivern i amb fullatge frondós a l’estiu), i amb condicions de privacitat gràcies a filtres vegetals vinculats a la tanca del recinte. Aquests patis ofereixen una gran continuïtat entre l’espai interior d’aula i l’exterior.
En la resta de plantes (primera, segona i tercera), s’organitza un sistema d’aules flexible i polivalent vinculat a les àgores. Les aules regulars se situen a la banda nord amb l’objectiu d’evitar l’assolellament directe. El cicle de primària, amb un accés independent des del carrer Rosselló, es distribueix entre les plantes primera i segona, amb una sèrie d’espais exteriors de doble alçada que vinculen l’activitat docent entre les dues plantes. El cicle de secundària, amb un altre accés independent des del carrer Nicaragua, se situa en la planta tercera, gaudint d’àgores i espais exteriors generosos a doble alçada.
Recreacions virtuals dels espais interiors de l’institut escola, elaborades per l’equip adjudicatari de la redacció del projecte executiu.
La proposta funcional planteja un sistema regular d’aules iguals on el centre educatiu pot re-distribuir la posició de cada cicle en funció de les seves necessitats. De fet, segueix les tendències actuals en edificacions escolars d’espais oberts, flexibles i adaptables, sense ús ni superfície determinada, per tal que cada centre educatiu pugui adaptar l’espai al seu document pedagògic. La proposta guanyadora inclou àgores per cada una de les comunitats, espais de relació oberts, espais enjardinats a l’interior de l’escola, tallers artístics, etc.
Per altra banda, a l’interior de l’escola tres nuclis d’escales resolen les circulacions i l’evacuació de l’edifici escolar, i un quart nucli funciona autònomament per connectar directament la central de producció energètica entre la cota soterrani i la coberta de l’edifici.
A nivell d’intervenció patrimonial la proposta guanyadora segueix i implementa les directrius del Pla d’Ordenació de 2022 i aposta per la integració de l’actuació en el conjunt arquitectònic de la Model.
Integració en el conjunt monumental i continuïtat urbana
La posició del nou institut escola i el pavelló soterrat dins el conjunt de la Model atén la voluntat d’integrar el projecte parcial dins les directrius del pla d’ordenació previst per al conjunt monumental. Els patis del centre educatiu es conceben com a espais naturalitzats, vegetats, amb ombra i frescor, reduint l’efecte illa de calor i entesos també com a refugis climàtics urbans de la ciutat.
Els accessos laterals des dels carrers de Rosselló i Provença (independents l’un de l’altre) connecten física i visualment l’espai natural del interior d’illa amb la urbanització prevista en el pla d’ordenació, refermant la idea de continuïtat urbana. El pati d’interior d’illa (antic pati de la presó) es connecta visualment amb la resta d’espais verds urbans situats en la corona de l’illa, potenciant d’aquesta manera la continuïtat de l’espai públic.
Pavelló inserit en el perímetre triangular del pati de l’illa
En la proposta guanyadora, el pavelló poliesportiu soterrat s’inscriu en el perímetre triangular del pati d’illa, sense envair l’espai ocupat per l’edificació existent, la qual cosa millora les expectatives de construcció respecte al Projecte d’Ordenació de 2022 doncs en aquell el pavelló ocupava part de l’edificació existent fet que complicava substancialment seva la construcció.
L’ocupació del pavelló pren com a referència l’ala del panòptic que esdevindrà el futur museu. I l’eix longitudinal del pavelló s’estableix paral·lel a l’ala del panòptic. En canvi, l’eix transversal coincideix gairebé amb la direcció nord – sud i això permet dues coses: organitzar l’accés des del carrer Provença i dotar el pavelló de màxima il·luminació natural possible.
El pavelló respon a una organització compacta i eficientment en doble alçada: una primera amb nivell accés principal, recepció + administració + torns, serveis, instal·lacions i magatzem i accés públic a les grades espectadors; i una segona amb nivell vestidors de grups, àrbitres, infermeria, serveis i magatzems pista.
El pavelló disposa d’una escala i un ascensor vinculats a l’accés principal; i una escala protegida per a l’evacuació des de la pista (connecta el nivell planta -2 amb el nivell del carrer Rosselló, en el límit de l’àmbit del projecte). Els vestidors de la planta -2 disposen de sortides directes a l’exterior.
Recreacions virtuals de l’accés al pavelló (esquerra) i de l’interior al pavelló (dreta), elaborades per l’equip adjudicatari de la redacció del projecte executiu.
La majoria dels espais del pavelló podran gaudir de llum i ventilació natural, i una alçada generosa que afavoreix una ventilació mecànica de baix consum, i fins hi tot la ventilació creuada natural. Els sistemes passius de control climàtic son eficients i treuen partit de l’orientació favorable nord-sud, gràcies a la façana de P-1 i P-2 vinculada al pati anglès.
Aquestes dues solucions de la proposta guanyadora respecte a la ubicació de les sortides d’evacuació del poliesportiu i la situació de les seves entrades de llum i ventilació permet disposar d’un pati escolar en superfície completament a nivell, sense discontinuïtats topogràfiques.
Central d’energia híbrida de fred i calor
El tercer gran equipament és la central d’energia, així com la ubicació d’un dipòsit d’aigües freàtiques que estarà situat a sota. Es tracta d’una central de generació híbrida amb bombes de calor aerotèrmiques i geotèrmiques connectades a uns dipòsits destinats a la generació de fred i a la generació de calor.
Des d’aquests espais tècnics es preveu que s’alimenti tota la xarxa i es generi l’energia necessària per cobrir totes les demandes energètiques de calor i fred dels equipaments situats en l’àmbit de La Model. Les xarxes de fred i calor s’emmarquen en el canvi de paradigma cap a una nova realitat energètica més sostenible a les ciutats. En aquest tipus d’infraestructures, la proximitat entre la font de generació d’energia i els centres consumidors representen un gran avantatge en el plantejament d’autosuficiència energètica en els espais urbans.
L’Espai Memorial de la Model es desplegarà en les tres plantes de la quarta galeria i una part del panòptic
En paral·lel, l’Ajuntament també va licitar durant el mes d’abril 2023 el concurs, per metodologia, per a la redacció del projecte, des d’avantprojecte fins a executiu, de l’Espai Memorial que es desplegarà en tota la quarta galeria i una part del panòptic. Es preveu el lliurament de l’avantprojecte a principis del mes de setembre.
La voluntat és que la galeria esdevingui un equipament amb una gestió compartida amb les entitats memorials de la ciutat. L’espai constarà de tres plantes i de deu cel·les museïtzades amb diferents temàtiques que comprendran la història del sistema penitenciari, des de la seva construcció a principis del segle XX, passant per les reformes legals de la II República, la dictadura de Franco, fins a l’actualitat.
L’espai memorial, amb més de 5.800 metres quadrats de superfície, ocuparà l’antiga 4a galeria, que destaca pel seu bon estat de conservació i per ser la que menys modificacions ha patit al llarg dels anys, però també per ser l’espai on han estat tancats més presos polítics. La Capella Gitana, obra del pintor, cartellista i poeta Helios Gómez, situada en el primer pis de la mateixa galeria, serà restaurada per primera vegada per poder ser mostrada a la ciutadania.
El projecte preveu un espai polivalent a la planta -1, destinat a la programació d’exposicions temporals i semi-permanents amb capacitat d’adaptació segons els projecte per poder exhibir peces pictòriques, escultòriques, instal·lacions i propostes audiovisuals.
A la planta baixa se situaran cel·les tematitzades des d’on s’oferirà al visitant un recorregut diacrònic des del moment de partida del sistema penitenciari –presons d’antic règim, representades a Barcelona per la presó d’Amàlia–, fins a la consecució del nou paradigma penal (presó Model), passant per la Segona Guerra Mundial i la Guerra Civil i la repressió del moviment antifranquista. També es recordarà la Model com a presó de dones.
Dinamització provisional de La Model
Al llarg del 2023 i fins a juny del 2024 a La Model s’han acollit 306 actes i activitats de caràcter públic, gratuïtes i obertes a la ciutadania. Aquestes activitats (de caràcter social, cultural i/o comunitari) han estat promogudes per agents sense ànim de lucre i totes han compartit temàtica vinculada a la memòria i als drets humans, a la transformació del propi espai de La Model o bé a la vida comunitària del barri de l’Esquerra de l’Eixample.
A més de les activitats, s’han fet 909 visites guiades i 313 portes obertes (divendres tarda, dissabte tot el dia i diumenge matí).
Des de l’1 de gener de 2023 fins al 30 de juny de 2024 han visitat la Model 147.555 persones. D’aquestes, 11.909 persones hi han fet visites guiades. En visites lliures, han visitat la Model un total de 123.938 persones. Pel què fa a les visites guiades escolars, han visitat la Model 8.746 estudiants i el nombre de visites autoguiades ha ascendit a 1.663.
Gairebé cada dia durant tot l’any la Model acull activitats d’entitats o projectes de territori. En l’últim any i mig, les cessions a entitats han ocupat en 743 ocasions els espais habilitats de la Model a aquest efecte, acollint fins ara 8 entitats o projectes.
El número total de rodatges a La Model en l’any 2023 i primer semestre del 2024 ha sigut de 125. La majoria d’aquests rodatges han format part de treballs acadèmics.
Activitats destacades a La Model 2023 – juny 2024
- Exposició “‘1.322 Refugis antiaeris de Barcelona’”. Regidoria de Memòria Democràtica
- Exposició “L’Univers de Salvador Seguí”. Fundació Salvador Seguí
- Exposició “Cap a una ciutat jugable per a tothom”– Comunicació i Participació Ecologia Urbana
- Exposició “Empresonats per la seva consciència”– Testimonis de Jehovà
- Nit dels Museus 2023– La Model participa per primer any a la Nit dels Museus
- Festival “48h Open House Bcn”. Per sisè any consecutiu l’antiga presó Model és l’edifici més visitat del festival (3.221 persones visiten l’edifici en un sol cap de setmana).
- “Winterriser amb Antonio López”– Gran Teatre Liceu
- Festival Sacseig- Primer any que es desenvolupa a la Model- Obra Social Sant Joan de Déu
- Festival Grec “Jo travesti” – Primer any de participació de la Model al festival d’estiu de Barcelona- Institut de Cultura de Barcelona
- Festival Simfònic- Per segon any la Model ha estat espai del Festival Simfònic, que de forma simultània a Catalunya i Balears organitza 100 concerts de música de les escoles de música.
- Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample– Acollim activitat de la Festa Major, destaquem la sortida del correfoc des de la Model.
- Creació i museus– Creació i museus és un projecte de les fàbriques de creació artística i els museus en col·laboració amb l’Institut de Cultura de Barcelona. Dos artistes durant uns mesos copsen la sonoritat de la Model per posteriorment elaborar una peça artística anomenada “Inaudit” que presentaran en el marc del Festival Grec.
- Nit dels Museus 2024– La Model participa per segon any a la Nit dels Museus- Institut de Cultura de Barcelona
- Festival Sacseig- Segon any que es desenvolupa a la Model- Obra Social Sant Joan de Déu
- Presentació curtmetratge “El bus”– Guanyador d’un premi Gaudí- Fundació Obra Mercedaria
- “Puig Antich el compromís vigent: 1974-2024”– Actes en homenatge a Salvador Puig Antich en commemoració del 50 anys de la seva execució a la Model- Regidoria de Memòria Democràtica
- Pilars d’homenatge en el marc de la diada d’aniversari dels castellers de l’Esquerra de l’Eixample
- Festival Impacte: cinema i drets humans
- “Tercera trobada internacional d’activistes i organitzacions solidàries amb el poble palestí”– Comunitat Palestina de Catalunya
Des de l’acte inaugural (21 de gener de 2018) a juny del 2024 la xifra de persones que han visitat o participat en activitats a la Model és de 393.692 i s’hi han organitzat 713 activitats.
Descarregar renders en alta resolució (ZIP)
Paraules clauEquipaments La Model/