S’acceleren les obres d’estabilització de talussos en el marc del Pla Endreça : Servei de Premsa

S’acceleren les obres d’estabilització de talussos en el marc del Pla Endreça

07/08/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Talús estabilitzat a la muntanya de Montjuïc
 

Per tant, aquesta tipologia d’obra preventiva encaixa en els objectius del Pla Clima de fer de Barcelona una ciutat més resilient als reptes que planteja el canvi climàtic. És evident que els últims anys s’han detectat canvis climatològics que afecten el manteniment de l’espai públic, sobretot períodes de sequera persistent i episodis de pluja severs, que cada cop es poden donar amb més freqüència.

Per realitzar aquestes intervencions es necessita una diagnosi acurada de l’estat i les necessitats dels talussos a cada districte. I també de si hi ha àmbits que requereixen un estudi més exhaustiu perquè són espais singulars o complexos, com poden determinades zones de la muntanya de Montjuïc.

Les obres d’estabilització permeten evitar esllavissades i despreniments dels murs i assegurar el pas de les persones. Aquest tipus d’actuació s’inicia amb un sanejament de tot l’àmbit per retirar els elements que es puguin desprendre i es cobreix amb una malla reforçada amb cable d’acer que es fixa sobre el terreny amb unes barres metàl·liques. Així s’evita l’erosió i es pot garantir la seguretat de vianants. Alguns d’aquests talussos també es protegeixen amb tanques metàl·liques o murs.

Per a la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, “és necessari abordar la realitat del talussos amb una mirada per millorar la qualitat de l’espai públic a la nostra ciutat, sobretot en els barris de muntanya on aquesta realitat es més present.” Bonet també ha destacat que aquestes intervencions s’apliquen amb una mirada preventiva “actuem anticipadament abans que sigui necessari intervenir-hi per poder reparar un despreniment. Avancem totes les actuacions per poder adaptar la ciutat i que sigui capaç d’entomar els efectes del canvi climàtic.” “Reparem el talús amb una visió integradora amb el seu entorn, preservant l’espai públic i el verd i reforçant l’estructura vegetal per enriquir la biodiversitat a la ciutat”, ha afegit la tinenta.

 

 

Solucions d’estabilització de talussos a Vallvidrera
 

En definitiva es tracta de realitzar un manteniment preventiu i de reparació amb una visió integradora del talús al seu entorn. I fer-ho preservant l’espai públic de ciutat i el verd per poder mantenir i millorar les condicions ambientals i apostar per la salut i el benestar de la ciutadania. Amb l’estabilització dels talussos també es reforça l’estructura vegetal per enriquir-ne la biodiversitat, una oportunitat per oferir espais de qualitat a la flora i fauna que habita Barcelona.

 

 

Solucions d’estabilització de talussos a Vallvidrera
 

A cada àmbit estudiat s’hi aplica la solució que es considera més adient segons la zona, els usos, els espais de pas, etc. El Pla de Manteniment Integral preveu que es pugui actuar en una vintena d’àmbits fins al 2025, tot i que una part de les obres ja estan en execució.

 

En el darrer trimestre han finalitzat una desena d’actuacions:

 

Districte de Sants-Montjuïc:

 

Districte de Sarrià-Sant Gervasi:

 

Districte de Nou Barris

 

I actualment hi ha tres execucions en marxa al districte de Sants-Montjuïc:

 

 

Estabilització de talussos a Montjuïc
 

L’estabilització de talussos són part de les prop de 3.000 actuacions de renovació integral de diferents elements de l’espai públic del Pla de Manteniment Integral, en el marc del Pla Endreça. La dotació econòmica del Pla de Manteniment Integral és de 435 milions d’euros per a aquest mandat i permet abordar renovacions integrals d’espais amb deteriorament i actuacions de prevenció per evitar aquesta situació.

Es tracta d’un pla que aborda el manteniment de la ciutat amb una mirada molt àmplia des de cada servei però també des de cada territori per consolidar un model de manteniment de la ciutat adaptat als nous reptes. Un model unificat, simplificat, amb més tecnologia i una gestió coordinada que el converteixen en més eficaç i proper.





Paraules clau

Pla Endreça/ talussos/