Barcelona intensifica la inspecció i control dels pisos turístics il·legals i les xarxes fraudulentes : Servei de Premsa

Barcelona intensifica la inspecció i control dels pisos turístics il·legals i les xarxes fraudulentes

09/08/2024



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L’Ajuntament de Barcelona intensifica la inspecció dels habitatges d’ús turístic (HUT) il·legals i les xarxes fraudulentes que operen amb múltiples pisos a la ciutat. El Govern municipal té com a objectiu prioritari garantir l’accés a l’habitatge i combatre la il·legalitat amb la màxima contundència possible per tal de recuperar el màxim nombre d’habitatges per a l’ús de residència habitual.

En aquest sentit, l’alcalde, Jaume Collboni, ja va anunciar que de cara a l’any que ve es duplicaran els recursos destinats a les inspeccions contra pisos il·legals i s’incorporarà una visió més àmplia i transversal de la persecució de la il·legalitat amb la col·laboració interadministrativa a nivell internacional, estatal, autonòmic i local, aprofitant les bases de dades i les eines punteres de què disposa l’Ajuntament per tal de ser més eficaços en la lluita contra l’activitat irregular. Aquesta línia es mantindrà en els propers anys per evitar que hi hagi un augment de l’activitat il·legal a partir de novembre de 2028, un cop s’hagin extingit totes les llicències dels més de 10.101 pisos turístics amb llicència a dia d’avui.

El reforç de recursos servirà per incrementar encara més la contundència i la tolerància zero amb què l’Ajuntament ja està actuant a dia d’avui contra els pisos turístics il·legals. En el marc de l’activitat ordinària de la Direcció dels Serveis d’Inspecció, aquest any s’han dut a terme 1.214 inspeccions, s’han dictat 944 ordres de cessament de l’activitat il·legal i s’han incoat 491 expedients sancionadors.

Però per anar més enllà de la tasca ordinària de control de l’allotjament turístic, durant la primera quinzena de juliol, l’Ajuntament ha dut a terme dues campanyes amb un seguit d’inspeccions a 134 habitatges on hi havia indicis d’activitat turística il·legal. La pràctica totalitat dels pisos inspeccionats es vinculen a màfies o xarxes organitzades que actuen sota diferents formats i modalitats i que porten a terme una activitat turística il·legal de forma intensiva i massiva, sigui llogant de forma fraudulenta immobles per portar-hi a terme l’activitat il·legal o directament comprant-los. Aquests grups professionalitzats han aflorat els últims anys, un cop l’activitat inspectora va neutralitzar l’oferta de pisos il·legals de propietaris particulars. Habitualment mouen grans quantitats de diners, sovint els camuflen a nivell internacional i mantenen una operativa basada en diversos tipus de delictes que és complicat d’aturar només a través de l’actuació sancionadora i disciplinària habitual.

Són estructures mafioses que no només infringeixen la normativa administrativa i turística pel fet de no disposar del preceptiu títol habilitant, sinó que cometen altres incompliments de casuística diversa. Així, solen concórrer en irregularitats com l’evasió fiscal (no paguen els tributs preceptius) i/o el frau fiscal (cobren els tributs de forma fraudulenta); no comunicar a la Direcció General de la Policia de les persones que s’allotgen als habitatges d’ús turístic (HUT); utilitzar documentació falsa per als contractes d’arrendament; enganyar els propietaris de l’immoble i per tant incomplir les condicions del propi contracte, que estipula que només es permet l’ús d’habitatge de llarga durada; danys als espais comuns dels edificis, molèsties al veïnat, etc.

Per poder atacar totes aquestes infraccions i accions delictives, la campanya intensiva de la primera quinzena de juliol s’ha dut a terme de manera conjunta amb altres administracions i estaments. S’ha realitzat a través dels serveis d’inspecció municipals en col·laboració amb la Guàrdia Urbana, el cos dels Mossos d’Esquadra, Inspecció de treball i arran d’informes elaborats a partir de la col·laboració amb l’Institut Català del Sòl (Incasòl) i estaments tributaris com l’Institut Municipal d’Hisenda, l’Agència Tributària de Catalunya i l’Agència Tributària estatal. El fet de dur a terme operatius conjunts d’inspecció és molt útil quan es tracta d’actuar contra les xarxes organitzades, ja que, a més d’incoar nous expedients o continuar-ne de ja en curs, permet recollir informació suficient per traslladar a jutjats i diferents estaments que permeti tirar endavant les mesures i investigacions corresponents.

 

Dos dispositius d’inspeccions a barris amb una pressió turística alta

D’una banda, del dilluns 1 al divendres 5 de juliol, els serveis d’inspecció municipals van unir esforços amb el cos de Mossos d’Esquadra, que estava fent una campanya d’inspecció d’habitatges d’ús turístic a tot Catalunya per comprovar les notificacions de les pernoctacions. En el cas de Barcelona, es va acordar inspeccionar emplaçaments situats a Ciutat Vella que l’Ajuntament tenia identificats com a potencials pisos turístics il·legals, quasi tots vinculats a grups professionalitzats.

De l’altra, els dies 15 i 16 de juliol, els serveis d’inspecció municipals van dur a terme, conjuntament amb tècnics dels Districtes, la Guàrdia Urbana i Inspecció de Treball, inspeccions simultànies a pisos pertanyents a dues xarxes organitzades que operen amb pisos llogats amb frau al propietari. Són pisos de barris amb molta pressió turística com la Dreta de l’Eixample, l‘Antiga Esquerra de l’Eixample, la Nova Esquerra de l’Eixample, Sant Antoni, Sant Gervasi-Galvany, el Gòtic, el Raval, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, Horta i la Font d’en Fargas.

Així, en total es va inspeccionar 134 habitatges. D’aquests, en 75 s’hi va detectar activitat turística il·legal, ja sigui amb expedients anteriors ja en curs o pisos no identificats fins ara, i 8 d’ells s’han precintat. En tots aquests pisos s’està cursant els procediments disciplinaris i les sancions corresponents. Pel que fa a la resta, 16 eren pisos turístics on hi havia hagut activitat il·legal i es va comprovar que ja no operen; en 23 no s’hi va poder accedir, i als 20 restants es va contrastar que no hi havia turistes allotjats. L’Ajuntament mantindrà el control sobre els pisos en què no es va poder accedir o no s’hi va trobar turistes però té indicis que s’hi produeix activitat il·legal.

En tots els pisos en què s’ha comprovat activitat il·legal s’han generat els corresponents expedients de cessament de l’activitat que, si s’escau, finalitzaran amb precinte, i una sanció econòmica que pot anar des dels 60.000 fins als 600.000 euros en funció del grau de la infracció. També s’ha requerit a les plataformes que desactivin els anuncis actius i a més expulsin de manera permanent els incomplidors. A més, els cossos de la Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra han pres nota dels llogaters de tots els pisos per incoar sancionador per incomplir els deure de notificar la identitat dels hostes a les autoritats competents. I es treballarà amb una taula amb l’Institut Municipal d’Hisenda i l’Agència Tributària Catalana per poder procedir al cobrament de la taxa turística que tots aquells habitatges on s’ha trobat activitat turística il·legal.

Paral·lelament, l’Institut Municipal d’Hisenda està investigant en profunditat els deutes generats per les sancions imposades a aquestes xarxes fraudulentes per poder demanar la col·laboració internacional per la detecció de béns o diners fora d’Espanya. En aquest sentit, es posaran en marxa les col·laboracions policials necessàries per portar a terme les accions penals que corresponguin sobre presumptes activitats delictives que es puguin acabar determinant, com ara trencament de precintes, falsificació de documents, evasions d’impostos, etc. I cal destacar la col·laboració dels propietaris dels pisos i dels veïns i veïnes, que en alguns casos han encetat els corresponents procediments civils per procedir al desnonament definitiu dels grups organitzats dels seus immobles.

En el marc de totes aquestes actuacions, també s’ha detectat que en 19 pisos s’havien fet obres destinades a dividir l’habitatge en habitacions per llogar, suprimint el menjador, i s’han obert els expedients disciplinaris corresponents. També s’han aixecat dues actes per incompliments de normativa de treball, principalment per personal de neteja. Una de les altres situacions identificades és que la majoria dels turistes manifesten que han pagat la taxa turística, ja sigui a través de la plataforma web o en metàl·lic a l’hora d’entrar al pis, un fet totalment irregular tenint en compte que es tracta d’HUT sense llicència.

 

La lluita contra les xarxes organitzades, prioritària

Com s’ha dit, el dispositiu d’inspecció s’ha centrat en emplaçaments vinculats a l’activitat de les xarxes organitzades o, tal com els té identificats l’Ajuntament, multiinfractors. A dia d’avui, i amb la feina dels últims anys, l’Ajuntament té identificades 38 xarxes organitzades o multiinfractors, dels quals 22 ja no estan actives gràcies a la tasca inspectora i sancionadora municipal. 6 tenen poca activitat i les 10 restants encara tenen activitat notable. En total, a aquests multiinfractors se’ls ha obert expedients per activitat d’allotjament turístic sense llicència a 812 pisos i s’han imposat 386 sancions i 49 ordres de cessament. L’Ajuntament continua treballant amb tota la fermesa possible per aturar la seva activitat.

Pel que fa a les dades globals d’inspecció, els últims anys la inspecció municipal ha permès posar fre a l’activitat irregular: des del 2016 s’han imposat unes 10.987 sancions i 10.625 ordres de cessament, i d’uns 6.000 pisos il·legals s’han passat a només entre 300 i 400 anuncis mensuals equip d’inspecció municipal detecta i requereix a les plataformes la seva desactivació immediata. A més, s’han recuperat per a ús de residència habitual fins a 3.628 pisos que feien activitat turística il·legal.

 

Recuperar pisos turístics per a l’ús de residència habitual, una prioritat

A més d’augmentar la pressió inspectora per aturar l’activitat il·legal dels pisos turístics i destinar-los a lloguer habitual, l’Ajuntament està utilitzant totes les eines al seu abast per recuperar el màxim nombre d’habitatges d’ús turístic per a ús residencial. Una mostra d’això n’és l’anunci recent que l’Ajuntament exercirà el dret de tanteig i retracte en la compravenda d’un edifici d’habitatges al barri de la Dreta de l’Eixample. La finca està ubicada al carrer Diputació i disposa de vint-i-tres habitatges i dos locals. Actualment, la finca només té dos habitatges en situació de lloguer de renda antiga, la resta es destinen a habitatge d’ús turístic (12) i a lloguer de temporada (9).

Per tant, amb aquesta operació el consistori recupera 21 habitatges actualment destinats a ús turístic i a lloguer de temporada que passaran a formar part del parc públic municipal d’habitatge. La compra, doncs, dona resposta a l’aposta municipal per extingir els pisos turístics existents avui dia a la ciutat amb l’objectiu d’incrementar el parc d’habitatge residencial.





Paraules clau

habitatges d’ús turístic (HUT)/