L’Ajuntament reforma el Casal de Gent Gran Bascònia, al barri de Sant Andreu de Palomar : Servei de Premsa

L’Ajuntament reforma el Casal de Gent Gran Bascònia, al barri de Sant Andreu de Palomar

13/08/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat aquest estiu les obres de reforma interior i adequació del Casal de Gent Gran Bascònia, al barri de Sant Andreu de Palomar. Les obres han començat aquest mes de juliol i es preveu que estiguin enllestides per l’inici del curs 2025-2026. El consistori hi destinarà més d’1,4 milions d’euros per millorar-ne l’accessibilitat i renovar les instal·lacions.

Ubicat al carrer Bascònia 42, l’equipament compta amb una superfície total de gairebé 1.700 metres quadrats, dividits entre l’espai interior i els dos patis exteriors. La reforma se centra en  la planta baixa i primera del centre, tot i que també contempla alguna actuació als espais exteriors. A més, s’adequaran tots els itineraris, tant interiors com exteriors, per fer l’equipament totalment accessible per a les persones usuàries. També es modificaran mínimament les distribucions de planta baixa i primera per a poder adequar al centre a les noves activitats, així com adequar els espais amb activitats suprimides respecte al programa actual.

 

 

 

La regidora del districte de Sant Andreu, Marta Villanueva,  ha destacat la importància d’aquesta intervenció perquè “garanteix que els espais de relació de les persones grans esdevinguin entorns accessibles on tots i totes, independentment de la seva condició, puguin participar activament en les activitats del centre, sense que cap barrera arquitectònica els limiti.” “Els casals són equipaments que promouen l’envelliment actiu i també la lluita contra la soledat no desitjada i per això és important  que cap impediment arquitectònic limiti el seu ús” ha afegit la regidora, qui també ha remarcar que “el nostre compromís es seguint treballant per fer complir la normativa vigent d’accessibilitat en l’àmbit local.”

La planta baixa contempla gran part de la intervenció, ja que es modificarà part de la distribució actual, es suprimirà l’espai de la cuina industrial i s’adequaran les sales que actualment fan funciones de magatzem; d’aquesta manera, es guanyarà espai destinat a les sales d’ús comunitari. D’altra banda, s’augmentarà l’espai de recepció i administració per poder tenir un millor servei de benvinguda i a la vegada, poder tenir un control visual sobre les estances interiors del centre. A més, es crearà un nou espai de menjador i s’ubicarà un nou bany adaptat.

La modificació a la planta primera serà menor, ja que pràcticament només es modifiquen punts específics de la distribució. Aquestes modificacions inclouran la formació d’un nou vestíbul d’arribada de l’escala on es podrà accedir a totes les aules i que farà les funcions de nou espai de relació per a les usuàries del centre; i la d’un distribuïdor a la sortida d’emergències. També es substituirà l’escala que connecta amb la segona planta i es crearà un nou magatzem a la zona administrativa, sales complementàries a les aules i nou bany adaptat.

Tot i que la segona planta del centre no forma part de la intervenció sí que s’ampliarà el cancell d’accés i la creació d’una lluerna superior al badalot de l’escala per il·luminar les dues plantes inferiors.

Pel que fa a l’espai exterior, el principal treball serà l’adequació de l’accessibilitat entre el centre i els dos patis. Se situaran noves rampes accessibles, incloses les baranes corresponents amb doble passamà, que connectaran el casal amb el pati superior, per una banda, i una nova rampa que connectarà el pati superior amb l’inferior, per l’altra. A més, es restaurarà la Caseta del Jardiner i es col·locarà un magatzem de residus al sota-escala de l’escala exterior que connecta amb la primera planta.

La intervenció també contempla la renovació dels acabats i dels sistemes d’instal·lacions, com la reparació de fissures, tant a l’interior com a l’exterior de l’equipament, i un repintat general del centre. S’implementaran nous sistemes de clima i ventilació, així com noves distribucions i xarxes d’aigua, electricitat i sistema informàtic general del casal; i s’instal·laran plaques fotovoltaiques.

A partir de l’inici de curs 2024-2025 i durant el temps que durin les obres, la programació de l’equipament es traslladarà a la primera planta de l’edifici Pallach, al carrer Segadors 2, mantenint totes les activitats que s’estaven realitzant fins al moment. També s’ha habilitat part del jardí del Casal Bascònia per als usuaris de l’equipament.

A més, durant el mesos de juliol i agost s’estan desenvolupant múltiples activitats a l’aire lliure com sortides culturals, caminades, balls a l’espai Bota del recinte Fabra i Coats i activitats de memòria històrica a l’Arxiu de Històric de Barcelona, entre d’altres.





Paraules clau

Casal de Gent Gran Bascònia/ Sant Andreu/