Servei de Premsa
16/01/2025
Gràcia canvia el nom de tres carrers que s’amagaven darrere de noms de santes en un acte de reivindicació i de memòria
20/08/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- Es tracta dels carrers d’Àgata Badia i Puig-rodon, de Magdalena E. Blanc, i de Rosa Puig-rodon Pla, noms que substitueixen els de Santa Àgata, Santa Rosa i Santa Magdalena, vies a l’entorn de la plaça de Trilla
- L’actuació serveix per feminitzar el nomenclátor i recuperar els noms originals de la familia propietària dels terrenys, ja que en el moment que es van urbanitzar els carrers no es feien servir noms de dona
- La jornada de memòria de la Festa Major s’ha culminat amb la descoberta de les plaques que commemoren els carrers de Puigmartí i de Progrés com a carrers centenaris que participen amb guarnits
A Gràcia avui s’ha fet efectiu el canvi de nom de tres carrers, els d’Àgata Badia i Puig-rodon, de Magdalena E. Blanc i de Rosa Puig-rodon Pla. Totes tres són vies públiques situades al voltant de la plaça de Trilla i porten el nom de les dones membres de la família d’Antoni Trilla, propietària dels terrenys. Fins ara eren el carrer de Santa Àgata, de Santa Magdalena i de Santa Rosa perquè al segle XIX, les vies públiques no es batejaven amb noms de dones, i per aquest motiu es van emmascarar darrere del de les santes.
Amb aquesta modificació que avui s’ha fet efectiva amb una acte ciutadà en el marc de la Festa Major del barri es volen recuperar els noms originals d’aquestes dones en el marc de l’estratègia de feminització del nomenclàtor de Barcelona. Amb els canvis de noms dels carrers es continua dignificant el paper de la dona en la societat barcelonina al llarg de la història.
La tinenta d’alcaldia i regidora del districte de Gràcia, Laia Bonet, “recuperem aquella memòria que no hauríem d’haver perdut. Havíem de donar aquest pas de recuperar els noms i estem convençuts que és la manera de treballar per recuperar la memòria de les dones sense les quals Barcelona i els seus barris serien el que és.”
La regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil “restaurem la memòria d’aquestes dones perquè ens ajuden a explicar la història de les dones de la ciutat i també la història de la ciutat. Avui decidim que les dones tenim noms i cognoms més enllà de creences i d’altres qüestions.”
El canvi es va aprovar a la Ponència de Nomenclàtor que és la comissió que s’encarrega dels topònims de la ciutat. Dins la seva tasca habitual, estudia i aprova el canvi de nom d’alguns carrers i jardins de tota la ciutat. En aquest cas, la petició de canvi va venir de la taula de memòria del barri de Gràcia i va ser aprovada pel Ple del Districte.
Puigmartí i Progrés, carrers centenaris
La jornada de memòria de la Festa Major de Gràcia ha comptat també amb l’homenatge als carrers de Puigmartí i de Progrés, amb la descoberta de plaques que recorden que fa més de 100 anys que fan guarnits per festes.
Per segon any, la Vila de Gràcia ret homenatge i fa un acte de memòria per reconèixer l’esforç històric de generacions de graciencs i gracienques que any rere any i en fa més de cent han contribuït amb els guarniments a fer gran la Festa Major. L’any passat es van col·locar plaques commemoratives als carrers de Verdi i de Mozart, i enguany el reconeixement recau als carrers del Progrés i de Puigmartí. En el cas d’aquests darrers, el registre documental data els primers decorats dels carrers Progrés i Puigmartí en el primer terç del segle XX.
Paraules clauGràcia/