Servei de Premsa
13/01/2025
L’alcalde Jaume Collboni lliura la Medalla d’Or de Barcelona a la família de Miguel Milá
02/09/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- El reconeixement vol posar en valor una trajectòria professional que ha contribuït a la projecció internacional de la ciutat, i s’atorga després que el Govern municipal ho aprovés a mitjans de juliol i de la mort del dissenyador industrial el passat 13 d’agost
- L’alcalde Jaume Collboni ha anunciat que el DHUB acollirà una exposició retrospectiva l’any vinent sobre l’obra del dissenyador industrial
L’alcalde Jaume Collboni ha lliurat aquest dilluns la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona a la família del dissenyador industrial Miguel Milá Sagnier (Barcelona 1931 – Bilbao 2024). El guardó, que va ser aprovat pel Govern municipal en Comissió de Govern el passat 13 de juliol, arriba en reconeixement de la seva trajectòria professional com a pioner d’aquest camp i per haver contribuït a la projecció internacional de Barcelona i del país. Miguel Milá va morir el passat 13 d’agost.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat que el DHUB acollirà l’any vinent una exposició retrospectiva sobre l’obra de Miguel Milá que comissionarà el seu fill Gonzalo. Collboni ha destacat el llegat universal d’uns “dissenys pioners que dècades després segueixen vigents”, així com “la importància de la defensa de la qualitat de l’espai públic” i el seu “humanisme minimalista” perquè el disseny ha d’estar “al servei de les persones i les seves necessitats”. Per tot plegat, Collboni ha subratllat que la ciutat de Barcelona sempre li estarà agraïda, ha afegit que Miguel Milá serà sempre un “referent ineludible de la cultura contemporània”, i ha agraït la unanimitat de tots els grups polítics en la concessió de la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona.
Miguel Milá ha tingut un paper fonamental en la història contemporània del disseny català i espanyol, també com a membre d’una generació de pioners del disseny que va iniciar-se als anys 50, fins al punt que ha dedicat tota la seva vida a crear objectes per a la vida quotidiana que han esdevingut veritables peces clàssiques.
Des de la creació de la seva empresa, Tramo, des de la qual va començar a dissenyar els seus propis mobles i làmpades, Milá va escalar fins arribar a obtenir gran repercussió internacional com per exemple amb els llums TMC i TMM, convertits en icones del disseny, o bé el llum Cesta, la xemeneia A14 o l’escala de cargol metàl·lica. A la dècada dels anys 60 va participar en la creació de l’Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts i del Disseny (ADI-FAD), en col·laboració amb André Ricard, Antonio de Moragas, Oriol Bohigas, Alexandre Cirici Pellicer, Manel Cases i Rafael Marquina, entre d’altres.
Més endavant, durant el postmodernisme, es va centrar en l’interiorisme, en projectes de casa particulars, en treballs d’exposicions i en el disseny de mobiliari urbà. D’aquesta època són el banc Neoromàntic (1995), el llum Estadi i el banc Tram per a les Olimpíades del 1992 o el disseny de l’interior dels vagons del metro. El seu llegat a la ciutat es pot trobar també en els jardins de la Rambla de Sants o en la incorporació de mobiliari urbà als eixos verdes de la ciutat, elements que afavoreixen la interacció social.
Miguel Milá ha rebut nombrosos premis i reconeixements durant els seus seixanta anys d’activitat professional, com són el Premi Nacional de Disseny Industrial en la seva primera edició de 1987, diversos anys del guardó Delta d’Or i Delta de Plata que atorga l’ADI-FAD o bé el Premi Good Industrial Design (1994) o el Compasso d’Oro Internazionale (2008), entre d’altres.
Paraules clauMedalla d'Or/