Barcelona comença a aplicar el recàrrec turístic al màxim permès de 4€ : Servei de Premsa

Barcelona comença a aplicar el recàrrec turístic al màxim permès de 4€

19/09/2024



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El proper 1 d’octubre entrarà en vigor el recàrrec turístic municipal de 4€, el màxim legal permès per la normativa, que s’aplicarà a tothom qui s’allotgi a la ciutat i en totes les categories d’establiments turístics. Això serà possible un cop s’ha publicat al BOPB l’aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança Fiscal 2.2, que incrementava de 3,25€ fins als 4,00€ el recàrrec municipal per persona i nit. Una mesura que s’emmarca en l’estratègia municipal de gestió del turisme i que ha de contribuir a finançar serveis públics de la ciutat que noten la pressió de  l’activitat turística.

L’augment de la tarifa fins el màxim legal (4 euros) en totes les categories d’establiments, es va aprovar provisionalment a finals de juliol al Plenari municipal, amb un ampli suport per part dels grups municipals. Ara, ha quedat automàticament aprovada al no haver-se presentat al·legacions durant el període d’informació pública.

Aquest increment de la recaptació ha de servir per incrementar el retorn social del turisme i  finançar serveis ordinaris de la ciutat, com la neteja, la seguretat, l’enlluernament públic o el transport, atès que els visitants fan un ús intensiu de certs serveis públics de Barcelona. També contribuiran a finançar el Pla d’Espais de Gran Afluència (EGA), per gestionar aquelles zones amb més ocupació o saturació de persones i contribuir a millorar la convivència entre veïnat i visitants amb mesures com l’increment del nombre d’agents cívics, la millora de l’espai públic, la gestió dels fluxos de turistes, o afavorint una dinamització del comerç local en aquests espais. Per últim, part de la recaptació de recàrrec anirà destinada a projectes que fomentin l’atracció i celebració de fires i congressos que ajudin a diversificar l’economia de la ciutat, aportin valor a l’economia de la ciutat i afavoreixin el seu dinamisme.

L’Ajuntament estima que aquest increment de la tarifa permetrà a la ciutat recaptar 20M€ més a l’any, de manera que es consolidarà la fiscalitat turística com el tercer ingrés més important per a les arques municipals. En total, sumant els ingressos provinents del recàrrec 100% municipal i el 50% que pertoquen a la ciutat de l’Impost sobre les Estades en Establiments Turístics (IEET) que liquida la Generalitat, Barcelona recaptarà més de 115 milions d’euros.

 

 

Amb aquest increment del recàrrec, Barcelona arriba al màxim legal que permet la normativa de la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament ja ha expressat la necessitat d’anar més enllà i ja ha plantejat demanar a la Generalitat incrementar el topall legal que limita el recàrrec municipal.

 





Paraules clau

recàrrec turístic/