Pep Brocal, Sandra Cardona, Nadia Hafid, Jordi Lafebre, Jaime Martín, Sara Soler i Marc Torices, artistes convidats a representar Barcelona a la Fira Internacional del Còmic d’Angulema 2025 : Servei de Premsa

Pep Brocal, Sandra Cardona, Nadia Hafid, Jordi Lafebre, Jaime Martín, Sara Soler i Marc Torices, artistes convidats a representar Barcelona a la Fira Internacional del Còmic d’Angulema 2025

23/09/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquest dilluns 23 de setembre, en el marc de La Setmana del Llibre en Català, s’han fet públics els noms dels set artistes que representaran la ciutat de Barcelona en la propera edició de la Fira del Còmic d’Angulema, la fira més important del gènere del còmic a Europa, que tindrà lloc del 29 de gener al 2 de febrer.

En un acte moderat pel periodista especialitzat Jaume Vidal, l’ICUB ha donat a conèixer la llista de seleccionats que inclou els noms següents: Pep Brocal, Sandra Cardona, Nadia Hafid, Jordi Lafebre, Jaime Martín, Sara Soler i Marc Torices.

A més de l’ICUB, a l’acte de presentació hi han participat el director del departament de Literatura i pensament de l’IRLL, Joan de Sola, i la directora de la Biblioteca Ignasi Iglésias- Can Fabra, Gemma Domingo i dos dels historietistes seleccionats: Pep Brocal i Sara Soler, que han destacat la bona salut del sector editorial del còmic a Barcelona.

Per a la selecció d’aquests noms s’ha comptat amb l’expertesa dels responsables de FICOMIC, del Consorci de Biblioteques de Barcelona, del Departament de Literatura de l’Institut del Ramon Llull i dels responsables de l’ICUB, sobre el que recau la invitació de Barcelona com a ciutat convidada. Tots ells de manera coordinada definiran les activitats i l’exposició que es farà França en el marc de la fira.

Des de fa més de 60 anys, la presència d’historietistes catalans al mercat francòfon és una constant. Bé amb obres fetes directament per a aquesta indústria o produïdes a Catalunya i traduïdes, la qualitat dels autors i autores de Barcelona és per si mateix molt present a la bande dessinée. Especialment aquests darrers anys, són molts els autors i autores de còmics catalans que signen novetats molt ben rebudes per públic i crítica.

Davant el gruix i importància dels noms que configuren el sector del còmic de Barcelona, i la seva impossibilitat de ser cenyits a només set noms, s’ha donat prioritat a autors i autores amb obres publicades recentment a França per editorials francobelgues de primera magnitud, amb l’objectiu de mostrar l’alta qualitat del còmic fet a Barcelona i Catalunya.

Amb aquesta selecció es vol recollir alguns noms de les editorials del sector del còmic, un sector que té en Barcelona la seva capital creativa i de producció editorial. Des de finals del segle XIX Barcelona ha estat i segueix sent el centre neuràlgic de l’edició de còmics a Espanya. Tant en l’aspecte de creació de talent com el de producció editorial, ja que el 80% del total de la producció de còmics impresos a Espanya s’ha fet i es fa des de Barcelona. Tant en llengua català com en llengua castellana. També les agències més importants intermediàries entre els autors i els editors estrangers estan instal·lades a la ciutat.

Barcelona serà present a la Fira com a ciutat convidada al Festival International de la Bande Dessinée d’Angulema 2025, després que la seva organització l’escollís Barcelona com a ciutat convidada per a l’edició del 2025. La invitació té lloc en el marc de la xarxa de Ciutats de la Literatura de la UNESCO: tant Barcelona com Angulema en formen part, i cada any des de la FIBD s’aprofita per posar en valor el talent i la creativitat literàries dels membres d’aquesta prestigiós circuit de ciutats literàries.

 

Imatges i biografies dels artistes





Paraules clau

Angulema/ còmic/