ECAS i l’Ajuntament de Barcelona impulsen la reflexió sobre la coproducció de polítiques públiques : Servei de Premsa

ECAS i l’Ajuntament de Barcelona impulsen la reflexió sobre la coproducció de polítiques públiques

03/10/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

En el marc de la seva col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) ha organitzat la jornada “Coproducció de polítiques públiques sociocomunitàries en l’àmbit europeu: experiències i aprenentatges”, que ha tingut lloc el 2 d’octubre de 2024 al Hub Social i on han assistit prop de 75 persones.
L’acte ha promogut un espai per a la reflexió i la posada en comú d’experiències i aprenentatges dels diversos actors implicats en la coproducció de polítiques públiques a nivell social amb mirada comunitària i en l’àmbit europeu.

Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, i Natàlia Valenzuela, copresidenta d’ECAS, han obert la jornada i han donat pas a la investigadora Itziar-González-Virós, que ha presentat l’estudi Coproducció de polítiques públiques entre administracions i entitats socials amb participació ciutadana: experiències europees, fil conductor de l’acte.

A continuació, s’ha pogut aprofundir en les experiències de coproducció de polítiques públiques entre administracions locals i entitats socials en l’àmbit europeu amb el diàleg i el testimoni directe dels projectes d’Hernani Burujabe (País Basc), amb l’alcalde d’Hernani, Xabier Lertxundi; Thriving Places (Escòcia), amb Claire Bynner, professora d’Acció Comunitària i Justícia Social a la Universitat d’Edimburg i experta en democràcia participativa; i Projet Social Bonnefoi (França), amb Marie France Antona, presidenta fundadora del projecte.

La conversa, facilitada per l’autora de la recerca, ha permès abordar qüestions com el possible condicionament de la coproducció quan el finançament procedeix totalment o principalment de l’administració. “Hem de ser realistes i no crear falses esperances per part dels missatges polítics. La confiança mútua és el punt de partida perquè en definitiva és una nova forma de treballar”, ha afirmat Xabier Lertxundi, d’Hernani Burujabe. També s’ha destacat la informació com a “punt clau per tal d’entendre com s’organitza i funciona l’administració, amb els seus mecanismes i lògiques, i arribar a una coproducció cooperativa igualitària”, segons Marie France Antona, de Projet Social Bonnefoi.

La taula rodona també ha abordat les oportunitats i dificultats en el procés de construcció col·lectiva entre administracions públiques i entitats o moviments socials. “Aquest tipus de projectes són com un jardí que has de cuidar. No serveix treballar una vegada a fons, s’han de mantenir i sostenir les intervencions”, ha resumit Claire Bynner, de Thriving Places.
Després de la pausa-cafè, Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Loli Rodríguez, directora de la Fundació Idea, entitat membre d’ECAS impulsora del Fòrum Social Metropolità, i Carme Esquirol, directora de Serveis de Polítiques Socials i Igualtat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, han exposat i dialogat al voltant del Fòrum Social Metropolità, una iniciativa de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva que pretén generar un espai de col·laboració entre ajuntaments i entitats socials per abordar qüestions d’àmbit metropolità.
Finalment, Ricard Gomà, director de l’Institut Metròpoli, i Marta Cid, secretària d’ECAS i membre del grup de treball que ha coordinat la investigació, han dialogat al voltant de la col·laboració entre la recerca acadèmica, les entitats socials i les administracions públiques per a l’elaboració de propostes de desenvolupament sociocomunitari.
En la conversa, que ha posat el punt final a la jornada, han sorgit qüestions com la contribució de la coproducció cooperativa per a reconstruir el vincle de la ciutadania amb tot allò públic. “Ens hem de posar al cap que les administracions i les institucions no monopolitzen l’espai públic. Per això cal la coproducció, que serà la clau de volta
perquè les polítiques públiques siguin arrelades, més democràtiques i innovadores”, ha explicat Gomà.

 

Per a més informació
Estefania Bedmar · Responsable de comunicació d’ECAS comunicacio@acciosocial.org 690 372 019





Paraules clau

Polítiques Públiques/