Servei de Premsa
12/01/2025
Proposta guanyadora per a les Casetes d’Encarnació: Gràcia guanyarà 15 habitatges públics i una nova plaça pública
18/10/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- L’Ajuntament resol el concurs d’arquitectura per elaborar el projecte d’habitatge i urbanització del jardí de l’Alzina, a la Vila de Gràcia, amb una nova plaça, oberta com a nou espai de pas que s’incorpora a l’eix que formen les places de Diamant i Virreina
- El projecte inclou la construcció de 15 nous habitatges dotacionals i un equipament que es destinarà a casal de gent gran, conservant la icònica façana de les casetes del carrer de l’Encarnació, amb un nou volum de quatre plantes enretirat 4 metres respecte la façana
L’Ajuntament de Barcelona ja té proposta guanyadora per elaborar el projecte d’habitatge públic dotacional i urbanització a les antigues Casetes d’Encarnació, a la cantonada d’aquest carrer amb Manrique de Lara, a la Vila de Gràcia. La proposta, amb el lema ” La plaça del Quercus” a càrrec de la UTE d’arquitectes IMHAB Encarnació, integrada per Maria Morillo, Martina Fabré, Carmen Bodelón, Lluís Dilmé, Xavier Fabré, Alejandro Ayala i Pau Cornellana. La proposta preveu una nova plaça pública al voltant de l’alzina bicentenària, que permetrà dotar de més amplitud i un renovat espai d’estada en aquest sector de la Vila, alhora que s’incorpora a l’eix de places que formen les icòniques Virreina i Diamant.
La nova plaça oberta permetrà establir un nou itinerari de pas del carrer de Montmany al carrer de Manrique de Lara, amb l’alzina guanyant una renovada centralitat i visibilitat, ara sense els murs actuals de les antigues casetes i que a dia d’avui tanquen l’actual jardí de l’Alzina. La configuració de tot l’àmbit dibuixa aquesta nova plaça com una peça rectangular que pel costat llarg donarà a Manrique de Lara i, pel costat curt, a Encarnació. Aquesta configuració té per objectiu alliberar d’edificació l’espai recomanat com a zona de conservació de les arrels de l’alzina bicentenària. La nova plaça serà una plaça tova amb l’objectiu que el 100% del paviment sigui drenant, permetent la infiltració de les aigües pluvials. La proposta manté també els arbres existents, a més de l’alzina, i alhora planteja la plantació d’espècies autòctones amb demanda hídrica nul·la. El conjunt de sistemes de captació i infiltració d’aigua, conjuntament amb la xerojardineria, té per objectiu un jardí sense demanda hídrica externa.
El nou edifici estarà alineat a la façana actual que el concurs ja preveia que s’hauria de conservar. El nou immoble, de 15 habitatges dotacionals i un casal de gent gran a l’equipament dels baixos, tindrà una alçada de planta baixa i tres plantes pis, una alçada enretirada quatre metres respecte la façana actual de les casetes, que mantindrà la seva alçada actual de dues plantes. La configuració de la plaça i de l’edifici permetrà també diferenciar els accessos als habitatges i a l’equipament, de manera que l’accés als habitatges es faci per l’extrem de la banda muntanya de la nova plaça de l’Alzina, des de Manrique de Lara, mentre que l’entrada reixada d’Encarnació condueixi al casal de gent gran.
La primera tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha volgut posar en valor l’obertura al barri de les Casetes d’Encarnació: “Amb aquest concurs d’arquitectura donem resposta a dues necessitats, la de protegir i fer perdurar el patrimoni natural i arquitectònic de Gràcia, amb l’alzina i la façana de les casetes, i la de fer aquest patrimoni accessible, amb una nova plaça i un nou equipament”. La també regidora de Gràcia ha assenyalat també que “és clau poder guanyar habitatge públic en un entorn tan dens i consolidat com és la Vila, on cal aprofitar tota opció per ampliar el parc públic”.
En aquest sentit, el comissionat d’Habitatge, Joan Ramon Riera, ha recordat que “l’Ajuntament de Barcelona treballa per poder construir i rehabilitar habitatge públic i protegit per totes les vies possibles i a tota la ciutat”. “L’habitatge és la prioritat número u del Govern municipal i dediquem tots els esforços a incrementar l’oferta d’habitatge assequible perquè ningú no hagi de marxar de la seva ciutat per fer realitat els seus projectes de vida”, ha reblat.
Pel que fa a les característiques dels habitatges, tots disposaran de dues habitacions d’iguals dimensions, cosa que permet major flexibilitat i adaptació de diferents tipus d’unitats familiars, cosa que s’anomena la desjerarquització dels habitatges. L’edifici disposarà de diferents espais comuns per a ús dels residents, promovent-ne la sociabilització, un pati interior amb aparcament de bicicletes, una terrassa comunitària a la primera planta i les passeres d’accés als habitatges. L’edifici es composa per un únic volum compacte, i amb tipologies passants (sud-oest i nord-est) que permeten garantir una bona ventilació creuada, assolellament i il·luminació natural a tots els pisos.
Amb la resolució del concurs, s’obre ara el termini per a la redacció del projecte bàsic i del projecte executiu, la tramitació urbanística d’un nou planejament derivat que s’adeqüi a la configuració que planteja la proposta guanyadora i la posterior licitació de les obres. El projecte executiu definirà la inversió necessària la construcció dels habitatges i la previsió és que els treballs puguin començar a finals de mandat.
Paraules clauCasetes de l'Encarnació/ Gràcia/