Una jornada festiva amb cercavila de gegants centenaris i històrics tanca diumenge les commemoracions dels 600 anys de gegants a Barcelona : Servei de Premsa

Una jornada festiva amb cercavila de gegants centenaris i històrics tanca diumenge les commemoracions dels 600 anys de gegants a Barcelona

18/10/2024



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El proper diumenge, 20 d’octubre, una jornada festiva amb cercavila de gegants centenaris i històrics de tot Catalunya pels carrers de Ciutat Vella culminarà els actes commemoratius dels 600 anys de gegants a Barcelona. Les figures, que des del passat dissabte dia 12 han protagonitzat una exposició d’imatgeria festiva única al MUHBA Born, sortiran al carrer per a un ball i desfilada festiva que tancarà la celebració.

A partir de les 10.00 h, els gegants s’instal·laran a la plaça Comercial, on a les 11.00 h començaran les actuacions amb una mostra de balls coreografiats. A les 11.30 h es donarà el tret de sortida a la cercavila, encapçalada pels gegants de la Ciutat, que exerciran d’amfitrions de l’acte. Aquestes figures també commemoren els 600 anys del Gegant de la Ciutat, documentat al Llibre de les Solemnitats de Barcelona l’any 1424. La jornada culminarà a la plaça de Sant Jaume, on, cap a les 13.30 h, totes les colles participants faran la seva entrada. Els gegants de la Ciutat tancaran l’esdeveniment amb un ball que clausurarà aquest acte històric, l’últim gran esdeveniment dels 600 anys de gegants a Barcelona.

Entre els gegants convicats a la trobada, n’hi ha alguns que han estat declarats Elements Festius Patrimonials d’Interès Nacional i Bé Cultural d’Interès Nacional, que, per primera vegada sortiran fora dels seus municipis d’origen. Altres figures, que fa més de 50 anys que no surten dels seus pobles, també són presents en aquesta ocasió única, marcada per l’excepcionalitat.

Segons alguns historiadors, aquest acte és comparable a la primera trobada de gegants de la història, celebrada durant les Festes de la Mercè de 1902, on es va convidar la majoria de gegants de Catalunya d’aquell moment.

La commemoració dels 600 anys de gegants a Barcelona es va iniciar el 28 d’abril amb la Trobada Nacional de Gegants al passeig de Lluís Companys, amb prop de 600 gegants vinguts d’arreu. Per la Mercè, els dies 21 i 22 de setembre, va tenir lloc la Trobada Internancional de Ggants amb figures exòtiques i espectaculars procedents de 9 països. Entre els eixos principals de la commemoració destaca també l’exposició Barcelona ciutat gegant, al Museu Etnològic de Barcelona (seu Montjuïc), que es podrà visitar fins al 18 de maig de 2025.





Paraules clau

gegants/