Servei de Premsa
11/01/2025
[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament posa en marxa un pla integral per canviar els usos de la plaça Pastrana, al barri del Carmel, i millorar-hi la convivència
15/11/2024
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- Es tracta d’una intervenció que preveu un abordatge dels problemes de la plaça des de diferents àrees que coordinaran les seves intervencions: Pla de Barris, Serveis Socials, prevenció i convivència, Agència de Salut Pública de Barcelona, seguretat, serveis de neteja, parc i jardins, entre altres
- Declaracions de Lluís Rabell: vídeo | àudio
L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat una intervenció integral per canviar els usos de la plaça Pastrana, situada al barri del Carmel, amb l’objectiu de millorar la convivència en aquest entorn. Ha dissenyat un pla que dibuixa un abordatge dels problemes de la plaça des de diferents àmbits i amb la intervenció de diferents àrees municipals, que coordinen les seves intervencions per canviar dinàmiques inapropiades que es produeixen a la plaça i que generen un rebuig entre els veïns i les veïnes, de manera que no se la senten seva, malgrat que es tracta d’un indret central del barri del Carmel. Així doncs, el pla vol transformar dinàmiques i afavorir una bona convivència i la millora de la qualitat de vida dels veïns i les veïnes d’aquest entorn.
Els agents implicats i que intervenen en aquest projecte són més d’una dotzena:
- Pla de Barris
- Serveis a les Persones i Territori del Districte d’Horta-Guinardó
- Departament de Llicències i Inspecció del Districte d’Horta-Guinardó
- Guàrdia Urbana de Barcelona
- Mossos d’Esquadra
- Serveis de Neteja
- Parcs i Jardins
- Serveis Socials
- Servei de Gestió de Conflictes
- Servei de Prevenció i Convivència
- Servei de Detecció i Intervenció
- Servei d’Interculturalitat del Districte d’Horta-Guinardó
- CAS Horta
- Agència de Salut Pública de Barcelona
Els objectius que persegueix aquest pla integral d’intervenció són els següents:
- Millorar la convivència a la plaça Pastrana
- Garantir una atenció integral a les persones en situació de vulnerabilitat que fan ús de l’espai
- Millorar la percepció per part de la població de la plaça
- Prevenir el consum d’alcohol i altres substàncies entre adolescents i joves
Fins al moment, aquest projecte ha desenvolupat ja una primera fase de diagnosi de la situació en la qual s’han analitzat les dinàmiques que tenen lloc en aquesta plaça i els seus entorns, on malgrat ser un espai central del barri del Carmel a on al llarg dels anys s’han anat desenvolupant mesures urbanístiques, policials, i comunitàries per promoure usos cívics, no s’ha aconseguit modificar del tot algunes de les conductes que hi tenen lloc. De manera que la plaça es continua percebent entre el veïnat com un lloc a on hi ha activitat poc saludable, que no convida a l’estada ni a un ús col·lectiu ni comunitari.
Les primeres actuacions que ha desplegat el pla per començar a canviar aquestes dinàmiques se centren justament en crear-ne de noves. Des del mes d’octubre es desenvolupa el programa “Viu la plaça”, que consisteix en tot un seguit d’activitats amb dinamització que es fan a la plaça i que busquen públics diversos en tant que són activitats de diferents tipus. Fins ara s’ha fet una sessió de crossfit, la festa de la castanyada i una activitat de boxa, amb la participació en total en el conjunt de les activitats d’unes 70 persones d’edats diverses.
Les properes activitats previstes són:
- Còctels sense alcohol a càrrec de l’Espai Alimenta de la Fundació Jovent (divendres, 15 de novembre de 17.30h a 19.30h)
- Taller de circ aeri a càrrec de l’Espai Jove Boca Nord (divendres 22 de novembre de 17.30h a 19.30h)
- Conta contes a càrrec de la Biblioteca Juan Marsé – El Carmel (divendres 29 de novembre de 17.30h a 19.30h)
- Zumba a càrrec del Club Esportiu Sant Andreu (divendres, 13 de desembre, de 17.30h a 19.30h)
- Bingo musical a càrrec de DJ Karmelas (divendres 20 de desembre de 17.30h a 19.30h)
A més a més, el Districte d’Horta-Guinardó ha programat tot un conjunt d’activitats a la plaça durant el Nadal, des de la festa d’encesa de l’enllumenat nadalenc del districte, que es farà el 28 de novembre a partir de les 17.00 hores, fins a diversos tallers, festes, activitats musicals, jocs, etc. També diferents entitats del barri s’han sumat a la iniciativa de portar les seves propostes culturals, artístiques i cíviques a la plaça en les dates nadalenques i per tant, aquesta plaça es convertirà en un dels nuclis de més activitat festiva fins al 4 de gener, en què l’associació de comerciants Carmel Comerç instal·larà tres carpes per preparar i celebrar l’arribada dels Reis Mags.
Paral·lelament a l’activitat cívica, lúdica i comunitària a la plaça, s’ha iniciat un treball de camp que està duent a terme des del mes d’octubre el Servei de Gestió de Conflictes per conèixer l’opinió sobre les dinàmiques de la plaça que tenen els veïns i les veïnes que hi viuen, les persones usuàries de la plaça, els establiments comerciants i les entitats. S’estan recollint les queixes, propostes i opinions de forma sistemàtica, és a dir, porta a porta, per tenir una visió complerta de les necessitats que té el veïnat i els usuaris de la plaça i de les seves percepcions sobre l’espai. Les dades que s’obtinguin d’aquesta acció serviran per dissenyar les properes intervencions que es faran a la plaça.
A banda de les dinàmiques que es produeixen a partir dels usos de l’espai públic, la diagnosi realitzada pel districte per abordar la problemàtica d’aquest punt del barri del Carmel també ha detectat una manca de diversitat del teixit comercial de tot aquest entorn. La qualitat de comerç d’aquest sector del barri s’ha anat deteriorant, o directament han anat tancant les botigues tradicionals i de proximitat. En aquest sentit, el Districte d’Horta-Guinardó té previst analitzar més al detall la situació dels locals sense ús per plantejar la reactivació de les activitats.
També en aquesta línia de donar vida a establiments de la zona i de dinamitzar la plaça, el Districte d’Horta-Guinardó estudia la possibilitat d’adquirir algun d’aquests establiments tancats per ubicar-hi un equipament comunitari, que generi noves activitats i usos al seu entorn.
Declaracions de Lluís Rabell: vídeo | àudio
Paraules clauCarmel/ plaça Pastrana/