Servei de Premsa
10/01/2025
El Premi Comerç de Barcelona distingeix els millors establiments comercials de l’any en la seva 25a edició
27/11/2024
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- L’alcalde ha presidit l’entrega de premis a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
- Els guardons d’aquest any reconeixen la Unión Suiza en la categoria de millor model de negoci i IDONI-Bon Cor, al barri de Sant Antoni, com a millor comerç de proximitat
- El jurat ha distingit Núria Paricio en la categoria de promoció i coneixement del comerç de la ciutat, i la sombrereria Obach com a comerç emblemàtic
- Quant al Premi Mercats de Barcelona, que arriba a la seva 13a edició, s’ha reconegut la feina de Cardiel Sabaters, als Encants de Sant Antoni; i de l’Associació de Comerciants del Mercat de Lesseps
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presidit aquesta nit l’acte d’entrega de la 25 edició del Premi Comerç de Barcelona, que reconeix les iniciatives comercials més destacades de l’any en diferents categories. En aquesta ocasió i per celebrar el 25è aniversari, l’acte ha tingut lloc a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), i ha comptat també amb la participació de la regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil, i amb prop de 400 comerciants i representants de les associacions i eixos comercials de la ciutat i dels mercats municipals.
Aquests guardons van néixer el 1998 amb el nom de Barcelona, la millor botiga del món per premiar l’esforç de les persones que treballen darrere el taulell, les responsables d’omplir els carrers de Barcelona d’un comerç innovador, sostenible i d’una gran qualitat. Avui, el reconeixement s’anomena Premi Comerç de Barcelona, està organitzat per la Direcció de Comerç, Restauració i Alimentació de l’Ajuntament de Barcelona i reconeix les iniciatives comercials més destacades de l’any. El guardó també integra el Premi Mercats de Barcelona, que enguany arriba a la seva 13a edició.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha ressaltat que aquests premis “són un reconeixement del que som i de la nostra història. El comerç i mercats de Barcelona aporten vitalitat, cohesió i son un orgull per a la ciutat”.
Els premiats d’aquesta edició en les diferents categories són:
Premi al millor model de negoci: Unión Suiza (Sarrià- Sant Gervasi).
Amb gairebé 185 anys d’història, Unión Suiza és una de les empreses catalanes més emblemàtiques en el sector de la joieria i rellotgeria de luxe. Fundada el 1840 per Jaume Vendrell i Francisca Castellà, ha sabut evolucionar al llarg de sis generacions, combinant tradició i innovació per oferir productes únics. El jurat reconeix l’aportació notable que ha fet al sector comercial de la ciutat.
Premi al Comerç de Proximitat: IDONI-Bon Cor (Eixample).
Situada al cor del barri de Sant Antoni, IDONI-Bon Cor és una botiga cooperativa que aposta per la sostenibilitat i el consum responsable. Gestionada per les cooperatives Menjar d’Hort SCCL i Empresa Inserció Solucions Socials Sostenibles SCCL, ofereix productes ecològics, locals i de petits productors. La seva activitat no només promou el comerç de proximitat, sinó que també treballa per la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social i incentiva les bones pràctiques en sostenibilitat i respecte al medi ambient.
El jurat ha valorat el seu profund arrelament al barri, la seva funció vertebradora i el seu impacte positiu en la cohesió social.
Premi Albert González, a la promoció i coneixement del comerç de la ciutat: Núria Paricio.
Amb més de dues dècades d’experiència al sector, Núria Paricio, referent del comerç i la convivència a Barcelona, ha demostrat un lideratge excepcional en la dinamització comercial i comunitària de la ciutat. La seva trajectòria inclou la direcció de la Fundació Tot Raval, on va implementar models d’intervenció que han esdevingut referents en dinamització de barris i associacions comercials. També ha liderat projectes d’intervenció comunitària i ha generat models de convivència intercultural.
Els darrers deu anys, com a directora general de Barcelona Oberta, ha coordinat estratègies per potenciar els eixos comercials de la ciutat. Actualment és directora institucional de l’entitat.
El jurat en destaca la visió estratègica, la capacitat de generar sinergies entre el comerç i la comunitat i la contribució a la promoció i innovació del comerç de Barcelona.
Premi al comerç emblemàtic: Sombrereria Obach (Ciutat Vella).
Fundat el 1924 i gestionat per la quarta generació familiar, Sombrereria Obach és un comerç històric situat al barri Gòtic. Especialitzada en barrets, gorres i complements, aquesta botiga ha fidelitzat clients al llarg de dècades gràcies a la qualitat dels seus productes i el tracte proper. També destaca per la seva contribució al manteniment del patrimoni arquitectònic del barri, amb una façana emblemàtica que forma part del Catàleg de Patrimoni Arquitectònic, Historicoartístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la ciutat.
El jurat reconeix la seva contribució al teixit comercial de Barcelona, el seu paper com a referent per a veïns i visitants, i la seva capacitat de mantenir viu un negoci tradicional en plena era de la modernitat.
El jurat també ha concedit una menció especial l’Herboristeria del Rei (Ciutat Vella). Amb més de 200 anys d’història, és una joia del patrimoni comercial de Barcelona. Aquest establiment, situat al barri Gòtic, combina la tradició herbolària amb la preservació d’un valuós llegat historicoartístic
Premi Mercats de Barcelona- Jordi Maymó
- Millor iniciativa individual: Cardiel Sabaters. És una parada dels Encants de Sant Antoni amb més de 60 anys d’història. Especialitzada en calçat, destaca per oferir productes de qualitat, un servei personalitzat i un espai de venda decorat amb estil i personalitat. La botiga ha sabut adaptar-se a les necessitats dels clients actuals, mantenint sempre el seu esperit de proximitat. Ofereix una àmplia gamma de productes, qualitat del servei al consumidor i una imatge distintiva per les seves característiques de decoració.
- Millor iniciativa col·lectiva: Associació de Comerciants del Mercat de Lesseps. Aquesta associació ha esdevingut un exemple de dinamització del comerç de barri. Gràcies a una estratègia de comunicació efectiva i activitats comunitàries com tallers de cuina sostenible o el programa educatiu ‘Escaqueja’t al mercat’, ha reforçat la vinculació amb el veïnat i ha potenciat el comerç de proximitat.
El jurat d’aquesta edició del Premi estava format per:
- Raquel Gil Eiroá, regidora de Comerç, Restauració i Mercats de l’Ajuntament.
- Màxim López Manresa, gerent de Comerç, Restauració, Alimentació i Mercats.
- Manel Vázquez Asencio, director de Serveis de Comerç, Restauració i Alimentació de l’Ajuntament de Barcelona.
- Pròsper Puig Brignardelli, president de la Fundació Barcelona Comerç.
- Elvira García Simón, en substitució de Gabriel Jené Llabrés, president de Barcelona Oberta.
- Maravillas Rojo Torrecilla, experta en talent i activitat econòmica.
- Maria Callís Bañeres, professional vinculada al món acadèmic i al sector del retail.
- Sofia Mateo Rodríguez, experta en comerç i visual merchandising.
- Francesc Leyva Cumelles, president de la Federació de Gremis Detallistes de Productes Alimentaris i Associacions Concessionàries de Mercats de Catalunya.
- Encarna Palma Buzón, tècnica especialista en promoció del comerç de la Direcció de Comerç, Restauració i Alimentació.
- Genís Arnàs Páez, cap del Departament de Mercats de l’Institut Municipal de Mercats (com a expert del sector).
Enllaç al dossier de premsa (PDF)
Paraules clauPremi Comerç de Barcelona/