Servei de Premsa
24/01/2025
La nova seu de l’Escola Municipal de Música Sant Andreu- Mestre Pich Santasusana quadruplica l’espai que tenia el centre al seu antic emplaçament
11/12/2024
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- Uns 650 alumnes han estrenat aquest curs les noves instal·lacions situades al recinte fabril de Fabra i Coats, que avui han visitat el regidor d’Educació, Lluís Rabell, i la regidora del districte de Sant Andreu, Marta Villanueva
- La missió de la xarxa d’escoles municipals de música, formada per cinc centres distribuïts arreu de la ciutat, és difondre i democratitzar la pràctica musical i artística
El districte de Sant Andreu ha estrenat aquest curs una nova seu de l’Escola Municipal de Música Sant Andreu – Mestre Pich Santasusana, un nou equipament que gairebé quadruplica la superfície que tenia l’escola en el seu antic emplaçament del carrer dels Segadors. Un nou equipament integrat en el recinte de Fabra i Coats, mitjançant una obra d’enorme complexitat donada la característica d’aquest espai que alhora és patrimoni històric i fabril de la ciutat. Així doncs, la nova seu de l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu – Mestre Pich Santasusana, al carrer Sant Adrià número 20 ja funciona a ple rendiment i avui l’han visitat el regidor d’Educació, Lluís Rabell, i la regidora de Sant Andreu, Marta Villanueva.
La regidora del districte de Sant Andreu, Marta Villanueva, ha destacat la vocació d’aquesta escola “d’obrir-se portes enfora”. Segons ha dit “això permet conjugar coses més enllà d’aquestes quatre parets, és una oportunitat comunitària per a tots els veïns i les veïnes, sobretot oportunitats formatives per a infants, per assegurar els talents que aquesta escola dóna l’oportunitat de néixer i de créixer”.
Al seu torn, el regidor d’Educació, Lluís Rabell, ha explicat que “aquesta escola de música simbolitza un gran moment d’inspiració de la història”. Rabell ha recordat que “aquestes parets en el passat van veure la història i el combat del moviment obrer, i ara el seu llegat és un lloc de creativitat i cultura”. També s’ha referit a “l’anhel profund de la generació del meu avi per conquerir la cultura i el saber, perquè ell deia que la cultura ens fa lliures”. El Regidor ha conclós que a més a més, l’EMM Sant Andreu “ens agermana perquè representa la seva obertura al barri, una vella tradició que continua i està viva i molt present”.
L’Escola Municipal de Música Sant Andreu – Mestre Pich Santasusana compta des d’aquest curs amb 3.200 m² d’instal·lacions modernes i adaptades a les necessitats del centre: aules de diferents dimensions amb les condicions acústiques apropiades i un auditori. Aquest auditori, amb un gran escenari on hi caben agrupacions nombroses, està equipat amb la darrera tecnologia audiovisual, amb la intenció que pugui acollir usos polivalents, i esdevingui per tant un nou espai emblemàtic del districte de Sant Andreu.
Els espais de la nova seu de l’EMM Sant Andreu es distribueixen en tres plantes en les quals hi ha en total 15 aules d’uns 15 m², 9 aules per a agrupacions d’entre 40 i 60 m², i dues aules equipades específicament per a les activitats adreçades a la petita infància. Totes elles dotades també amb el mobiliari més ergonòmic i tenint en compte la necessitat actual de poder utilitzar eines digitals.
L’EMM Sant Andreu – Mestre Pich Santasusana és una de les pioneres a la ciutat de Barcelona. Va entrar en funcionament el curs 1993-1994 a la primera planta de l’Edifici Josep Pallach, del carrer Segadors 2, del districte de Sant Andreu. Va ser, junt amb l’EMM Eixample que també va obrir el mateix curs, una de les primeres instal·lacions municipals construïdes com a equipament educatiu especialitzat en música. Amb el pas del temps, i amb el creixement del nombre d’alumnes del centre, va ocupar també la sisena planta, de manera que la superfície de l’escola va arribar a ser d’uns 850 m². Però tot i això, i donat que el nombre d’alumnes no ha deixat de créixer fins al punt que s’ha doblat en els darrers 12 anys, va sorgir la necessitat de traslladar aquest equipament a un entorn més apropiat.
L’any 2017 es va acordar ubicar la nova seu de l’escola de música a la Nau Central del recinte de Fabra i Coats, i a partir d’aquí es va iniciar un intens treball per dissenyar els nous espais per a l’escola. L’any 2021 un acord de col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona va dotar pressupostàriament el projecte de reforma i adequació de diversos espais del recinte de Fabra i Coats, entre els quals la Nau L, on s’ubica la Fàbrica de Creació, el Centre d’Art Contemporani i l’Escola de Música. Va ser aquest acord el que va donar l’impuls definitiu al projecte.
Aquest curs a l’EMM Sant Andreu-Mestre Pich Santasusana s’hi han matriculat al voltant de 650 alumnes en programes de llarga durada, així com en tallers de durada anual.
La xarxa d’escoles municipals de música de Barcelona, que gestiona l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut Municipal d’Educació (IMEB) està formada per cinc centres: EMM Can Fargues, EMM Can Ponsic, EMM Eixample – Joan Manuel Serrat, EMM Nou Barris, i EMM Sant Andreu – Mestre Pich Santasusana. Tenen una llarga tradició a la ciutat: el curs passat van celebrar els 30 anys d’història. La missió d’aquesta xarxa és difondre i democratitzar la pràctica musical i artística, donant cabuda a tota mena d’interessos d’aprenentatge i diferents capacitats de dedicació, a través de:
- Una oferta educativa diversa (itineraris formatius).
- Una oferta educativa adreçada a diferents públics, grups socials, segments d’edats i diversitat d’interessos.
- Un ampli ventall de formats, propostes i estratègies pedagògiques.
- La participació en la vida cultural i social de l’entorn més proper i de la ciutat.
- Projecte d’àmbit territorial i comunitari amb altres centres educatius: escoles bressol, escoles, instituts…
Per poder implementar aquests projectes és necessari disposar d’un equip de bons professionals, especialitzats i, de l’altra, poder comptar amb equipaments que acompanyin a l’aprenentatge i al gaudi de l’aprenentatge.
Al total de les cinc escoles municipals de música de la ciutat estan matriculats al voltant de 3.100 alumnes de totes les edats, que participen tant en els programes de llarga durada, com en els tallers de música per a nadons o per a persones adultes. Aquests centres també realitzen un important treball en l’àmbit comunitari, no només per la participació a les celebracions festives i culturals dels barris o les accions solidàries, sinó també per les accions realitzades en col·laboració amb escoles bressol municipals, escoles d’educació infantil i primària, instituts i centres d’educació especial.
Paraules clauEMM Sant Andreu-Mestre Pich Santasusana/