Servei de Premsa
18/01/2025
L’Ajuntament renova el conveni amb les entitats d’habitatge social i incrementa els ajuts per la construcció i la rehabilitació d’habitatge protegit
17/01/2025
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- L’Ajuntament ha signat una modificació del conveni ESAL que permet augmentar la subvenció municipal que atorga a les entitats i fundacions fins al 25% en les rehabilitacions i al 20% en les noves construccions
- En el marc de la quarta fase del conveni ESAL, el consistori també ha acordat cedir quatre solars municipals a entitats d’habitatge social per construir-hi 89 habitatges protegits que se sumaran al parc públic municipal
- Amb la incorporació d’aquests quatre solars, el conveni suma ja 20 futures promocions que sumen un total de 681 habitatges públics, 430 de lloguer i 251 en règim de cessió d’ús. Actualment, hi ha 182 habitatges en obres a la ciutat i es preveu que 410 les iniciïn al llarg d’aquest any
L’Ajuntament de Barcelona reforça l’aliança amb les entitats sense ànim de lucre que formen part del sector de l’habitatge social amb la renovació i modificació del conveni ESAL. D’aquesta manera, el Govern municipal referma el seu compromís de garantir el dret d’accés a un habitatge digne i assequible a la ciutadania, a més d’implicar a tots els agents possibles en la producció de nou habitatge públic per tal d’ampliar l’oferta a la ciutat.
Amb aquesta modificació, el consistori dona resposta a les peticions de les entitats i fundacions que fomen part del conveni i incrementa els ajuts a les mateixes. Fins ara, l’Ajuntament atorgava una subvenció retornable als promotors socials, cooperatives en cessió d’ús i fundacions d’entre el 9% i el 16% del cost de construcció o rehabilitació. Amb l’actual modificació del conveni s’ha incrementat l’ajuda fins al 20% en construccions de promocions de menys de 15 habitatges i en rehabilitacions, i fins al 25% en rehabilitacions d’edificis de menys de 15 habitatges.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha aprofitat la renovació i modificació del conveni per reunir-se amb les entitats sense ànim de lucre, fundacions i cooperatives que hi formen part, on també ha anunciat que l’Ajuntament cedirà quatre sòls més que sumaran un total de 89 habitatges dels quals el 69% es destinarà a règim de cessió d’ús i el 31% a lloguer. Els sòls cedits per aquesta quarta fase del conveni són els següents:
- Carrer de Pere IV, 66-68, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou (Sant Martí). 28 habitatges en règim de lloguer assequible.
- Carrer de Tànger, 56-58, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou (Sant Martí). 28 habitatges en règim de cessió d’ús.
- Carrer d’Aiguablava, 74-76, al barri de la Trinitat Nova (Nou Barris). 25 habitatges en règim de cessió d’ús.
- Passatge de l’Exposició, 12-14, al barri del Poble-Sec (Sants-Montjuïc). 8 habitatges en règim de cessió d’ús.
Un cop incorporats els sòls al conveni, el següent pas serà iniciar els tràmits d’assignació i adjudicació entre les entitats sense ànim de lucre, les fundacions i les cooperatives que hi formen part del conveni ESAL. Serà cada fundació i cooperativa la que durà a terme les obres de construcció dels edificis, així com l’elaboració del projecte arquitectònic i la sol·licitud de les llicències corresponents. La cessió del dret de superfície serà de 99 anys, un termini durant el qual l’Ajuntament mantindrà la titularitat pública del sòl i en què les entitats seran les titulars responsables de la gestió dels habitatges.
Per a l’alcalde de Barcelona, la renovació i la cessió de nous solars municipals “és un pas més endavant del nostre compromís per garantir un habitatge digne i assequible a la ciutat”. Jaume Collboni ha remarcat que el sector cooperatiu és un actor important per a la generació d’oferta assequible a la ciutat: “necessitem tots els actors i, per tant, necessitem també les cooperatives. És per això que avui hem concretat la cessió de quatre nous solars per fer 89 habitatges. Ara que ja està en marxa el procés participatiu per a l’elaboració del nou Pla d’Habitatge 2025-2032, és un bon moment per a començar a treballar en el futur del Conveni ESAL.”
Es reforça el compromís amb el conveni ESAL
El conveni amb les entitats sense ànim de lucre es va signar a finals del 2020 per tal de vehicular i enfortir la promoció delegada a través del sector de l’habitatge social. Des d’aleshores, tenint en compte aquesta quarta fase, s’han assignat 20 solars municipals que sumen un total de 681 habitatges, 430 dels quals en règim de lloguer i 251 en règim de cessió d’ús. Això es tradueix en el compliment del 70% de l’objectiu fixat en el conveni que és la construcció de 1.000 habitatges en 10 anys, dels quals el 60% seran de lloguer i el 40% en cessió d’ús (cohabitatge). En aquest sentit, l’Ajuntament s’ha compromès a cedir a les entitats més sòl municipal per construir-hi aproximadament 300 habitatges més al llarg d’aquest any i el vinent.
Actualment, a Barcelona hi ha sis promocions en obres enmarcades en la primera fase del conveni ESAL, les quals sumen un total de 182 habitatges. Entre elles destaca el projecte “Llar Barceloneta” de rehabilitació d’un bloc de 18 pisos al passeig Joan de Borbó a càrrec de la Fundació SALAS i la Fundació Hàbitat 3, o la construcció d’un edifici de 46 habitatges en règim de lloguer assequible, per part de Fem Ciutat, al carrer Binèfar, al districte de Sant Martí.
D’altra banda, es preveu que al llarg d’aquest any 2025 s’inicien les obres de 10 promocions més que actualment estan en diferents fases d’execució, el que sumaria 410 habitatges.
Participen en el conveni les entitats més representatives del sector i amb una llarga experiència en la gestió d’habitatge social. Així, en forma part l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge (GHS), així com la Xarxa d’Economia Social i Solidària (XES), la Federació de Cooperatives d’Habitatge de Catalunya (Habicoop), i la Coordinadora de Fundacions d’Habitatge Social (Cohabitac).
Paraules clauhabitatge/