Un edifici d’equipaments del Besòs i el Maresme portarà el nom de Jordi Solé i Tura : Servei de Premsa

Un edifici d’equipaments del Besòs i el Maresme portarà el nom de Jordi Solé i Tura

24/03/2025



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Aquest vespre ha tingut lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona l’acte d’homenatge al polític i advocat Jordi Solé Tura quan es compleixen quinze anys de la seva mort. L’alcalde de Barcelona ha presidit l’acte que ha comptat amb la presència de la família del polític i intel·lectual català. Collboni ha remarcat que en la seva trajectòria personal i política sempre va “triar el camí més difícil. Una història dura, però sense retrocessos i sense renúncies. Una història coherent amb la convicció que el futur és a les nostres mans i que el progrés, la llibertat i la democràcia, sempre s’obren camí.”

La ciutat vol reconèixer el seu llegat i saldar un deute amb Solé Tura posant el seu nom a l’edifici d’equipaments de 5.200 m²  al districte de Sant Martí.  Un edifici que “reunirà el millor dels serveis públics: la cultura per a tothom i l’assistència sanitària universal. Un espai per honorar la seva memòria i per recordar tot el que ell va significar i representar. Tot el que va fer per aquest país”, ha subratllat l’alcalde.

 

L’edifici de titularitat municipal s’està construint al carrer d’Alfons el Magnànim 59, al barri del Besòs i el Maresme. Dissenyat per l’estudi d’arquitectura de Jorge Vidal, tindrà una planta baixa més sis plantes, i un pis soterrani. El nou espai acollirà tres grans equipaments: un auditori d’usos polivalents, una nova biblioteca pública i l’ampliació del CAP Besòs que doblarà la superfície del CAP actual. L’edifici també tindrà espais de caràcter comunitari i per a entitats. La previsió és que l’equipament complet estigui a punt el primer trimestre de 2026.

 

 

“Una història optimista”, reedició del seu llibre de memòries

L’acte d’avui ha volgut ser també l’espai per presentar la reedició del llibre de memòries que va escriure el 1999 Una història optimista. Vint-i-sis anys després es reedita amb un epíleg del seu fill, el cineasta Albert Solé, que ha presentat avui l’obra al Saló de Cent, conversant amb Joan Subirats i Miquel Roca.

El llibre il·lustra el recorregut de la societat al llarg de mig segle de canvis profunds: des d’una infància travessada per la Guerra Civil fins al moment en què va participar en la redacció de la Constitució de 1978 o l’Estatut de 1979, com a representant del PCE-PSUC.

 

 

El llibre evoca el seu oceà de desafiaments personals i polítics: múltiples exilis a causa de la seva militància antifranquista al PSUC, temporades a la presó, la fundació del partit Bandera Roja o la seva tasca com una de les veus més influents de la clandestina Radio Pirenaica.

Jordi Solé i Tura (Mollet del Vallès, 23 de maig de 1939- Barcelona, 4 de desembre de 2009) és considerat una figura clau de la Transició espanyola i va ser un dels pares de la Constitució Espanyola de 1978.

Catedràtic de Dret Constitucional, Jordi Solé i Tura va ser també degà de la Universitat de Barcelona i ministre de Cultura entre 1991 i 1993. Al llarg de la seva carrera política va rebre, entre altres reconeixements, la Medalla d’Or de la ciutat, la Creu de Sant Jordi i també, a títol pòstum, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya.

En els anys seixanta, va patir l’exili i va desenvolupar la seva activitat política amb l’esquerra comunista. Durant la Transició, fou un dels principals dirigents del PSUC, i del PCE a nivell estatal. Així mateix, va destacar com un dels intel·lectuals més importants del partit, amb obres cabdals com Catalanisme i revolució burgesa (1967). Fou un dels principals defensors de les propostes renovadores de l’eurocomunisme, i fou un dels ponents de la Constitució espanyola (1978) i de l’Estatut de Sau (1979). També va ser cap de les llistes del PSUC per Barcelona a les eleccions municipals de 1983. A partir de 1985, abandonà el PSUC i va ingressar en el PSC, partit pel qual seria diputat per Barcelona i posteriorment també senador.





Paraules clau

Jordi Solé Tura/