Coneix els projectes per la igualtat de gènere que es treballen a diferents ciutats del món

31/03/2023 - 15:45 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

Projectes per la igualtat de gènere que es treballen a diferents ciutats del món

Barcelona participa a CHANGE, the City Hub and Network for Gender Equity, una iniciativa conjunta amb Los Angeles, Freetown, Londres, Ciutat de Mèxic, Tokio, Buenos Aires, Bogotà, Melbourne i Cape Town per constituir la primera i única xarxa internacional de ciutats específicament dedicada a la promoció de la igualtat de gènere. El mes de desembre passat, durant la cimera anual d’aquesta xarxa, diferents ciutats van compartir els seus projectes i experiències en aquest camp, un material valuós que hem agrupat i subtitulat per donar-lo a conèixer.

El 8 de març, Dia Internacional de les Dones, CHANGE ha compartit sis vídeos que expliquen què estan fent Bogotà, Buenos Aires, Freetown, Melbourne, Ciutat de Mèxic i Barcelona per avançar en l’equitat de gènere.

Des de la prestació de serveis bàsics, com la salut i l’educació, fins a provar i escalar projectes pilot innovadors. Des del reconeixement i la redistribució de les cures no remunerades, fins a la lluita contra les violències masclistes. Des de la transversalització de la perspectiva de gènere, fins a l’empoderament de dones i nenes. Aquest és el ventall d’experiències de les ciutats de CHANGE, que podeu trobar en aquesta sèrie de presentacions fetes en el marc de la cimera anual de la xarxa que va tenir lloc el desembre del 2022.

Concretament, els vídeos, en castellà o anglès subtitulats, que trobareu són:

  • Bogotà presenta el seu sistema de cures que funciona amb el lema: “Cuidem les persones que cuiden”.
  • Buenos Aires dona a conèixer el seu projecte PARES, de promoció de la presència al mercat de treball de les dones.
  • Freetown explica l’enfocament de la seva ciutat per donar suport a l’accés de dones i nenes a serveis bàsics com l’aigua, el sanejament i els mercats.
  • Melbourne presenta la seva estratègia inclusiva i el Pla d’empoderament de les dones.
  • Ciutat de Mèxic descriu les polítiques i programes que han ajudat la ciutat a reduir els casos de violència masclista.
  • Barcelona explora els ingredients essencials d’una estratègia reeixida de transversalitat de gènere.

A més, altres productes i resultats de la participació de Barcelona a CHANGE són el Manual CHANGE per la igualtat de gènere, que ofereix un menú de bones pràctiques i el Voluntary Gender Review (VGR), una adaptació, a escala local, dels informes voluntaris que els estats presenten en relació amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Es tracta d’un document que mostra el treball de les ciutats de la xarxa per a l’assoliment de l’ODS 5: “Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nenes”. Es va presentar el 12 de juliol passat, en el marc del Fòrum Polític d’Alt Nivell de les Nacions Unides. Tots els documents estan disponibles en anglès i castellà.