La fotografia «creativa» a Catalunya (1973-1982)
16.06.2018 – 14.10.2018
Comissària: Cristina Zelich, amb la col·laboració de Pep Rigol
Inauguració: divendres 15 de juny, 19 h
Visites guiades gratuïtes: dimarts a les 18 h, dissabte i diumenge a les 12 h
Aquesta mostra presenta el sorgiment d’una generació de fotògrafs que van reivindicar el reconeixement de la fotografia «creativa» o d’autor com un art autònom dins del sistema institucional i artístic dels anys setanta i principis dels vuitanta. Abraça des de l’obertura de Spectrum, la primera galeria especialitzada en fotografia de l’Estat espanyol, que es va inaugurar a Barcelona el 1973, fins a la celebració de la Primavera Fotogràfica el 1982.
La fotografia «creativa» a Catalunya (1973-1982) és una mostra en què es presenta el sorgiment d’una generació de fotògrafs que van reivindicar el reconeixement de la fotografia com un art autònom dins el sistema institucional i artístic d’aquells anys ―museus, galeries, crítica i el circuit editorial. Per a la mostra s’han rescatat nombrosos arxius documentals del període, així com una part significativa de les produccions que aquesta generació va desenvolupar durant la cronologia assenyalada.
La revista Nueva Lente, editada a Madrid a partir del 1971, en la qual els autors catalans van tenir-hi una presència constant, va propiciar l’inici d’aquest nou discurs fotogràfic. Les galeries especialitzades, entre elles Spectrum, un espai pioner, inaugurat a Barcelona el 1973, juntament amb altres llocs d’exhibició que van aparèixer durant aquesta època, van contribuir de manera decisiva a la difusió d’aquesta fornada de fotògrafs, tot permetent conèixer, també, les principals tendències internacionals del moment.
D’altra banda, l’aparició de col·lectius i estratègies des de les quals articular un marc institucional va tenir una importància enorme per al desenvolupament d’una cultura fotogràfica renovada, que desembocaria en l’organització de les Jornades Catalanes de Fotografia, a la Fundació Joan Miró el 1980, la creació del Col·lectiu Català de Fotografia i, per últim, la celebració de la Primavera Fotogràfica a Barcelona, l’any 1982.
Aquesta exposició recorre tots els episodis històrics i sectorials anteriors el principal sediment dels quals va ser una consideració diferent de la fotografia d’autor, anomenada llavors «creativa». La mostra es completa amb una cronologia i un catàleg detallat que documenten exhaustivament el període.
La fotografia «creativa» a Catalunya (1973-1982) inclou treballs de Pere Formiguera, Manel Esclusa, Joan Fontcuberta, Marta Sentís, Tony Keeler, Manolo Laguillo, Lluis Casals, Jordi García, Ferran Freixa, Humberto Rivas, Josep Rigol, Manel Armengol, Maria Espeus, Toni Catany, Manel Úbeda, Enric de Santos, Eduard Olivella, Jordi Esteva, Miquel Sala, Jordi Sarrà, Bigas Luna, Juan José Gómez Molina, América Sánchez, Lluis Bover, Eduard Olivella, Jordi Guillumet, Manuel Serra i Marta Povo. Produccions de col·lectius com el Grup Taller d’Art Fotogràfic, FotoFAD, Grup Alabern, Grup 3 Peus i el Col·lectiu Català de Fotografia. Registres documentals de les galeries Spectrum, Sala Aixelà, TAU, Nikon, Fotomanía, Procés, Material Sensible, FORVM, Sala Vinçon, Rosa Bisbe, Ciento, Lleonart, Eude, Photogalería, Saloncito Dos i Una i 491. Publicacions com Nueva Lente, Flash-Foto, Spectrum News, Imatge, Papel Especial, Contrejour, Afterimage i Artilugi. Materials sobre l’activitat d’espais museogràfics com l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC), la Caixa d’Estalvis de Manresa, el Molí Paperer de Capellades, la Caixa a Lleida, el Palau de la Virreina i la Fundació Miró de Barcelona, i esdeveniments com la Fotomostra Iltirda, els Rencontres Internationales de la Photographie d’Arles, les Jornades Catalanes de Fotografia de 1980 i la Primavera Fotogràfica a Barcelona 1982.