Gràfica obrera i anarquista

1977: el brevíssim estiu de l’anarquia
Acte de presentació del projecte de recerca ‘Gràfica obrera i anarquista’

19.07.2017


Observatori de la Vida Quotidiana
Dimecres 19 de juliol, 19 h. Virreina LAB

Entrada gratuïta. Aforament limitat

Gràfica obrera i anarquista (1870-1979) és un projecte de recerca interdisciplinari auspiciat per La Virreina Centre de la Imatge que pretén fer pública i conèixer a fons – mitjançant un vast programa d’activitats– la riquesa de la producció visual i iconogràfica de l’anarquisme durant el segle xx.

Barcelona és un dels indrets del món on l’anarquisme ha estat un moviment realment important des del punt de vista polític, social i cultural. I si la nostra ciutat és avui un referent en la història del moviment obrer, en bona mesura és per la intensitat del conflicte social, un foc atiat principalment pels anarquistes, entre el darrer terç del segle xix i el final de la Guerra Civil. Malgrat les moltes mordasses que al llarg del temps han tractat de silenciar-lo, la literatura sobre el moviment llibertari és abundantíssima tant a escala nacional com internacional. Les seves veus no han callat mai.

Tanmateix, la història de l’anarquisme és una història ferida, amb benes als ulls. Fins ara no s’ha dut a terme una recerca exhaustiva i de conjunt que reivindiqui l’impressionant llegat gràfic del moviment llibertari. La història gràfica de l’anarquisme és una assignatura pendent, i l’escàs coneixement que tenim sobre la seva inabastable producció editorial –centenars i centenars de publicacions al llarg de dècades– i sobre els dibuixants, cartellistes, portadistes, fotògrafs o cineastes constitueix un flagrant exemple d’imatge velada. Un exemple més de les moltes zones d’oblit amb què s’ha anat construint, al llarg del temps, la memòria oficial de la ciutat.

La presentació de la recerca prendrà la forma d’una conversa coral sobre l’estiu de 1977,  moment marcat pels intents apassionats de reconstrucció del moviment, amb dos esdeveniments cabdals: la celebració del míting de la CNT a Montjuïc i les Jornades Llibertàries del Parc Güell i el Saló Diana. 

Quaranta anys després d’aquell intens —i fugaç— risorgimento llibertari, parlarem de les seves llums i ombres amb:

  • Manel Aisa (Ateneu Enciclopèdic Popular)
  • Ángel Bosqued (Fundació Salvador Seguí)
  • Canti Casanovas (La Web Sense Nom)
  • Pep Castells (exmembre del Sindicat de la Construcció de la CNT)
  • Tomás Ibáñez (Moviment Llibertari)
  • Paco Madrid (anarquista)
  • Pau Martínez (historiadora)
  • Iru Moner (Moviment Llibertari)
  • Nazario (Nazario)
  • Pepe Ribas (Ajoblanco)
  • Paco Ríos (cineasta)
  • Carles Sanz (Fundació d’Estudis Llibertaris i Anarcosindicalistes)
  • Sonia Turón (secretària de Cultura de la CNT)

L’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) és un col·lectiu independent i transdisciplinari coordinat per l’antropòleg Andrés Antebi i l’historiador Pablo González que treballa des de l’any 1999 en projectes de recerca històrica i etnogràfica a la ciutat de Barcelona. El seu objectiu principal és combinar les eines pròpies de la recerca social amb la potència evocadora de les arts gràfiques i visuals. En els darrers temps, els seus treballs exploren temes tan diversos com les lluites socials, la història del reporterisme gràfic, les petjades colonials a Barcelona o la construcció col·laborativa de la memòria històrica dels barris des dels fons fotogràfics populars.

Hi col·laboren: Ateneu Enciclopèdic Popular, Fundación Anselmo Lorenzo, Fundació Salvador Seguí

www.ovq.cat

www.graficaanarquista.com

cedoc